Tempora mutantur … bonton iz leta 1964

Patricija Kavčič

274

Si kdaj razmišljal, kako se kultura naroda z leti spreminja? Neverjetno. Zelo očitno to opazimo ob branju Žepnega bontona Jožeta Širclja iz leta 1964. Nikoli si nisem mislila, da me bo branje bontona (ki se mu sicer pogosto upiram) neizmerno zabavalo. Nasmešek ali dva delim s teboj.

Prvič v službi

Menda je zunanja podoba zelo pomembna! Takoj za točnostjo. Avtor vsem, ki želijo obdržati službo, svetuje, naj presodijo, ali je treba obiskati frizerja, da te izbrano kot le kaj obrijejo, preverijo nohte, oblečejo belo srajco s primerno “ovratnico” in zlikane hlače ter obujejo bleščeče čevlje. Ženske opozarja, naj ta dan pozabijo na vse modne krike in tvegane posege z ličili (velja tako za obraz kot za nohte). Če ima kandidatka lepe noge, naj to orožje (za začetek) skrije. Da ne bo dileme: če ni obešalnika, se vstopi v sobo s klobukom in rokavicami v levi roki.

Juhej, pošta

Bralec je opozorjen, da niti najboljšemu prijatelju ne pišemo na listih iz zvezka ali beležke. Pisemski papir naj bo brez zlatega roba (na srečo se ga pri nas menda ne dobi več), tudi rožnata barva in dišave niso zaželene. Najprimernejši je seveda navaden bel A4 papir in z njim bela kuverta. Modre (najcenejše) kuverte so primerne le za nagradne križanke in kupone. Tipkanje (na pisalni stroj, seveda) je v primeru slabe genetike (kar se tiče berljivosti pisave) dovoljeno, razen če gre za sožalje. Toda avtor vseeno opozarja, da natipkana ljubezenska izpoved deluje zelo brezosebno.

Na pločniku

Med pravili hoje po pločniku so najzanimivejša naslednja: Kdor ima dežnik, ko ne dežuje, naj ne maha z njim, pa če je še tako židane volje. Razprt dežnik nam ne sme ovirati razgleda, še manj sme z njega curljati komu za vrat. Postavanje na pločniku (v dvoje ali več) je nekulturna nadlega. In na cesti ne prodajamo zijal! Nihče naj ne bolšči v mimoidoče (sploh pa ne v ženske).

Plaža

Kadar kdo jé na plaži, naj ogrizke in pečke shrani, kot da so dragoceni spominki, in jih nato odvrže v koš. Če je v bližini skakalnica, se skače na glavo – vendar na svojo! Če ni kabin, je treba ženskam, ki se preoblačijo, vljudno obrniti hrbet. In – zelo pomembno – tudi kdor je zelo zaljubljen, naj ne leži ves dan v naročju svojega zaročenca; na plaži je res vroče …

Ženske v hlačah?

Sodobna Eva ve, kje so meje dobrega okusa, zato ne pretirava pri nošenju hlač. Ker so hlače moško oblačilo, jih nosi bolj ali manj le pri športnih aktivnostih. Dame, nagnjene k obilni postavi, naj se jim izogibajo. Hlače so pozimi sicer zelo sprejemljive celo na delovnem mestu, toda nikakor ne za učiteljice, tajnice in sploh za vse, ki imajo opravka s strankami.

image_pdfimage_print