Home Naslovnica 29. junij: sv. Peter in Pavel

29. junij: sv. Peter in Pavel

Sv. Peter

Sv. Peter je eden od dvanajsterih apostolov in prvi papež.

Bil je ribič z imenom Simon Jonov sin, doma v ribiški vasi Betsajdi onstran Genezareškega jezera. Bil je poročen, saj evangelisti omenjajo njegovo taščo. Nekega dne, ko je z bratom Andrejem lovil ribe, je k njima pristopil Jezus in ju povabil: »Hodita za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi!« Jezus mu je dal vzdevek Skala (gr. Kefa, lat. Petrus), kar se prevaja Peter (Jn 1,42), s čimer je označil njegovo vodilno vlogo v Cerkvi. Peter je bil priča vsem posebnim dogodkom v Jezusovem življenju; nastopal je z nesporno avtoriteto kot predstavnik dvanajsterih apostolov. Ko je Peter Jezusa v Cezareji Filipovi priznal kot Mesija, Sina živega Boga, mu je Jezus obljubil: »Ti si Peter (Skala) in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev … Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva« (Mt 16,16-19). Predvsem na tej osnovi in na Jezusovem povabilu, naj pase njegove ovce in utrdi svoje brate (Jn 21,15-17; Lk 22,32), temelji pravica rimskih škofov, da vodijo katoliško Cerkev kot papeži.

Peter je bil sicer po značaju viharen; svojega učitelja je v času stiske kar trikrat zatajil in se nato kesal …

V Rim je prišel leta 43, potem ko je v Jeruzalemu skupaj z bratom Jakobom že vodil apostolsko Cerkev in opravil več misijonskih potovanj. V Rimu je bil pod cesarjem Neronom okrog leta 64 križan z glavo navzdol. Nad njegovim grobom se dviga bazilika sv. Petra v Rimu.

* * *

Sv. Pavel je teolog in mučenec. Pod njegovim imenom poznamo trinajst novozaveznih pisem.

Sv. Pavel

Rodil se je v Tarzu v Mali Aziji (današnji Turčiji) z imenom Savel. Preganjal, mučil in pobijal je kristjane in bil prisoten pri umoru prvega krščanskega mučenca sv. Štefana.

Dogodek v Damasku pa je radikalno spremenil njegovo življenjsko pot. Po tem videnju Vstalega Gospoda je iz preganjalca Kristusa postal apostol. Iz Savla je postal Pavel. Vstali Gospod ga je vprašal za razlog njegovega početja: »Savel, Savel! Zakaj me preganjaš?« (Apd 9,4). Pavel je padel na tla. Ko se je postali na noge, ni videl ničesar, postal je slep. Pavel je po spreobrnjenju in daljši notranji in zunanji pripravi na svoje poslanstvo evangelij neustrašno ponesel poganskim ljudstvom. Zavedal se je, da ga je Kristus poklical za apostola. Odtlej ga pri širjenju Božjega kraljestva ni moglo nič ustaviti.

Napisal je več pisem, ki so postala del Svetega pisma Nove zaveze. Najbolj znana je prav gotovo hvalnica ljubezni (1Kor 13).

Življenje je končal v Rimu v času Neronovega preganjanja kristjanov, okoli leta 67. Obsodili so ga na smrt z obglavljenjem, in zaradi česar je običajno upodobljen z mečem v roki.

Že od leta 1945 je v Sloveniji tradicija, da ta dan škofje posvečujejo novomašnike.

Exit mobile version