Brali smo

25

KIJEV — Ukrajinske oborožene sile so na jugu države potopile dve hitri ruski pristajalni ladji. Plovili naj bi sodelovali v ruskih diverzantskih in obveščevalnih akcijah. Potopilo ju je ukrajinsko topništvo v skrivališču, v majhnem zalivu na obali Črnega morja, v katerega se izlivata reki Dneper in Boh.

LJUBLJANA — Dolgoletni urednik in novinar Jože Biščak (človek, ki ima podoben svetovni nazor kot nekdanji predsednik vlade Janez Janša) meni, da bomo v prihodnosti soočeni z gospodarsko in splošno krizo, ki je posledica razpada tradicionalnih vrednot zaradi neverjetno velikega vpliva “prebujencev”.

PARIZ — Francoski predsednik Emmanuel Macron je 4. junija izrazil prepričanje, da se po zaključenih spopadih v Ukrajini Rusije, čeprav je tista, ki je izvedla agresijo, ne sme ponižati z namenom iskanja diplomatske rešitve. Ukrajina se je na stališče ostro odzvala in dala vedeti, da je  treba Rusijo postaviti na svoje mesto.

LJUBLJANA — Diplomacija Tanje Fajon: prvi tuji obisk, avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, se je izkazal za neuspešnega, ker je Tanja Fajon pred prihodom na položaj nasprotovala oboroževanju v luči ukrajinske vojske in napovedi nove vlade, da bo odstranila ograjo proti migrantom na južni meji. Dunaj zato ne vidi nobene alternative glede nadzora na slovensko-avstrijski meji.

ISLAMABAD — Bivši premier Pakistana Imran Khan bo aretiran čim bo iztekel rok treh tednov začasne svobode, ki ga je 2. junija dobil s plačilom kavcije. Obtožen je raznih prestopkov; nemiri, podpihovanje, neredi, oboroženi napadi na oblasti.

LJUBLJANA — »Po štirih dneh odločne zdravstvene reforme in boja proti draginji je Svoboda danes v Tuhinjski dolini v središče pozornosti postavila partizane, rdeče zvezde in citate Frante,« se je komentator Tomaž Štih odzval na eno prvih spornih potez obrambnega ministra Šarca, ki v javnost vrača zločinsko simboliko, medtem ko na sobotni spominski slovenskosti v Kočevskem rogu ni bilo niti vladnega venca. Kot kaže, se vrača že viden eksperiment, ki državljanom ne bo prinesel blaginje, temveč bo le še poglabljal razlike v družbi.

SEUL — Južna Koreja in Združene države so 6. junija v Japonskem morju izstrelile 8 balističnih raket. Vaja je odgovor na enako število raket, ki jih je izstrelila Severna Koreja dan poprej. Južnokorejske oblasti pravijo, da je pri poskusu Pyongyanga šlo za rakete kratkega dometa.

LJUBLJANA — Fiskalni svet je raztrgal koalicijsko pogodbo – ta zaradi nedorečenosti tako iz vidika obsega kot glede časovne umeščenosti ukrepov, predstavlja tveganje za gospodarstvo. Fiskalni svet tudi opozarja, da koalicijska pogodba vsebuje nabor pretežno splošno opredeljenih ukrepov, ki presegajo štiriletni mandat.

VENTIANE — Zadnje leto so cene v Laosu zrasle na eksponenten način: od 2% v januarju na 9,9% v aprilu, poroča Svetovna banka. Zaradi rastoče inflacije hodijo ljudje preko tajske meje. o bencin in hrano. Izguba kupne moči prebivalcev Laosa je. predvsem posledica razvrednotenja narodne valute kip.

LJUBLJANA — V oddaji Ura moči z Bojanom Požarjem na Planet 18 5. junija je znani politični komentator Miran Videtič razkril, da mu je pred nedavnim nekdo iz Gibanja Svoboda za predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič dejal, da bo “s to damo še hudič”. Uporabljala je težke besede, napadala in žugala vsem po vrsti (tudi Golobu). Prvi vtis, ki ga daje, je, da je osebne frustracije izpolnila z vstopom v politiko, z naglim skokom, z državniško funkcijo,

MOSKVA — Ruska komunistična partija aktivno podpira vojsko v Ukrajini, toda najmlajši poslanci (“komsomolci” jo odkrito kritizirajo, ker jo imajo za “imperialistično” in nasprotno načelom marsizma in leninizma. Mnogi poslanci so. izstopili iz partije ali pa so bili izgnani zaradi “kršenja partijske discipline”. V Surgutu v Sibiriji je ostalo samo 6 poslancev, potem ko jih je iz partije izstopilo 57.

