Brali smo

17

NEW DELHI — Bati se je vročinskega vala predvsem v severozahodnih in osrednjih državah Indije. Temperature se dvigujejo predčasno in bolj, kot je normalno Ta teden naj bi dosegle 44°C.

LJUBLJANA — Sociolog, kolumnist in profesor dr. Bernard Nežmah je v intervjuju za Domovino podal svoje mnenje in kratko analizo državnozborskih volitev, na katerih je zmagalo Gibanje Svoboda. Meni, da gre za vladavino, ki ne bo dolgo trajala, »Golobova sedanja zmaga pa napoveduje njegov poraz na naslednjih volitvah«, je prepričan Nežmah.

BERLIN — Nemški Bundestag je 28. aprila odločil, da bo Nemčija z dobavo težkega orožja pomagala Ukrajini, ki je že od 24. februarja žrtev nespametne ruske agresije. S tem je bil večinsko podprt predlog vladajoče koalicije in opozicijskih konservativcev. Kijevu naj bi bili po napovedih dostavljeni tanki tipa gepard.

MOSKVA — Ruska avionska linija Uralskie Aviolinii je ustavila vse polete v Azerbajdžan, Armenijo, Kazahstan in Uzbekistan, ne da bi navedla razloge. Gre seveda za posledice sankcij, saj so avioni te družbe Airbus A320 evropske izdelave, ki jih je nemogoče vzdrževati, ker je ustavljena dobava rezervnih delov.

LJUBLJANA — Pretresljive slike grozodejstev in improviziranih grobišč, ki prihajajo iz Ukrajine, marsikomu v Sloveniji sprožajo žalostne spomine. Pomislimo samo na 600 skritih grobišč, ki so bila odkrita, na Hudo Jamo ali Kočevski rog. Kot je znano, je bil Kočevski rog pod posebnim nadzorom jugoslovanske tajne policije vse do padca totalitarizma, opozarja Keith Miles.

COLOGNY (ŠVICA) — Svetovni gospodarski forum je uvrstil ministra Andrijaniča med 110 najbolj obetavnih mladih svetovnih politikov.

BEOGRAD — Po mnenju televizijskega voditeoj Milomirja Marića je Kučan najmočnejši človek v Sloveniji, Putin pa ga potrebuje za pranje denarja.

LJUBLJANA — Ministrstvo za delo je v aktualnem mandatu namestitvam starejših namenilo petkrat več sredstev kot v času katerekoli vlade po letu 2008

LONDON — Ugledna britanska revija Economist je po analizi gospodarskih kazalnikov v evropskih državah Slovenijo uvrstila med gospodarske zmagovalke korona krize.

LJUBLJANA — »Bistvo vladavine levičarjev je srhljiva napoved nasilja,« je poslanec SDS Branko Grims komentiral seznam imen, ki ga je delil znani razpihovalec sovraštva Janez Stariha. Leva opcija je že pred volitvami napovedala “blitzkrieg”, takoj po prevzemu oblasti naj bi sledila “čistka” vseh, ki so sodelovali z Janševo vlado.

KIJEV — Bivši komisar za pravice otrok poroča, da so ruski vojaki ugrabili v Hersonu 58 sirot, skritih v kleti neke cerkve. Poleg tega je moskovska soldateska izropala muzeje v Mariupolu in odpeljala v Doneck preko 2.000 edinstvenih eksponatov, med njimi slike Arhipa Kuindži in Ivana Ajvazovskega ter ikone in starinsko Mojzesovo peteroknišje in evangelije.

LJUBLJANA — Najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Robert Golob iz Gibanja Svoboda do 1. maja še vedno ni prejel čestitke nobenega od vidnejših svetovnih politikov. Čeprav je Golob napovedal, da bo po volitvah takoj, “takoooj”, že naslednji dan začel z delom, pa je po poročanju medijev odšel na dopust. Hkrati v nekaterih državah še bolj kot doslej opozarjajo na Golobove afere, povezane z bančnimi računi v tujini, in zahtevajo preiskave. Sta se pa v teh dneh aktualni predsednik vlade Janez Janša in obrambni minister Matej Tonin gosta na ameriški letalonosilki. Tja ju je povabila ameriška veleposlanica v Sloveniji Jamie L. Harpootlian, ki je v Slovenijo prišla februarja letos.

WASHINGTON — Soros je hotel onesposobiti Muska in se je pri tem močno opekel. Po odmevnem nakupu Twitterja, ki ga je za 44 milijard dolarjev kupil velik zagovornik svobode govora Elon Musk, je to več kot očitno zmotilo levičarskega milijarderja Georgea Sorosa, ki je Zvezni komisiji za komunikacije ZDA podal zahtevo za blokiranje nakupa. Komisija je zahtevo zavrnila in jo označila za “absurdno”.

LJUBLJANA — Komaj dober teden po volitvah je Robert Golob že začel lagati: pred volitvami je nasprotoval Janševi državni regulaciji cen goriv, zdaj pa očita, zakaj nii podaljšala regulacije, ko je dovolila podražitev bencina in diesla.

HONG KONG — Pod kitajsko kontrolo je Hong Kong globoko padel v letni oceni o svobodi tiska in o prisilnem molku novinarjev. Padel je za 68 mest na 148. mesto med Filipine in Turčijo.

