Brali smo

35

LJUBLJANA — Mediji poročajo, da namerava nova vlada takoj po formaciji sprožiti pogovore z EU, da bi dosegli spremembe načrta za okrevanje in odpornost, denar pa bi porabili zlasti za financiranje zelenega prehoda in digitalizacijo. Z drugimi besedami: ne bodo gradili cest, šol, vrtcev, domov za starejše, vodovodov, igrišč in študentskih domov, temveč bo šel denar k nevladnim aktivistom.

PYONYANG — Dva dni po predpisu državnega “lockdown” že poročajo o 21 smrtnih slučajih zaradi “mrzlice” in 174.440 okuženih. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja odklanjala vse ponudbe cepiva.

LJUBLJANA — “Svoboda” zares obstaja, vendar le za “naše”. Nazoren primer tega je moderiranje portala 24ur, kjer do Goloba in njegove politike kritični komentarji niso sprejemljivi, medtem ko se do Janše sovražnim komentatorjem velikodušno gleda skozi prste.

ANKARA — Turki obtožujejo begunce za gospodarsko krizo v deželi. Večina prebivalcev zahteva, naj se skoraj 4 milijone beguncv vrne nazaj v Sirijo. Imajo jih za krive za dvig najemnin in padec turške lire.

LJUBLJANA — Če so v času vlade Janeza Janše vladni nasprotniki radi opletali z besedami, češ kako naj bi živeli v fašistični diktaturi, se nam očitno sedaj obeta “svoboda” po meri Roberta Goloba. »Robert Golob bo imel prvo in zadnjo besedo,« je mogoče glede delovanja nove koalicije prebrati v časniku Delo. Kot kaže, pa po novem koalicijskim partnerjem tudi ne bo več dovoljeno dajanje izjav, ki ne bodo v skladu s premierjevim prepričanjem. Zanimivo bo izvedeti, kako na nov način komuniciranja gledajo v koalicijskih strankah SD in Levica?

BRUSELJ — »Veliko odzivov na novo slovensko vlado v Evropskem parlamentu še ni, ker Gibanja Svoboda ne poznajo. Evropski poslanci sprašujejo, kdo so to in kam spadajo. So pa že ujeli informacije glede nove smeri zunanje politike do Hrvaške in Nata. Ocene so enotne, da gre za obrat v prorusko politiko,« je zapisala evroposlanka Romana Tomc.

LJUBLJANA — Mesto dekana Pravne fakultete, ki bi morala predstavljati zgled pravne države, je zasedel dolgoletni asistent zadnjega predsednika Komunistične partije Slovenije in nekdanjega ustavnega sodnika ter poslanca Združene liste socialnih demokratov (predhodnica SD) Cirila Ribičiča. Saša Zagorc bo kljub močnemu nasprotovanju študentov dekan ustanove, kjer izobražujejo nove generacije pravnikov, ki bodo vodili ključne pozicije v pravosodju, odvetništvu, notariatu, organih javne uprave.

KIJEV — Upokojeni ukrajinski pravoslavni patriarh Filaret je v pogovoru z georgiijsko redakcijo časopisa Azattyk primerjal vojsko Rusije z Ukrajino z bibličnnim spopadom Davda z Goljatom in poudaril, da je zmagal mladenič proti velikanu, ker je bil Bog z njim.

LJUBLJANA — »V primeru drastičnih omejitev dela izven matične ustanove zdravnikom, zaposlenim v bolnišnicah in ZD-jih, brez konkretnega povišanja plačila v državnih ustanovah, ni potrebno imeti kristalne krogle, da lahko napovemo: plaz odhodov zdravnikov iz bolnišnic in ZD-jev, sesuvanje terciarja, padec kvalitete izobraževanja za specializante ter privatizacijo zdravstva po balkanskem modelu. Pod črto – katastrofa za slovensko javno zdravstvo,« so na Mladi zdravniki na Facebooku komentirali napoved nove koalicije, ki predvideva zakonito odpravo popoldanskega dela zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih.

STOCKHOLM — Švedska premierka Magdalena Andersson je danes potrdila, da bo njena vlada formalno zaprosila za članstvo v Natu. Kdaj se bo to zgodilo, še ni jasno, saj bo to storila skupaj s Finsko, je pojasnila premierka. Dodala pa je, da verjame, da se bo to zgodilo v kratkem.

LJUBLJANA — Levica ima v zadnjem obdobju težave z radikalnimi ideologi, ki se sicer v medijih pojavljajo kot ugledni politični analitiki ali strokovnjaki. Alem Maksuti, Marko Milosavljević, Dragan Petrovec je le nekaj imen z nerazsodnostjo in nezmožnostjo realnih pogledov in ocen na družbeno dogajanje, temveč se zatekajo v levičarski ekstremizem in revanšizem.

