Čaka nas nov pekel z migranti …

127

Evropska unija se mora pripraviti na nove valove migrantov, ki se bodo iz svojih držav prisiljeni izseliti zaradi prehranske krize, ki jo je še poglobila vojna v Ukrajini, je danes na srečanju notranjih ministrov EU v Pragi opozorila začasna izvršna direktorica agencije EU za mejno stražo Frontex Aija Kalnaja.

Pri tem je opozorila predvsem na otežen izvoz žit iz ukrajinskih pristanišč. Ukrajina je namreč ena največjih izvoznic žita na svetu, približno 20 milijonov ton žita pa naj bi bilo blokiranih v njenih črnomorskih pristaniščih. Tudi zaradi tega so na svetovnih trgih poskočile cene nekaterih živil in jedilnih olj, rast cen pa najbolj občutijo deli Afrike in Bližnjega vzhoda.

Moskva je sporočila, da bo ukrajinskim tovornim ladjam dovolila zapustiti pristanišča, če bo Ukrajina razminirala obalna območja, kar Kijev zavrača, saj bi bila tako država bolj ranljiva za ruske napade z morja.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je junija opozoril, da se bo število razseljenih oseb po vsem svetu povečalo za več kot 100 milijonov, če ne bo hitro odpravljena naraščajoča prehranska kriza, ki jo je povzročila ruska invazija. Ta je prav tako sprožila največji begunski val v Evropi po drugi svetovni vojni.

Po podatkih Združenih narodov 27 držav Evropske unije trenutno gosti 5,6 milijona ukrajinskih beguncev. Največ, 1,2 milijona, se jih je zateklo na Poljsko, medtem ko jih je na Češkem 400.000, kar predstavlja največji delež na prebivalca.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je dejala, da so se migrantski tokovi med Ukrajino in EU vrnili na predvojno raven. Dodala je, da naj bi se veliko Ukrajincev v EU v naslednjih nekaj mesecih odločilo, ali se bodo vrnili v svojo državo, preden se po poletnih počitnicah spet začne šola.

STA, Demokracija

image_pdfimage_print