Brali smo

24

LJUBLJANA — V četrtek, 16. junija je v 92. letu starosti umrl akademik Kajetan Gantar, prevajalec z veličastnim opusom, ki je poslovenil mnoge grške filozofe in tudi več svetopisemskih knjig in iz latinščine nekaj srednjeveških besedil. Poleg tega, da je bil eden bistvenih slovenskih intelektualcev in avtor svojih lastnih knjig, je bil tudi profesor in klasični filolog svetovnega ugleda, pa tudi Prešernov nagrajenec.

ONDO (NIGERIJA) — Islamski skrajneži so na binkoštno nedeljo med mašo vdrli v katoliško cerkev na jugozahodu Nigerije v mestu Ondo in streljali na vernike, pri čemer so ubili najmanj 50 in ranili več deset ljudi. Napad je bil nepričakovan, saj je Ondo že od nekdaj eno varnejših mest v državi. Napad je obsodil tudi papež Frančišek.

LJUBLJANA — Na paradi ponosa, ki se je včeraj odvila v Ljubljani so ljubljanskega župana Zorana Jankovića med nagovorom na Kongresnem trgu izžvižgali. Ljubljanski župan Zoran Janković že dolgo ni več ljubljenec vseh. Če je mislil, da si bo plus točke pridobil tudi na paradi ponosa, pa se je zmotil.

MOSKVA — Duma (parlament) je odobrila zakon, ki prepoveduje “anglicizme” v javnosti, predvsem uporabo angleščine in latinskih črk v napisih in reklamnih panojih. Trenutno je v Moskvi več kot polovica reklam na cestah v angleščini.

LJUBLJANA — »Novi premier je milijonar in veliko bolj spreten od Marjana Kramarja. Prehiteva zakone. Nad njimi je. Lepo je biti milijonar Golob. Številni bi bili radi,” je svojo novo kolumno zaključil urednik Siola Peter Jančič in pojasnil, kako Golobova vlada že na začetku mandata vehementno krši zakone in uvaja nadzore policije, ko ta preiskuje njegove politične prijatelje.

LJUBLJANA — Dr. Stane Granda: »Prvi dnevi vladanja koalicije Svoboda ne spodbujajo k rajanju, ki ga je napovedoval novi predsednik vlade. Bolj k strahu in celo puljenju las. Iz obupa in strahu pred njenimi nedomišljenimi, izrazito ideološko-revanšističnimi ukrepi. Slovenija se vrača v politiko kulturnega in političnega boja, značilnega za staro Jugoslavijo. Če so takrat premeščali učitelje, obeta Golobova vlada celo metanje snažilk na cesto.«

KIJEV — »Rusija ima v Ljubljani leglo svoje obveščevalne skupnosti. Za Kremelj je pomembno, da vedno prejme zaupne informacije iz prve roke,« je za hrvaški portal Nacional povedal nekdanji ukrajinski veleposlanik na Hrvaškem Oleksandr Levčenko, pri svojih navedbah pa se je skliceval predvsem na odzive nekdanjih slovenskih predsednikov Milana Kučana in Danila Türka.

LJUBLJANA — Poslanci SDS zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi se razpravljalo o podpori resolucije Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini. Na novinarski konferenci, ki je potekala ob vložitvi zahteve za sklic seje, je Grims povedal: »Dokazi in sledi za zločine proti človeštvu so jasni. Gre za dejanja, ki imajo vse indice genocida, kar ne more ostati brez odziva in brez posledic.«

TRST — Slovenski mediji so prezrli nekulturno obnašanje Golobovega ministra Mateja Arčona na pogrebu velikega pisatelja Borisa Pahorja. Na pogrebu je Arčon namreč “na veliko” žvečil, kar pa ni ostalo neopaženo na italijanski nacionalni televiziji. S takšnim ravnanjem ministri Golobove vlade nič kaj ne pripomorejo k ugledu Slovenije v svetu.

LJUBLJANA — Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci predstavil prve predloge, s katerimi namerava njegova vlada blažiti učinke dvigovanja cen energentov. Predstavljenih je bilo več manjših ukrepov, med katerimi je tudi regulacija maloprodajnih cen bencina in dizla. A pozor, cena bo regulirana le zunaj avtocest. Na avtocestah država v ceno ne bo posegala, kar pomeni, da bomo točili dražje gorivo. Obljubljeni boj proti inflaciji je tako le mrtva črka na papirju.

MULHOUSE — Trije ilegalni migranti naj bi po trditvah javne tožilke v Mulhouseu Edwige Roux-Morizot v ponedeljek 6. junija 2022 70-letnici v domu za ostarele prerezali grlo. Truplo ubite starke so našli v kopalnici okoli 16. ure. Imela je prerezan vrat in več vbodnih ran na rokah, kar nakazuje, da se je 70-letnica skušala braniti pred napadalci. Njena soba je bila hudo razmetana.

