Brali smo

110

EVROPSKA UNIJA — Slovenija je v letu 2021 nadaljevala s črpanjem evropskih sredstev in je bila že štiri odstotne točke nad povprečjem EU, potem pa je očitno šlo nekaj narobe. Uradna statistika Evropske komisije namreč kaže, da Slovenija še ni izpolnila nobenega od reformnih mejnikov, ki so med pogoji za financiranje načrta za okrevanje. Ni kaj, vlada dela dobro – sploh sedaj, ko ima 20 ministrov.

SLOVENIJA — Rupar vabi na shod upokojencev 1.marca. Vlada Roberta Goloba je upokojencem doslej namenila zgolj drobtinice. Veliko upokojencev je na robu preživetja. Medtem jih je na cedilu pustila tako vlada kot Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) s Sušnikom na čelu in Srebrno nitjo, ki naj bi se zavzemala za starostnike. Nihče izmed njih se ni udeležil in podprl shoda, ko je ulice preplavilo 20 tisoč upokojencev, ki s takšnimi pokojninami ne morejo več živeti. Če ima vlada denar za GEN-I in HSE, ga imajo tudi za upokojence.

TURČIJA–SIRIJA — Število mrtvih v potresu narašča; do 13. februarja je preseglo 33.000. Vodja krizne enote pri Združenih narodih meni, da bi lahko preseglo število 50.000.

SLOVENIJA — Napovedan 1. ljubljanski upor proti Jankoviću 27. februarja, če ta ne umakne nagrade direktorici Zdravstvenega Doma Antoniji Poplas Susič.

RUSIJA — Ruska pravoslavna revija “Ogenj milosti” je v vrsti člankov zahtevala izobčenje okrog 300 duhovikov moskovskega patriarhata, ki so 2. marca 2022 podpisali poziv za konec vojske v Ukrajini. Označeni so kot “liberalni duhovniki, izdajalci domovine, ki so s podporo nacistov zabodli nož v hrbet ruske vojske.

SLOVENIJA — Mediji namenoma izpuščajo podatek, da je gospodarska rast zasluga Janševe vlade.

MOLDAVIJA — Rusija načrtuje izvedbo državnega udara v Moldaviji, ki vključuje sabotaže vladnih zgradb, zajetje talcev, uporabo opozicije, opozarjajo moldavske oblasti. Pred nevarnostjo puča je opozorila predsednica Maia Sandu, parlament pa pozvala, naj obveščevalnim službam podeli večje pristojnosti.

SLOVENIJA — Dr. Jože Možina je 13. februarja na Cekinovem gradu prejel nagrado Historia moderna viva. Dobitnika je izbrala petčlanska strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Aleš Maver (predsednik), dr. Helena Jaklitsch, dr. Matjaž Ambrožič, dr. Tomaž Ivešić in dr. Renato Podbersič.

TURČIJA–SIRIJA — Število žrtev potresa je 15. februarja preseglo 41.000. Združeni narodi so izdali poziv za zbirko najmanj 400 milijonov evrov v treh mesecih za pomoč prebivalstvu.

SLOVENIJA — »Slovenija je po meritvah avstralskega inštituta med državami sveta zdrsnila na lestvici “globalnega mirovnega indeksa” iz visokega 5. mesta v letu 2021 na 7. mesto v letu 2022. Videti je, da na področju zagotavljanja varnosti v Sloveniji očitno ni bilo storjenega dovolj,« je zapisal bivši generalni direktor policije Olaj.

LAOS — Na severozahodu dežele so prebivalci manjšine Akha animistične vere izgnali iz vasi 15 družin, potem ko se zvedeli za njiovo spreobrnitev. To je samo eden od protikrščanskih dogodkov.

SLOVENIJA — Ministrstvo za notranje zadeve želi z novelo zakona o tujcih omiliti pogoje za osvojitev znanja slovenskega jezika. Kam je pospešena obravnava vlog pripeljala v preteklosti, lahko občutimo v Kranju, kjer se že težko sliši kakšna slovenska beseda. »Kar počne aktualna vlada ni škandal, ampak je zločin nad slovenstvom,« je prepričan poslanec Branko Grims, ki poudarja pomen integracije z jezikom ter opozarja, da gre za načrtno protislovensko politiko vlade Roberta Goloba.

