Brali smo

47

KIJEV — Sinoda Ukrajinske pravoslavne Cerkve z metropolitom Onufrijem na čelu je razglasila popolno neodvisnost od moskovskega patriarhata. Vzrok: podpora moskovskega patriarha Kirila Putinu glede vojske z Ukrajino, ki jo je Onufrij imenoval “Kajnova vojska”.

LJUBLJANA — »Novi časi: Poslanec Svobode Lenart Žavbi je na začetku nastopa o mandatarstvu Goloba ljudstvu čestital ob dnevu mladosti, torej ob rojstnem dnevu Josipa Broza, jugoslovanskega diktatorja,« je zapisal urednik Siola Peter Jančič. »Jasno sporočilo jedrni Evropi,« se je na zapisano odzval Janez Janša.

VATIKAN — Papež Frančšek je 29. maja nananil,  da bo v konzistoriju 27. avgusta imenoval 21 novih kardinalov. Od teh so trije vodielji vatikanskih dikasterijev, evropska sta dva (nadškof v Marseille, Francija in škof v Como, Italija. Eden je iz Združenih držav (škof v San Diego), pet jih je že že starih preko 80 let, tako da ne bodo imeli pravice voliti novega papeža,vsi ostali pa so iz Azije, Afrike in Južne Amerike.

LJUBLJANA — Franci Kindlhofer v oddaji Tema dneva: »Kar bode v oči, je zunanje ministrstvo. Gospa Fajon, menim, da za to ni kvalificirana. Veliko boljše bi bilo, če bi bila to oseba, ki ima v glavi urejene stvari glede naše preteklosti. Kdor javno časti morilce bivšega režima, ne bi smel imeti politične funkcije.«

TRST — V 109. letu starosti je 30. maja umrl tržaški pisatelj Boris Pahor. Vse življenje je opozarjal na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam. Njegovo najbolj znano delo je Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Bil je prejemnik številnih priznanj.

LJUBLJANA — Mandatar prihodnje, 15. slovenske vlade Robert Golob je sprožil inflacijo ministrstev. Vlado bo sestavljalo 20 ministrov, od tega bo eden brez resorja. To je največ doslej v samostojni državi in največ v Evropski uniji tako v absolutnem številu kot na število prebivalcev. Hkrati načrtujejo kar tri podpredsednike vlade. Njegovo sestavljanje vlade se spreminja v Koalicijo lačnih ust.

MOSKVA — Putinova vojna ne poteka po pričakovanjih – poročila o ogromnih izgubah vojakov in slabi motivaciji ruskih čet se kopičijo. Dejansko se Putinova ofenziva na vzhodu Ukrajine krepi, vendar z ogromnimi človeškimi in materialnimi stroški. Očitno pa je Putin našel novo obliko spodbude za mlade moške, da se pridružijo vojni in s tem na kocko postavijo svoje življenje. Ponuja jim namreč petkratnik povprečne ruske plače.

LJUBLJANA — Miha Kordiš (Levica) in Matevž Frangež (SD) sta v Tarči 27. maja dokazala, da ne razumeta niti najpreprostejših zakonitosti ekonomije, kaj šele javnih financ, o katerih sta razpravljala, zagovarjala koalicijsko pogodbo ter oporekala znanje ekonomistu in nekdanjemu finančnemu ministru Janezu Šušteršiču, ki ni mogel skriti svojega začudenja; zagotovo se je spraševal, kaj sploh počne v studiu.

PARIZ — Moški oblečen v starejšo gospo na vozičku je v muzeju Louvre v znamenito sliko Mona Liza Leonarda Da Vincija vrgel torto, nato pa smetano razmazal po steklu, ki sliko ščiti. Šlo naj bi za primer okoljskega aktivizma, moški pa je po dejanju po tleh trosil vrtnice. Kaj je hotel z dejanjem sporočiti ni znano.

TOKIO — Japonska je uspešno testirala nov sistem za pridobivanje energije. Gre za podmorsko turbino, ki energijo podmorskih vodnih tokov spreminja v električno. Ta sistem bi lahko pokril 60% japonskih energetskih potreb.

PRAGA — Trenutno na Češkem obravnavajo 201 primer, povezan z rusko invazijo v Ukrajini. Po besedah tiskovnega predstavnika policije Ondřeja Moravčika je približno tretjina primerov takšnih, kjer posamezniki zagovarjajo rusko invazijo. »Skupno 26 primerov je v fazi kazenskega pregona proti določenim osebam,« je še dodal.

BRUSELJ — Voditelji držav članic Evropske unije so 30. maja na vrhu v Bruslju dosegli dogovor o embargu na uvoz ruske nafte v EU. EU bo s tem po besedah Charlesa Michela Rusiji odvzela »ogromen vir financiranja vojnega stroja“. “Maksimalni pritisk na Rusijo, da konča vojno,« je še zapisal predsednik Evropskega sveta.