KIJEV — Ukrajinski vojaki so zakoličili mejnik. Po tednih hudih bojev je 227. Harkov bataljon ponovno zavzel ukrajinsko ozemlje vse do meje z Rusijo. Postavili so novo mejno postojanko in posneli skupinsko fotografijo, s katero so predsedniku Volodomirju Zelenskemu sporočili, da je misija opravljena.

LJUBLJANA — Poslanska skupina SDS je v petek v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o spremembah zakona o RTV Slovenija, s katerim želijo odpraviti obvezno dajatev prispevka RTVS in omogočiti fizičnim ter pravnim osebam, da se same odločijo, ali in v kakšni višini bodo plačevali RTV-prispevek glede na to, koliko so zadovoljni s programi RTV Slovenija.

NEW DELHI — Po odločitvi indijske vlade da zaustavi izvoz žita zaradi notranjih potreb, razne azijske države obupno inščejo nove izvoznike žita. Indijsko žito bi moralo vsaj delno nadomestiti ukrajinsko in rusko, ki zaradi vojske ni na razpolago. Največje težave imajo s tem Bangladeš, Indonezija, Nepal in Turčija.

LJUBLJANA — »Začenja se napad Golobovih skrajnih socialistov in revanšistov na opozicijske medije,« opozarja politični komentator Tomaž Štih, potem ko je bila vložena zahteva za prvo parlamentarno preiskavo glede domnevnega nezakonitega financiranja strankarske propagande v medijih s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij oziroma institucij ter subjektov iz tujine. Gre za napad na medije, ki v tej državi predstavljamo drugačne poglede od večinsko – levih.

PYONGYANG — Kaže, da se je širjenje Covida-19 v Severni Koreji upočasnilo. Uradno je 17.  maja okrog 270.000 okuženih v primerjavi s 383.000 dan poprej. V bolnišnicah jih je 819.000. Vlada še vedno govori o “mrzlici”, ne da bi omenjala Covid. Država nima primernih sanitarnih struktur in ni nikdar pospeševala cepljenja.

LJUBLJANA — Odzivi na koalicijsko pogodbo nove vlade, ki jo je znani analitik in komentator dr. Peter Gregorčič označil kot Koalicijo lačnih ust (KLU), so izredni in ogorčeni. Ne samo državljani, tudi strokovnjaki in podjetniki pogodbo označujejo kot katastrofalno. Državljani že dvigujejo svoje prihranke na bankah, podjetniki intenzivno iščejo poti, da bi svoje dejavnosti prenesli v druge države (Avstrijo, na Hrvaško in podobno). Izjava enega od obrtnikov: »Za te ‘rokovnjače’ pa ne bom več delal najmanj 6 dni na teden.”

ANKARA — Turčija poskuša oblikovati svojo vojaško zvezo. Pridobiti skuša Kazahstan, ki naj bi bil glavni most širjenja Turčije v Osrednjo Azijo kot nasprotje Rusiji, Iranu in Kitajski. Nova zveza naj bi bila usklajena z Nato, katerega član je Turčija.

LJUBLJANA — Dr. Bernard Nežmah: »Poudariti je tudi treba, da je obračun s prejšnjim režimom priročna taktika, ko veš, da ne boš mogel uresničiti svojih obljub.«

VATIKAN — Ukrajinski veleposlanik pri Svetem Sedežu je komentiral izjave papeža Frančiška o vojni v Ukrajini. Po njegovem so “zavestno približevanje spopadom, ki noče odobravati nobene strani in dela vse za pospeševanje miru”. Meni, da je ta pozicija ”iluzorna in idealistična, ki ne daje rezultatov”.

KINŠASA —Skupina moških, za katere se domneva, da pripadajo oboroženemu uporniškemu gibanju DRK, znani kot KODEKO, je v noči na 9. maj vdrla v tabor za razseljene osebe v vzhodni provinci Ituri v vzhodni DRK. Napadalci so z mačetami pomorili več kot ducat ljudi, med njimi naj bi bila večina otrok.

LJUBLJANA — Poslanska skupina SDS je 18. maja v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah zakona o Vladi Republike Slovenije. V SDS menijo, da povišanje števila ministrstev prinaša finančne posledice ter neučinkovito in neoperativno vlado.

VARŠAVA — Poljski premier Mateusz Morawiecki je pozval k izolaciji ruskega diktatorja Vladimirja Putina. Kot je še dejal, je za diplomacijo potreben dialog, vendar pa se s teroristi ni mogoče pogajati. S teroristi se ne pogaja, ampak se jih obsodi!

image_pdfimage_print