Pravice beguncev in “pravice” migrantov

Domen Mezeg

168

Ukrajinke so v švedskem azilnem domu Galaxen, v kraju Olofström posvarjene, da naj se ne oblačijo tako, da bi vznemirjale moške iz “drugih kultur”, in ki prebivajo v istem stanovanjskem objektu.

V javnost prihajajo poročila o številnih poskusih vdora moških migrantov v prostore, kjer so nastanjene ženske. Ukrajinke naj bi imele v azilnem centru sicer možnost poklicati pomoč, če bi se počutile ogrožene. Oblačenje Ukrajink sicer velja za dostojno in ne odstopa od švedskih običajev, poroča Remix News.

So jim pa v azilnem domu povedali, naj ne nosijo kratkih oblačil, ki razkrivajo dele telesa, denimo kratke hlače in krila. Znana je tudi zgodba Ukrajink iz kraja Örebro, kjer je skupina migrantov vstopila v njihove domove in jih skušala napasti. V nasprotju z lažnimi informacijami, ki so jih prejele, da je Švedska varna država, so se na lastni koži prepričale, da je ravno obratno.

Poleg spolnega nasilja je številne Ukrajince pred potovanjem na Švedsko odvrnila visoka stopnja kriminala v državi. Ukrajinski begunci so zaskrbljeni zlasti zaradi številnih strelskih obračunov. Bojijo se tudi poročil, da jim službe socialnega varstva utegnejo odvzeti otroke. V Ukrajini vsaj vedo, pri čem so: ko letijo bombe, se lahko odpravijo v klet in se tam skrijejo.

Komentar AM: Bo tako tudi v Sloveniji, ko bo Golobova vlada odstranila ograjo na slovenski južni meji?

image_pdfimage_print