Brali smo

46

LJUBLJANA — Minister Jernej Vrtovec: »Projekt izgradnje Potniškega centra “Ljubljana Projekt” bo v celoti zaključen do leta 2025”.

BUDIMPEŠTA — Gergely Szilvay, novinar revije Mandiner in avtorjem knjig A gender theory critique (2021) in On Gay Marriage (2016): »Videli smo, kaj se je zgodilo v Zahodni Evropi in Ameriki zaradi liberalnih politik na področju migracij in spola, in takšne prihodnosti si preprosto ne želimo.«

LJUBLJANA — Golob stisnil rep med noge, na soočenja ga ne bo. Preklical je udeležbo na predvolilnem soočenju na POP TV, razlog pa naj bi bila okužba s covidom. S tem se je elegantno izognil tudi sredinemu soočenju ena na ena s predsednikom vlade Janezom Janšo in očitkom o bančnem računu iz Romunije.

TAGANROG — V ruskih “preselitvenih taboriščih”, organiziranih v Taganrogu na področju Rostova, v katerih je zbranih več tisoč ljudi, so zaprti ne samo ukrajinski zaporniki, ampak tudi ruski vojaki, ki so zbežali iz Ukrajine. Kot med drugo svetovno vojsko so ti “dezerterji” sistematično osumljeni izdajstva in obsojeni na dolgotrajne zapore.

LJUBLJANA — Ustavni pravnik dr. Matej Avbelj opozarja pred napovedmi političnih gibanj, ki bi vladala s civilno družbo tako, da bi ta pripravljala zakone, ki bi jih slovenski parlament samo še slepo in stoično potrjeval. Take napovedi so nezdružljive z demokracijo in parlamentarnim sistemom.

PODGORICA — Na podgoriškem letališču so v 17. aprila zvečer aretirali nekdanjo predsednico črnogorskega vrhovnega sodišča Vesno Medenica, ki je bila polnih 13 let na čelu črnogorskega vrhovnega sodišča, konec leta 2020 je odstopila. Gre za osebo blizu črnogorskemu predsedniku Milu Đukanoviću in njegovi socialdemokratski stranki. Medenico so aretirali zaradi suma ustanovitve kriminalne organizacije in protizakonitega vpliva.

LJUBLJANA — Toliko nepravilnosti Vučkove Državne volilne komisije ne pomnijo; glasovnic do 18. aprila marsikje še niso prejeli.

KIJEV — Zjutraj 17. aprila so okupatorji izvedli vrsto napadov na infrastrukturo skupnosti Brovari v regiji Kijev. Po besedah Mikole Povoroznika, kijevskega podžupana, so bile v Kijevu v nedeljo zjutraj slišane eksplozije, ki pa jih je povzročila zračna obramba, ki je delovala odlično. Po njegovih besedah nobena sovražna raketa ni zadela tarče, so poročali nekateri tuji mediji.

LJUBLJANA — Tako poteka zadnja bitka Kučanove generacije: uničujejo plakate SDS in strank vladne koalicije.

MOSKVA — Ruski predsednik Vladimir Putin je 14. aprila po poročanju Business Insiderja priznal, da so zahodne sankcije že začele vznemirjati rusko energetsko industrijo, in opozoril, da bi nadaljnja globalna motnja v naftnem sektorju v državi lahko imela “izjemno boleče” posledice za tiste, ki želijo ovirati rusko gospodarstvo.

STOCKHOLM — V četrtek in petek pred velikonočnimi prazniki so goreli avtomobili v švedskih mestih. Uničevalski pohod islamistov naj bi bil rezultat protestov proti danskemu politiku Rasmusu Paludanu, in njegovi protiislamistični stranki. Paludan je v odziv na islamistično uničevanje na Švedskem sredi Stockholma zažgal Koran.

