Brali smo

121

LJUBLJANA — Mladi forum je podmladek SD. Gre za skupino mladih, ki si pogosto drznejo povedati stvari, za katere njihovi starejši kolegi ne zberejo poguma. Njihova zadnja ideja je preimenovanje letališča Jožeta Pučnika v letališče Janeza Stanovnika. Ideja žali vse, ki so za Slovenijo dali vse, tudi svoje življenje. Stanovnik, oziroma “oče naroda”, kot so ga poimenovali v podmladku, bi namreč Slovenijo splavil še dan pred njenim rojstvom. Idejo so objavili ob stoletnici njegovega rojstva.

WASHINGTON — Ruska invazija v Ukrajino je preusmerila dobavo energije po vsem svetu in eden od rezultatov je bil, da ZDA zdaj pošiljajo več plina v Evropo z ladjo kot Rusija po plinovodih, kažejo podatki ICIS, poroča Wall Street Journal. Julija je ameriški utekočinjeni zemeljski plin predstavljal 13 odstotkov celotne dobave Evropi v primerjavi z 10 odstotki iz ruskih plinovodov. Konflikt v Ukrajini ne kaže znakov popuščanja in ZDA so priskočile na pomoč EU sredi zgodovinske energetske krize.

KRANJ — Policijska uprava Kranj sporoča, da so prejeli obvestilo, da je na avtocesti pri Brezjah (v smeri Jesenic) pristalo športno letalo, graškega podjetja Austrian Aviation Training. DARS šaljivo sporoča, da jim bodo spregledali vožnjo brez vinjete.

TALLINN — Estonska vlada se je odločila, da iz javnega prostora umakne vse komunistične spomenike, ki jih je v državi med 200 in 400. Premierka Kaja Kallas je dejala, da lahko tiste na zasebnih zemljiščih odstranijo njihovi lastniki, kot je to storila elektrarna Auvere v začetku tega tedna. Seveda bi bil že skrajni čas, da se komunistične spomenike poruši tudi po Sloveniji – a pod aktualno vlado tega skoraj zagotovo ne bomo dočakali. Bistveno vprašanje se tako glasi, ali bo zunanja ministrica in ponosna naslednica komunistov Tanja Fajon, v Estonijo poslala protestno noto.

JERUZALEM — Izraelska vojska je 5. avgusta na območju Gaze izvedla operacijo proti skrajni palestinski skupini Islamski džihad. V napadu je bilo po palestinskih navedbah ubitih najmanj osem ljudi, med njimi visoki poveljnik Islamskega džihada. Med žrtvami je tudi petletna deklica, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Poročajo še o številnih ranjenih.

WASHINGTON — Strela je udarila v park Lafayette v neposredni bližini Bele hiše, pri čemer so štirje ljudje, dva moška in dve ženski, utrpeli hude poškodbe. Zaradi lokacije incidenta so žrtvam med prvimi pomagali pripadniki tajne službe ZDA, poroča britanski BBC.

MOSKVA — Tiskovni predstavnik pravoslavnega patriarhata v Moskvi je izjavil, da »Cerkev ne podpira sežiganja literature LGBT, ker bi to lahko bila družbeno nevarna dejavnost.« Je pa dovoljena vsaka dejavnost proti tej vrsti “ideologije”, da le ne prestopa zakonitih meja.

LJUBLJANA — Ilegalci osvajajo Slovenijo: ob koncu tedna 7. avgusta so na Policijskih upravah v Novem mestu, Kopru, Mariboru in Celju skupno obravnavali kar 216 migrantov. Po mnenju Janeza Janše je kriminal ministrice Bobnarjeve pri podiranju obmejne zaščitne ograje zrel za interpelacijo.

KIJEV — Po besedah guvernerja Luganske oblasti Serhija Hajdaja je ruska vojska poleg območja Verhnjokamjanska v Doneški regiji, blizu zahodne meje Luganške oblasti, poskušala napredovati še v štirih smereh, vendar so bili vsi poskusi neuspešni. Okupator se je bil prisiljen umakniti z velikanskimi izgubami. Ruska invazija skoraj ne napreduje, okupatorja pestijo izgube osebja in vojaške tehnike.