LJUBLJANA — »Studia City, kakršen je bil, ne bo več. Na RTV SLO se boj za integriteto in neodvisnost nadaljuje,« je naslov izpostavljenega članka na portalu javne RTV Slovenija, s katerim želijo privrženci voditelja Marcela Štefančiča ljudi prepričati, da si Štefančič, ki sicer brez zavor grozi drugače mislečim, po nekem ključu zasluži dosmrtni mandat za vodenje oddaje Studio City.

MOSKVA — Prihajajo novice o zdravstvenem stanju Vladimirja Putina, ki naj bi imel poleg drugega tudi Parkinsonovo bolezen. Za april je bila programirana operacija, ki pa so jo odložili za čas po praznovanju 9. maja.V tem času naj bi državo vodil tajnik Varnostnega sveta Nikolaj Patrušev.

LJUBLJANA — »Mislim, da ne, take, ko smo zdaj imeli, jih ne bomo imeli nikoli več,« je dejala gospa, ena od ljudi, ki so na ulici naši novinarki Tatjani Filipič v tokratni oddaji Glas ljudstva podali svoje mnenje o prihodnji vladi in njihovi izbiri primernih kadrov za ministrska mesta. Izrazili so tudi svoja pričakovanja od prihodnje vlade, ki jo bodo sestavljali ljudje, ki so pred volitvami obljubljali veliko, vendar v preteklosti storili bolj malo ali nič. Ljudje niso pozabili.

KIJEV — Zaradi ruskega blokiranja ukrajinskih pristanišč ob Črnem morju je bilo onemogočeno naložiti in odposlati 4,5 milijona ton žita, namenjenega za izvoz. Mnoge države po svetu so odvisne od ukrajinskega izvoza.

LJUBLJANA — Pred dnevi so mediji izpostavili novost v prometni signalizaciji, ki je vidna na štirih križiščih v bližini Centra Stožice. Povezana naj bi bila z ženskim evropskim prvenstvom v rokometu, ki se bo letos novembra odvijalo v naši prestolnici. Ta noviteta vključuje 28 semaforjev, kjer so mesta “človečkov” zamenjale podobe ženske silhuete.

BRUSELJ — »Poročevalec za organizacijo Novinarji brez meja RSF je Blaž Zgaga. Temu primerno je tudi poročilo in njegova kredibilnost. Blatenje vlade in promocija Necenzurirano & co., Jože Možina, Igor Pirkovič, Bojan Požar in Jože Biščak seveda niso omenjeni,« se je na poročilo o medijski svobodi odzvala evroposlanka Romana Tomc. Gre za družbenopolitičnega delavca, ki se je povsem osmešil, ko je kandidiral za poslanca na listi Socialnih demokratov.

LJUBLJANA — Kot poroča raziskovalni novinar Bojan Požar, si poslanka skrajne Levice Nataša Sukič, ki ima sicer polna usta svobode medijev ter nevmešavanja politike v uredniško politiko državne televizije, jemlje pravico, da ona odloča, kdo lahko in kdo ne sme voditi oddajo na RTV Slovenija

KIŠINJEV — Potem ko so v Moldaviji prejšnji teden odjeknile tri eksplozije in so se s tem povečale skrbi zaradi možnosti razširitve vojne izven meja Ukrajine, je predsednik Evropskega sveta Charles Michel danes obiskal Kišinjev. V okviru uradnega obiska je zagotovil, da bo Evropska unija povečala logistično in vojaško pomoč Moldaviji.

MOSKVA — V Moskvi vse bolj krožijo govorice, da se številni nekdanji generali in uradniki KGB-ja pripravljajo na odstavitev ruskega predsednika Vladimirja Putina in načrtujejo konec vojne v Ukrajini, ki jo v Rusiji vse bolj vidijo kot strateško napako in predvsem gospodarsko katastrofo.

BRUSELJ — »Predlagamo prepoved uvoza ruske nafte. To bo popolna prepoved vse nafte,« je danes v Evropskem parlamentu povedala Ursula von der Leyen. Komisija po njenih besedah predlaga postopno uvedbo embarga. Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta, je dejala predsednica komisije.

KOPENHAGEN — Kriminalci deportirani z Danske bodo v kratkem svoje zaporne kazni služili na Kosovu in ne na Danskem. Danska vlada je s kosovskimi oblastmi podpisala dogovor o najemu 300 mest v kosovskih zaporih. Namen sporazuma je deportiranim migrantskim kriminalcem otežiti vrnitev na Dansko. Ključni del načrta je, da morajo deportirani kriminalci po odsluženi kazni oditi naravnost v državo izvora ne da bi se vračali na Dansko. Večina Dancev je izgonu migrantskih kriminalcev naklonjena.

NEW DELHI — Indija ima svetovni rekord mrtvih zaradi Covida-19. Novico je posredovala Svetovna organizacija za zdravje. Žrtev naj bi bilo preko 4,7 milijona, kar je desetkrat več od uradnih številk, ki jih je dosedaj posredovala vlada. V svetovnem merilu je to skoraj ena tretjina vseh mrtvih zaradi Covida-19.

BAGDAD —  Iraku se je zateklo v bolnišnice več kot 5.000 bolnikov z dihalnimi težavaami.Vzrok so nevihte prahu in peska, ki jih je bilo v manj kot mesecu dni že sedem. Zabeleženih je že 2.000 primerov zadušitve.

image_pdfimage_print