LJUBLJANA — Psihoanalitik Roman Vodeb o nastopu predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič: »V nezavednem jedru ima nepredelane potlačitve, zato realnost vidi popačeno. Evidentna je velika zamera do lastnega očeta (verjetno zato, ker ni v red spravil njene dominante mame, s katero se sedaj identificira) in posledična zamera do JJ, zaradi katerega je bila odstavljena kot sodnica.« Vodeb opozarja, da prav ona predstavlja največjo nevarnost za koalicijo, zgodi se lahko celo, da je ne bo zmogel krotiti niti njen šef in po trditvah nekaterih tudi zasebni partner Robert Golob.

KIJEV — Ukrajinska vojska je osvobodila obsežna območja Severnodonecka in Ruse pregnala iz južnih predmestij. Uspešen protinapad na območju, ki je za Kremelj prioriteta, dokazuje, da ruska vojska izgublja svojo bojno moč.

LJUBLJANA — V Sloveniji imamo najcenejša bencin in dizelsko gorivo. Razlog za to je v tem, da je vlada pod vodstvom Janeza Janše že v začetku maja ponovno za tri mesece omejila maloprodajne cene pogonskih goriv, po takratnem sklepu ukrep velja do vključno 10. avgusta. Ali bodo cene v Sloveniji vzdržale do 10. avgusta tudi pod novo vlado, bomo šele videli. Nova vlada se sicer trenutno ukvarja zgolj s kadrovanjem.

BEOGRAD — Obisk ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Srbiji, ki je bil predviden 6. in 7. junija, je bil odpovedan, ker so tri sosednje države Srbije svoj zračni prostor zaprle za njegovo letalo, so po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdili na ruskem zunanjem ministrstvu. Prečkanja svojega zračnega prostora letalu ruskega ministra ni dovolila Bolgarija, članica EU, poleg nje pa sta se za enak korak odločili še Severna Makedonija in Črna gora, ki si prizadevata za članstvo v Uniji.

LJUBLJANA — Na Ukomu ne bodo več delali analize poročanja RTVS, kjer bodo ponovno nemoteno poročali enostransko.

COLOMBO — Šri Lanka potrebuje v prihodnjih šestih mesecih pomoč v vrednosti 5 milijard dolarjev, da bi bila kos plačevanju osnovnih dobrin, kot je hrana, gorivo, plin in gnojila.

LJUBLJANA — Višje sodišče je potrdilo sodbo, s katero je ljubljansko okrožno sodišče nekdanjo dekanjo fakultete za socialno delo Gabi Čačinovič Vogrinčič v aferi dodatkov za stalno pripravljenost obsodilo na pogojno kazen šest mesecev zapora ter 2000 evrov stranske denarne kazni. Njen zagovornik je zoper pravnomočno sodbo napovedal pritožbo na vrhovno sodišče.

ANKARA — Padanje vrednosti turške lire se nadaljuje. Od začetka leta do 10. junija je njena vrednost padla za 22%. Za to krivijo predsednika Reçepa Tayyipa Erdogana, ki nadaljuje z obljubami, da bo nadaljeval z rerzanjem obrestnih mer tako, da bo inflacija rastla.

MOSKVA — Patriarh Kiril je odstavil metropolita Ilariona in ga pregnal v Budimpešto, ker kot “zunanji minister moskovskega patriarhata” ni dovolj odkrito podpiral Kirilove naklonjenosti Putinu in ker je skušal ohraniti odprt dialog z drugimmi Cerkvami, tudi z Vatikanom.

BEIJING — Brez dela je otalo več milijonov internih migrantov. Tisti, ki so starejši od 50 let, ne najdejo zaposlitve. Kdor ostane na podeželju, dobi letno1.400 evrov, medtem ko so družinski stroški trikrat višji. Tudi tisti, ki imajo delo, delajo mnogokrat brez pogodbe. Delodajelec jim ne daje nobenega socialnega zavarovanja.

MOSKVA — Ključni problem ruske vojske je kastna delitev na oficirje in njihove podrejene. Ti drugi se ne morejo poistovetiti niti z misijo kot takšno niti z njenim ciljem. Želijo zgolj preživeti in pokrasti, kar se da. Prav zato je v ruski vojski nizka morala, pomanjkanje volje za delovanje in zmago. Ruska vojska temelji na vojaških obveznikih, ki jih vodstvo obravnava kot “topovsko meso” (“kanonfutr”). Ključno težavo delovanja predstavlja fevdalni poveljniški sistem.

image_pdfimage_print