LJUBLJANA — »Kljub temu da je inflacija (draginja) zelo porastla, Golobova vlada z “mini” dohodninsko reformo znižuje plače in druge prihodke. Sindikati so zelo zadovoljni. Revščina se vrača, naraslo bo število upravičencev za socialne transferje. Še malo pa bodo uvedli še udarniške sobote.« Tako je na Twitterju zapisal poslanec Jože Tanko.

BRUSELJ — Evropska komisija pripravlja nov paket pomoči Ukrajini v vrednosti 8 milijard evrov, so za tiskovno agencijo Reuters sporočili iz nemške vlade. Del paketa, načrtovanega za Ukrajino, naj bi vključeval subvencije, ki jih ni treba vrniti, preostali del pa posojila, poročajo tuji mediji. Načrtovana pomoč bi podprla proračun ukrajinske vlade, medtem ko bi se vojaška, humanitarna pomoč in pomoč pri obnovi financirala iz drugih virov.

LJUBLJANA — Nekdanjega notranjega ministra Aleša Hojsa, nekdanjega ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in direktorja uprave avtocestne policije Andreja Juriča naj bi v kratkem doletele kazenske ovadbe. Nova politična garnitura na čelu z Bobnarjevo, Lindavom in KPK se je očitno odločila maščevati svojim predhodnikom in to z najbolj komično obtožbo možno. Kaže, da vladajoča garnitura svojo nesposobnost in brezidejnost nadomešča z vlaganjem kazenskih ovadb.

RIM — V svojem rimskem stanovanju je umrl kardinal Jozef Tomko, ki je bil z 98 leti najstarejši član kardinalskega zbora. Tomko je zasedal pomembne položaje v Vatikanu vse od leta 1945. Med drugim je vodil vatikansko kongregacijo za evangelizacijo narodov. Bil je zaupnik papeža Janeza Pavla II. Poljski papež ga je imenoval za kardinala leta 1985. Upokojil se je leta 2001.

LJUBLJANA — Osrednji mediji ob aferi nečloveškega izkoriščanja indijskih delavcev, ki morajo delati 62 ur na teden za mizerno plačo 650€, ne omenjajo, da gre za družino, tesno povezano z Jankovićem!

VATIKAN — Ukrajinski ambasador pri Svetem sedežu Andrej Juraš pravi, da bi papež lahko obiskal Kijev pred obiskom Kazahstana. Kot pravi Juraš, Ukrajina pričakuje papeža že mnogo let. Vatikan ne izljučuje možnosti obiska v avgustu.

LJUBLJANA — Predsedniški kandidat in poslanec Anže Logar, se je pridružil plemeniti pobudi botrstva za beloruske politične zapornike. Med pobudniki sta tudi tudi dve predstavnici nemškega Bundestaga. Gre za solidarnostno akcijo partnerstva za človekove pravice Libereco z naslovom #WeStandBYyou.

SOCERB — Torkov (9.avgusta) požar pod Socerbom, ki je bil pod nadzorom, se je malo po poldnevu spet razširil. Le malo informacij je bilo moč zaslediti o vzrokih požara, so pa na RTV Slovenija v eni od torkovih reportaž okrog poldneva le pokazali s prstom na pravega morebitnega krivca s strani domačinov – na ilegalne migrante namreč, ki jih je bilo tam v zadnjih dneh veliko. S to informacijo pa je poročevalec očitno povedal preveč, saj v nobenem njihovem naslednjem prispevku ilegalni migranti niso več omenjeni.

LJUBLJANA — Vlada Roberta Goloba si zatiska oči pred resnico. In ne le to – svojim državljanom celo prikriva, kako resna je situacija z migranti, saj se dela, kot da ta problem sploh ne obstaja. Še več, z odstranjevanjem žičnate ograje so jim dali signal, da Slovenija ne bo več varovala državnega ozemlja skladno z zakoni. Korak dlje so naredili na ministrstvu za notranje zadeve, ko so nezakonite migracije pomešali z zakonitimi.

image_pdfimage_print