LJUBLJANA — Novinarka javne RTV Slovenija Eugenija Carl slovi po svojih pikrih in neokusnih izjavah. Tudi na račun lastnih sodelavcev. Očitno pa si sedaj po prvorazredno še domišlja, da se bo sama odločala, kaj bo in česa ne bo počela, tudi mimo vodstva zavoda. Na Facebooku je namreč sporočila, da niti slučajno ne misli prispevati k ustvarjanju nove oddaje Panorama.

HEILIGENKREUZ — V tej avstrijski cistercijanski opatiji so odkrili drugi najstarejši zapis v slovenskem jeziku. V novi analizi so raziskovalci potrdili, da nedavno odkriti Svetokriški rokopis iz 12. stoletja vsebuje števnike od 1 do 10, zapisane v zgodnji obliki slovenščine.

KIJEV — Glede na napredovanje ruske vojske na vzhodu Ukrajine je ta v ponedeljek zaprosila za močnejše in boljše orožje, kot tisto, kar jim je bilo obljubljeno oziroma o čemer se je razpravljalo. Ukrajina je začela še močneje pritiskati na Zahod, da zavzame svoje stališče v vojni med Ukrajino in Rusijo, medtem ko so evropske voditelje skrbi lastno gospodarstvo in prehranska draginja.

LJUBLJANA — »Otrok in vnukov ne damo, oni so največ, kar imamo!« je poudaril predsednik stranke ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine Aleš Primc. ki je vse pozval na protestni shod. Kar so slovenski volivci trikrat zavrnili na referendumih, želi homoseksualni lobi zdaj doseči s pomočjo ustavnega sodišča.

WASHINGTON — V zadnjih tednih po ameriških zveznih državah opažajo, da so organizacije, ki zagovarjajo življenje in nasprotujejo umoru nerojenih otrok, postale tarča vandalizma. Do napadov je prišlo, potem ko je v javnost pricurljala informacija, da namerava konservativna večina na vrhovnem sodišču v ZDA poskrbeti za odpravo prelomne odločitve sodišča iz leta 1973, ki je Američankam zagotavljala pravico do splava.

LJUBLJANA — Vlada Roberta Goloba nadaljuje s “strokovnimi” kadrovanji. Vodja kabineta ministrice za digitalizacijo dr. Emilije Stojmenove Duh je namreč postala Inge Kobe. »Medicinska sestra, ki se ukvarja z izdelovanjem glinenih posod, povrhu pa je še zasebna partnerka Toneta Kregarja iz glasbene skupine Mi2, sicer vidnega člana stranke SD,« o novi kadrovske pridobitve razkriva raziskovalni novinar Bojan Požar.

ŠIBENIK — V občini Kistanje, nedaleč od znanega mesta Šibenik, je trop volkov napadel koze in pokončal psa, potem pa se je lotil še pastirja, ki se je uspel ubraniti s koso. Po poročanju tamkajšnjih medijev se je trop volkov zapodil v čredo koz in napadel pastirja, ki je komaj pobegnil. Tamkajšnji govedorejci trdijo, da volkov še nikoli ni bilo toliko, da so tropi vse večji in vse bolj lačni, na domača dvorišča pa zaidejo tudi čez dan.

LJUBLJANA — V torek, 14. junija,  so ob 545 PCR-testih in 2850 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 471 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v torek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 27 bolnikov, na intenzivni negi pa pet. Umrl ni noben covidni bolnik.

LA PAZ — Bolivijsko sodišče je obsodilo nekdanjo konzervativno predsednico na deset let zaporne kazni. Jeanine Añez je bila obtožena organizacije državnega udara po odstopu Moralesove socialistične vlade. Političarka vztraja, da je nedolžna, prav tako njeni podporniki, ki so napovedali množične proteste. Sodba je v mednarodni javnosti že požela ogorčenje.

LJUBLJANA — Množične migracije se stopnjujejo tudi v Sloveniji: Azilnemu domu v Ljubljani zmanjkuje prostora, policisti letos zabeležili več kot 75-odstotni porast nezakonitih prehodov meje.

LONDON — Po tem, ko je v zadnjih letih več kot 40 srednjih šol v Angliji sprejelo enotno politiko prepovedi nošenja kril in obvezno nošenje hlač, se trend omenjene politike nadaljuje. Tokrat se je za to odločila Srednja šola Tiverton v Devonu, ki je zaradi “spolne nevtralnosti” še ena šola več s prepovedjo nošenja kril in uvedbo enotne politike nošenja hlač za vse učence. To je sprožilo kritike staršev, ker o tem niso bili obveščeni.

image_pdfimage_print