MADŽARSKA — Glavno mesto Madžarske je pretresla vrsta napadov skupine pripadnikov Antife iz Nemčije, ki so po vsej Budimpešti lovili nedolžne žrtve in jih surovo pretepali z železnimi palicami. Po navedbah policije so vse žrtve izbrali in napadli naključno v prepričanju, da se udeležujejo demonstracij.

SLOVENIJA — Ko smo bili priča izvažanju izmišljenih zgodb na evropski parket z namenom, da bi se očrnilo desnosredinsko oblast, se je to oglaševalo kot nujno obveščanje Evrope o stanju demokracije pri nas. Sedaj, ko je evropska poslanka Romana Tomc Bruselj obvestila o Golobovi vojni z mediji, pa gre tukaj naenkrat za “pranje slovenskega perila v javnosti”.

RUSIJA — V imenu izrojene, imperialistične, velikoruske ideologije se ob genocidu, uničevanju premoženja in kritične infrastrukture dogaja tudi kulturocid. Vojni novinar Grzywaczewski v priloženem dokumentarnem filmu ugotavlja, da Putin ne prizanaša niti kulturni dediščini. Njegov namen je izbris ukrajinske identitete prek izbrisa kulture. V imenu diktatorjevih zblojenih nazorov se država spreminja v “množično grobišče” spomenikov, cerkva, muzejev, knjižnic in arheoloških najdišč mednarodnega pomena.

SLOVENIJA — Sprehajalci Celja lahko te dni vidijo nova grafita pri železniški postaji, ki pozivata k vrnitvi Janeza Janše, saj je “fašist Golob vse pokradel.” Nezadovoljstvo je vse večje predvsem pri starejši populaciji. Golobova vlada zanje namreč ni poskrbela skladno z rastjo življenjskih stroškov, od vlade so dobili le dvakratno povišanje v višini 4,5 odstotka, nato pa se je nanje pozabilo.

DANSKA — Danska nadaljuje s svojo restriktivno priseljensko politiko, ki se je glede na trenutno stanje izkazala za izredno uspešno. Nenehno prizadevanje danske levičarske vlade proti množičnemu priseljevanju daje oprijemljive rezultate, saj se je število prošenj za azil dramatično zmanjšalo, vse manj pa je tudi splošnega priseljevanja. Različne ovire in omejitve, ki jih je sprejela vlada, so naredile Dansko veliko manj privlačno za priseljence in ohranile državo skoraj v celoti etnično evropsko z veliko večino prebivalstva danskega porekla.

SLOVENIJA — V medijih že nekaj časa krožijo informacije, da bi utegnilo Ustavno sodišče zadržati izvajanje novele Zakona o RTV. Govorice so včeraj pridobile na intenzivnosti, čemur je sledil skoraj predvidljiv odziv znanega obraza ljubljanskih protestnikov. »Treba bo zopet na ulice, pred RTV in pred US,« je zapisal nekdanji mestni svetnik v občini Ljubljana Janez Stariha.

NEMČIJA — Ravnateljica ene izmed nemških šol je dejala, da je v njeni šoli kar 23 različnih narodnosti, med učenci pa mnogi sploh ne govorijo nemško. Posledični kaos, ki ga to povzroča, je zdaj viden v celotnem nemškem šolskem sistemu.

RUSIJA — »Strinjam se s ciljem denacifikacije, vendar mislim, da bi se morala začeti doma, v Rusiji,« je v začetku leta za tuje medije povedal filozof Slavoj Žižek in opozoril, da se v Rusiji nevarno približujejo novi različici nacizma. Po njegovi oceni obstaja stari levičarski predsodek, da se moramo vedno, ko se vmeša Evropska unija ali ZDA ali Nato, postaviti na drugo stran, kar je po filozofovih besedah narobe.

image_pdfimage_print