Brali smo

108

MALBORK — Ruska invazija v Ukrajini je poljske oblasti spodbudila, da dokončno opravijo s komunističnim spomenikom v Malborku, ki je bil postavljen v čast sovjetski Rdeči armadi leta 1945. Kdaj bodo torej padli tisti iz Slovenije, ki jih še vedno malikujejo nasledniki krvavega komunističnega režima?

LJUBLJANA — Kaviar socialist Mesec se vozi z BMWjem, ki ga je Cerarjeva vlada kupila od Lebnovega tasta. Si predstavljate, da bi se to zgodilo v desni vladi? Mediji bi “necenzurirali”, da bi bilo veselje.”

KIJEV — Ukrajinski predsednik Zelenski je v ponedeljek pozval voditelje zahodnih držav, da uvedejo prepoved izdaje potnih listov za ruske državljane. “Najpomembnejša sankcija je, da se zaprejo meje – zato, ker Rusi jemljejo zemljo, ki ni njihova,” je povedal za ameriški Washington Post in dodal, da bi morali Rusi živeti v svojem svetu, dokler ne bodo spremenili svoje filozofije. K njegovim pozivom pa se je sedaj pridružila še Finska, Estonija in Latvija.

LJUBLJANA — Ko se premierju Robertu Golobu izjalovijo načrti na domačem terenu in zahvaljujoč svoji nekompetentnosti na premierski poziciji izgublja podporo svojih volivcev, ki jih je pridobil na podlagi zavajanja in praznih obljub, se mora ta poslužiti drugačnega načina za dvig svoje popularnosti – tam, kjer ga ne poznajo, ker tam to lahko. In kako je to najlažje doseči kot pa s plačanim PR v tujih levičarskih medijih.

JERUZALEM — Od Putinove invazije v Ukrajino je Izrael registriral povečanje prihodov ruskih in ukrajinskih migrantov. Vsega jih je več kot 31.000: 12.175 iz Ukrajine in 18.891 iz Rusije.

LJUBLJANA — Vrača se Nina Pirnat, ki je leta 2020 zagotavljala, da nimamo pandemije koronavirusa. Danes pod taktirko Golobove vlade upoštevanja stroke ne omenja, tudi jasnih navodil ne daje, le “priporočila”.

HONG KONG — Potrjen je proces proti kardinalu Zenu od 19. do 23. septembra. Z njim bodo sodili tudi peterim članom demokratske stranke. Obtoženi so, da niso prijavili dobrodelnega fonda, ki so ga upravljali.

LJUBLJANA — Tako je Grims “sesul” mladega poslanca “svobodnjakov”, kjer Slovence zavestno izpostavljajo nezakonitim migracijam. »Po ustavi ima vsak Slovenec pravico živeti varno in nobena pravica nobenega tujca ne more biti nad to pravico,« je odgovoril poslanec SDS Branko Grims poslancu Lenartu Žavbiju v oddaji 24ur Zvečer. In dodal: »Vi zavestno odpirate meje ilegalnim migrantom in kar je najhuje, s tem izpostavljate nevarnosti vse državljane in državljanke Republike Slovenije, pa tudi celotno Evropo.«

KIJEV — V smeri proti Krimskemu mostu (Kerškemu mostu) nastajajo hudi prometni zastoji. Gre za most, ki povezuje okupiran polotok Krim z Rusijo. Kolone vozil so dolge po več deset kilometrov. Rusi bežijo za svoja življenja, po nedavnem napadu ukrajinske vojske na vojaško bazo Saki, v katerem je bilo uničenih več letal.

LJUBLJANA — Odziv na Golobovo vojno napoved “sovražnemu govoru” (beri: svobodi govora): »Ko ljudem prepoveš besede, se ljudstvo odzove z dejanji. In potem nam Bog pomagaj.«

MOSKVA — Rusko letalstvo je pred zlomom – za rezervne dele so začeli razstavljati delujoča potniška letala. Državni Aeroflot odstranjuje dele z nekaterih letal boeing in airbus, je Reutersu povedal vir blizu letalskega prevoznika. Zaradi sankcij imajo ruski letalski prevozniki težave pri nakupu delov za servisiranje zahodnih letal.

BEOGRAD — Potem ko se je zgodil kmečki punt v “jedrnoevropskih” državah, podobne prizore spremljamo še v Srbiji. Na primer ceste, ki vodijo do pokrajinskih uradov v Vojvodini, so blokirane. Kmetje zahtevajo višje odkupne cene za sončnice in popuste na gorivo. Kdaj bo prekipelo slovenskim kmetom? Spomnimo na Golobovo zavajanje glede odkupa pšenice.

LJUBLJANA — Odziv na Golobovo vojno napoved “sovražnemu govoru” (beri: svobodi govora): »Ko ljudem prepoveš besede, se ljudstvo odzove z dejanji. In potem nam Bog pomagaj.«

KIJEV — V prvi polovici avgusta je 20 župnij moskovske ukrajinske Cerkve prestopili k avtokefalni Cerkvi v Kijevu. Tako je zdaj 1.200 od 12.000 skupnosti, ki se  prestopili iz ene jurisdikciije v drugo predvem v področju Hmelnitski.

BERLIN — Policija osumila ilegalne migrante podtikanja požara – a ne pri nas, pač pa v Nemčiji. Območje, ki na splošno velja za eno najlepših naravnih območij v Nemčiji, je od 17. julija več dni gorelo. Ogenj je uničil 2500 kvadratnih metrov nacionalnega parka. Policisti zaradi naklepnega požiga preiskujejo tri 24-letne moške in enega 25-letnega moškega. Iraška četverica naj bi kadila cigare na območju med trdnjavo in razgledno točko Kanapee. Odvržen ogorek naj bi tako sprožil obsežen gozdni požar.

LJUBLJANA — Švicarska rezidentka s stalnim prebivališčem v Švici, kjer tudi plačuje davke, Marta Kos, po navedbah poznavalcev bolestno ambiciozna nekdanja novinarka ni več prva izbira vodilnih vzporednega mehanizma, temveč rezervna igralka. Zanje je prva izbira Nataša Pirc Musar, a jo dohiteva in ponekod tudi prehiteva kandidat dr. Anže Logar, minister za zunanje zadeve v vladi Janeza Janše.

MANAGUA — Zaradi kritičnosti do sistema izolacije pred svetom, ki ga gojijo oblasti v Nikaragvi, na čelu s predsednikom Ortego, je Katoliška cerkev v tej srednjeameriški državi postala tarča najbolj prefinjenih metod totalitarnih sistemov. Najprej so zaprli vse katoliške medije, nato pa se je preganjanje preselilo na škofe in duhovnike, ker se ne strinjajo z ravnanjem tamkajšnjih oblasti. Vlada je celo sporočila, da preiskuje katoliškega škofa zaradi “zločinov proti duhovnosti”.

LJUBLJANA — Zoran Janković je bil pred leti strankarski šef Roberta Goloba, zato po svoje ni veliko presenečenje, da ga je podprl za nov mandate župana Ljubljane. Glede na woke ideiologijo, ki se jo je pod vplivom 8. marca nalezel Golob po svojem “razsvetljenju”, ko je izgubil mesto večnega direktorja, pa je poteza kljub temu nenavadna,  glede na hudo kontroverzno preteklost župana Jankovića glede njegovega odnosa do žensk.

MOSKVA — V Rusiji se začenja čutiti gospodarska kriza zaradi zapadnih sankcij. Putin in njegova soldateska so privatizirali vso državo in jo imajo za svojo last. Teža sprememb pade večinoma na ljudi, ki morajo biti tiho.

image_pdfimage_print