LJUBLJANA — Golobova vlada pospešeno nadaljuje z brutalnim kadrovanjem; nastavila še 13 svojih tožilcev ter imenovala vladno pogajalsko skupino za pogajanja in usklajevanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

KIJEV — Noro hud pogum Ukrajincev! S helikopterji poleteli globoko na okupirano ozemlje Mariupola, da bi z zalogami oskrbeli branilce Azovstala. Operacijo so izvedli strokovnjaki Glavnega obveščevalnega direktorata Ministrstva za obrambo in polka Azov.

LJUBLJANA — V poslanski skupini SDS so zgroženi zaradi včerajšnjega grobega napada predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, saj je v svojem nastopu “žalila poslance, izrekala laži, razpihovala in javno spodbujala nestrpnost ter širila sovražni govor“. V protestnem pismu so zapisali: »Dovolili ste si izreči tudi laži. Prav šokantno je bilo, ko ste govorili o tem, da je pretekla vlada zaplinjala ljudi. Ali sploh veste, kaj ste izrekli?« Zahtevali so opravičilo.

LJUBLJANA — Psihoanalitik Roman Vodeb je komentiral nastop predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič: »V nezavednem jedru ima nepredelane potlačitve, zato realnost vidi popačeno. Evidentna je velika zamera do lastnega očeta (verjetno zato, ker ni v red spravil njene dominante mame, s katero se sedaj identificira) in posledična zamera do JJ, zaradi katerega je bila odstavljena kot sodnica.«

KALININGRAD — Tovarna Avtotor, ki je v ruski enklavi Kaliningrad ob Baltiku dopolnjevala avtomobile Hyundai in Kia, je za več kot petkrat znižala produkcijo zaradi sankcij. Da bi ohranil delovna mesta, je delavcem kot alternativo ponudila nabiranje jagod v okoliških gozdovih.

LJUBLJANA — »O tej novoizvoljeni vladi imam pa sploh negativno mnenje: če je ljudstvo dve stranki izključilo iz vstopa v vlado, pa so sedaj enostavno notri. Tisti, ki sploh niso daleč prišli, samo da so veliki … Ta vlada je izigrala voljo ljudstva, na katero se tako sklicuje,« je bil eden od odzivov mimoidočih na nastajajočo koalicijo in njeno ministrsko zasedbo.

BEIJING — Dokumenti kitajskih oblasti, ki so jih ugrabili z državnih internetnih strežnikov, vsebujejo 3.000 fotografij zaprtih, 20.000 zapisnikov o zapiranju in preko 300.000 osebnih dokumentov prebivalcev zapadne province Xinjiangl Potrjujejo, da so tam koncentracijska taborišča za tamkajšnj muslimane.

LJUBLJANA — Nad skrajno agresivnim vedenjem predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič so se zgražali mnogi, na Twitterju pa se je graciozno odzvala tudi poslanka SDS Eva Irgl: »V podporo spoštovanju institucije se kot dolgoletna poslanka ograjujem od nedavnega nastopa predsednice Državnega zbora. Ne želim da žuganje, vzvišenost, neprimerno obnašanje postanejo sinonim za žensko v politiki.«

HYDERABAD — Med novimi kardinali, ki jih je 29. maja naznanil papež Frančišek, je tudi krajevni nadškof Anthony Poola, ki izhaja in družine dalit (izven kaste) in je 12 let vodil škofijo Kurnool, dokler ni bil leta 2001 imenovan za nadškofa v Hyderabadu.

MURSKA SOBOTA — V 71. letu starosti je 1. junija po dolgotrajni hospitalizaciji umrl evangeličanski duhovnik Geza Erniša. Bil je prvi evangeličanski škof na Slovenskem, to funkcijo je opravljal 18 let do leta 2013. Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve.

KIJEV — Dva ukrajinska pilota, ki sta bila ruska ujetnika v Kursku in pozneje vrnjena v Ukrajino, pripovedujeta, da »če je pekel, je v Kursku.« Odvzeli so jima križce okoli vratu, ker da v Kursku ni Boga in ju pretepali, da so se jima lomile kosti, kar imenujejo “masažni pogovor”.

RIAD — Savdska Arabija je pripravljena povečati količine načrpane nafte, ko bodo sankcije omejile ruske možnosti za pridobivanje nafte. Napoved ene od ključnih članic OPEC se že pozna na svetovnih borzah.

LIZBONA — Prihaja nov smrtonosni val covida? Portugalske bolnišnice se polnijo, zaskrbljujoča je visoka umrljivost, ki je na Portugalskem dosegla dvakratni evropski nivo, zasedenost bolnišnic pa se je povečala za 27 odstotkov v primerjavi s tednom poprej.

image_pdfimage_print