Brali smo

50

LJUBLJANA — Minister za finance Klemen Boštjančič iz kvote Gibanja Svoboda je svoj prvi delovni dan začel precej “produktivno” – več kot dve uri zjutraj je namreč presedel kar v ministrstvu bližnjem Opera baru, od tam se je odpravil šele po deseti. Glede na to, da Boštjančič slovi kot eden najslabših direktorjev – med drugim je prispeval k bridkemu koncu Adrie Airways – je morda celo bolje, da se finančnemu ministrstvu ne približa bolj kot toliko.

PRAGA — Češka vlada je 14. junija uradno predstavila prednostne naloge in logotip predsedovanja Češke Svetu EU, ki ga bo država s 1. julijem prevzela od Francije. Med pomembnejšimi temami so v Pragi izpostavili Ukrajino, energetsko varnost in krepitev obrambnih zmogljivosti Evrope.

LJUBLJANA — Poslanec SD Jonas Žnidaršič se je uvrstil v parlament kot nadomestni poslanec po tem, ko se je predsednica stranke SD Tanja Fajon zavihtela na mesto ministrice za zunanje zadeve. Zdaj pa ne ve, kako bo preživel, ker mora sedaj zjutraj vstati in iti v službo.

BATON ROUGE — Zakonodajalci v Louisiani v ZDA so sprejeli zakon s katerim bo transspolnikom – to je moškim, ki si domišljajo, da so ženske – prepovedano tekmovati v ženskih športnih disciplinah. S tem želijo republikanci zaščititi ženski šport.

LJUBLJANA — Franci Kindlhofer v Časnik: »Zelo resno sem pozival in opozarjal volivke in volivce: ne nasedajte na nejasne in navidezno na vse strani odprte opcije Roberta Goloba. Četudi so zvenele njegove izjave smešne, neresne in njegovi cilji nenevarni in neizvedljivi, bi se morali zavedati, da se okoli njega kot hijene zbirajo ljudje, ki so sposobnejši od njega in ga uporabljajo le za trojanskega konja stare nomenklature.«

MOSKVA — V Rusiji zapirajo kinodvorane zaradi pomanjkanja gledalcev, ker ni več na programu velikih holiwoodskih filmov. Obisk je po vsej Rusiji padel za 70%. Ob koncu leta pričakujejo izgubo v višini 11 milijard rubljev (okrog 200 milijonov evrov), saj bodo morali zapreti veliko večino kinematografov.

LJUBLJANA — »Slovenska medijska slika postaja zrcalna slika ruski, putinovski, in to je strašljivo,” je v oddaji “Kdo vam laže” povedal nekdanji direktor Ukoma Uroš Urbanija. »Že tisti minimalni odstotek drugačnih medijev je za Putina preveč in očitno preveč tudi za politični vrh Golobovega Gibanja Svoboda.«

OSAKA — Japonsko sodišče v Osaki je odločilo, da prepoved istospolnih porok na Japonskem ni protiustavna, s čimer je zadalo udarec aktivistom za pravice LGBTQ v državi.

LJUBLJANA — »Ljudje so z vlado Roberta Goloba dobili točno tisto, kar so mediji prej krivično nesramno in lažnivo dve leti očitali vladi Janeza Janša in vprašanje časa je, koliko bo trajalo, da si ljudje sami priznajo, da so bili prevarani, kar pa zna biti za Slovence kar problem, glede na to, da to ni prvič, šele potem se bodo lahko zares postavili za svoje pravice,« je v tokratni oddaji Intervju z Aleksandrom Rantom, povedal poslanec SDS Branko Grims.

BRUSELJ — Nemška zunanja ministrica je danes na srečanju zunanjih ministrov EU razkrila, da poteka sodelovanje med Nemčijo, Poljsko in Romunijo, s katerim nameravajo sprostiti izvoz žita, ki je zaradi ruske blokade ukrajinskih pristanišč še vedno v Ukrajini. Žito nameravajo prepeljati čez mejo z vlaki, kar zahteva posodobitev poljske in romunske železniške infrastrukture, ki za tak podvig zaenkrat še nista usposobljeni.

LJUBLJANA — »Dokler so stavkajoči pred RTV vsi do zadnjega levo orientirani, me niti Bog ne bo prepričal, da se tam brani novinarstvo,« je o stavki novinarjev RTV 20. junija zapisal nekdanji novinar Portalplusa Boris Meglič. Gre za verjetno najboljšo izjavo dneva na to temo, ni pa edina. Urednik portala Siol Peter Jančič je na primer objavil: »Ker vodstvo RTVS ne pristaja na objave brezplačnih propagandnih sporočil sindikata, ti tulijo o cenzuri.«

MONTGOMERY — Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Alabama je razsodilo, da je nerojeni otrok oseba ter da je uboj nerojenega otroka pomeni umor. Sodniki so zapisali tudi, da se življenje brez dvoma začne s spočetjem ter izrazili nasprotovanje standardu “zmožnosti preživetja”, ki ga je uveljavila razsodba Roe vs. Wade leta 1973. Vsem sodiščem v državi je vrhovno sodišče tudi naložilo, da zagotovijo, da bodo zakoni Alabame enako ščitili  tudi najbolj ranljive člane družbe, nerojene otroke.

LJUBLJANA — Po podatkih policije je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta zabeleženih kar 4.333 nezakonitih prehodov, kar je za 75 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 2.466. Ob podatkih povečanja števila migracij je Golobova vlada napovedala še odstranitev ograje ob meji s Hrvaško, kar bi še dodatno poslabšalo varnostno situacijo, opozarjajo strokovnjaki.

NEW YORK — Nobelov nagrajenec za mir in odgovorni urednik ruskega časnika Nova Gazeta Dmitri Muratov, oster kritik Kremlja in nasprotnik vojne v Ukrajini,  je 20. junija na dražbi v New Yorku za Nobelovo nagrado iztržil približno 98 milijonov evrov. Celoten izkupiček bo namenjen Unicefu za pomoč begunskim otrokom iz Ukrajine.

LJUBLJANA — Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, sicer nekdanja (okrajna) sodnica, je očitno, podobno kot pred leti Katarina Kresal, svetla zvezda tabloidnih medijev v Sloveniji. Zato v javnosti že kroži vic, če bo morda tudi ona kmalu razglašena za “avto leta”.

KIJEV — V Ukrajino so 21. junija prispela vojaška vozila, ki jih je tej državi v njeni vojni proti Putinovi agresiji namenila prejšnja vlada Janeza Janše. Gre za 35 oklepnih pehotno amfibijskih vozil, ki so bila v Ukrajino pripeljana preko Poljske. Ob tem naj bi Slovenija za svojo donacijo prejela od ZDA dobropis, ki bo šel za potrebno opremo za Slovensko vojsko.

BREŽICE — Sledi komunistične revolucije: Iz protitankovskega jarka v Mostecu pri Brežicah so doslej izkopali posmrtne ostanke najmanj 529 ljudi, izvensodno pobitih s strani komunističnih oblasti po drugi svetovni vojni. Poboje so izvedle komunistične oblasti, politični predhodniki strank današnje slovenske vlade.

AMSTERDAM — Arheologi so na vzhodu Nizozemske našli izjemno celovit rimski tempeljski kompleks. Kot so 20. junija sporočili iz službe za kulturno dediščino, je najdba tudi velikega mednarodnega pomena. Približno 2000 let staro najdišče leži na vzhodu države blizu Nijmegena, neposredno ob nemški meji v bližini Emmericha. Tam je potekal tudi limes oziroma utrjena severna meja rimskega cesarstva, ki je danes vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

LJUBLJANA — »Vlada izvaja pohod na praktično vse institucije v državi. Številni odlični posamezniki so bili postavljeni na sramotilni steber, ker je nekdo mislil, da če je zmagal, si lahko dovoli vse,« je kadrovski cunami nove vlade komentiral poslanec Anže Logar. Poslanci so namreč na današnji izredni seji na predlog vlade iz nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja.

RIM — Italijanski parlament in javno tožilstvo sta zaradi izgredov in serije spolnih napadov v mestih blizu Gardskega jezera 2. junija, v katere je bilo vpletenih do 2.000 migrantov, odprla preiskavo. »To je samo rasa kriminalcev, ki so v moji skupnosti pustili globoko rano. Preživeli smo dan v vojni,« je migrante odgovorne za spolne napade in izgrede opisal župan mesta Peschiera.

LJUBLJANA — Sodna zmaga za Novo24TV: Ministrstvo za kulturo bo moralo ponovno pojasniti, zakaj si medijska hiša Nova24TV na razpisu ne zasluži javnega sofinanciranja. Tako je v sodbi odločilo Upravno sodišče RS na podlagi dejstva, da število doseženih točk, ki jih je naš projekt prejel leta 2020 na javnem razpisu ministrstva, ni bilo ustrezno pojasnjeno.

WASHINGTON — Zakon zvezdne države Maine, ki je staršem zagotavljal financiranje javnih in zasebnih šol, če le te niso verske, je razveljavljen. Tako je s šestimi glasovi proti trem odločilo ameriško vrhovno sodišče. Sodniki so se pri tem sklicevali na versko diskriminacijo in kršenje ameriške ustave, ki v svojem prvem členu varuje svobodo veroizpovedi.

LJUBLJANA — »Vlada je na današnji (22/6) seji sklenila tudi, da predloga deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu ni možno podpreti in da zadošča Deklaracija o seznanitvi z navedeno deklaracijo,« sporoča Golobova vlada. Stara mantra se ponavlja: tranzicijska levica se še vedno ni zmožna odpovedati rdeči zvezdi in njeni hudodelski naravi.

BRUSELJ — S sankcijami je EU ruskim oligarhom doslej zamrznila premoženje v vrednosti 12,5 milijarde evrov. S tem se je znesek iz aprila, ki je znašal 6,7 milijarde evrov, skoraj podvojil. Ta številka vključuje luksuzne jahte, nepremičnine, helikopterje in umetniška dela, ne vključuje pa zamrznjenega premoženja ruske centralne banke.

LJUBLJANA — Vlada Roberta Goloba je še nedavno obljubljala, da bo v šolstvu uvedla brezplačno prehrano za vse učence in dijake in ko se je bližal čas odločitev, po poročanju N1 niso želeli komentirati napovedi o ceni prehrane, predvidene za začetek novega začetka leta. Zdaj je jasno – to je bila prazna obljuba. Ne le da ne bo brezplačna, tudi po enaki ceni ne bo zagotovljena. Nasprotno – še dražja bo!

image_pdfimage_print