NEW YORK — V ZDA se je 12. aprila zgodil nov strelski napad, ko je 62-letni temnopolti Frank James na newyorški podzemni železnici v Brooklynu začel streljati na mimoidoče, pri čemer je ranil več deset ljudi, vendar ni bilo smrtnih žrtev. Ob poročanju o samem napadu pa so tako osrednji mediji, kot tudi vladajoča Demokratska stranka, zamolčali, da gre za protibelskega rasista.

SINGAPUR — Mesto-država je sprejelo snakcije proti Kremlju. Blokirali so prenos vojaškega in visoko tehničnega materiala v Rusijo in zamrznili vse ruske račune v singapurskih bankah. Izvoz v Rusijo je padel za preko 85%.

TOKIO — Vrednost japonskega izvoza v Rusijo je padla za 31,5%, čeprav je ves japonski izvoz drugam zrasel za 14,7% Japonska je preovedala izvoz mikročipov in drugega tehničnega materiala v Rusijo poleg drugih kazenskih ukrepov. Isto velja za Južno Korejo in Tajvan.

KIJEV — Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prepričan, da bo Ukrajina čez tedne “kandidat” za vstop v EU. Ukrajinska vlada je izpolnila potrebne dokumente za začetek procesa pridružitve Evropski Uniji in se zahvalila Bruslju za pospešitev procesa.

JERUZALEM — Izrael je do konca Ramadana blokiral dostop na tempeljsko ploščad Hebrejcem in turistom, da ne bi prišlo do novega nasilja.

LJUBLJANA — V zelo kratkem dveletnem mandatu je vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše izvedla številne projekte in uresničila večino zavez iz koalicijske pogodbe. Vse to ji je uspelo kljub soočanju z epidemijo koronavirusa, kar je bilo izjemno težko breme za nas vse. Janša je z ekipo poleti 2020 zagotovil 12 milijard evropskih sredstev, pri čemer gre v največji meri za nepovratna sredstva.

KIJEV — Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je 20. aprila prispel v Kijev. »V srcu svobodne in demokratične Evrope,” je zapisal v tvitu, ko je prispel v Kijev in ga pospremil s fotografijo na železniški postaji v ukrajinski prestolnici.

LJUBLJANA — V Gibanju za otroke in družine so 21. aprila na Policijsko postajo Ljubljana Center in na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani posredovali “Naznanitev kaznivega dejanja Teje Jarc zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti”.

BOSTON — Ameriški starši so vložili tožbo proti šolskemu območju v zvezni državi Massachusetts. V obtožnici piše, da so šolski administratorji na predmetni stopnji osnovne šole v nasprotju z izrecnimi zahtevami staršev na skrivaj dvema učencema vsiljevali ideje o spremembi spola.

MARIBOR — Oče 13-letnega fanta je mariborskega župana Sašo Arsenovića prijavil policiji zaradi fizičnega napada na mladoletno osebo. V sporočilu, ki ga je poslal več medijem je oče povedal, da ima tudi videoposnetek Arsenovićevega izpada in zdravniški zapisnik o poškodbah, ki jih je otrok utrpel, ker ga je Arsenović davil.

KIJEV — Skupne ocenjene izgube sovražnika od 24. februarja do 20. aprila so po zadnjih podatkih 21.000 vojaškega osebja, 829 tankov, 2.118 bojnih oklepnih vozil, 393 topniških sistemov, 139 MLRS, 67 sredstev protizračne obrambe, 172 letal, 152 helikopterjev, 1.586 vozil, 8 ladij/čolnov, 76 rezervarjev za gorivo, 166 UAV operativno-taktičnega nivoja, 27 elementov posebne opreme in 4 mobilne sisteme SRBM.

MARIBOR — Mariborski župan Saša Arsenovič je izgubil večino v mestnem svetu. Pred sejo 21. aprila je namreč Lista kolesarjev in pešcev sporočila, da zaradi nedavnega “nasilnega ravnanja župana” izstopa iz koalicije.

PIRAN — V soboto 23. in nedeljo 24. aprila je v Piranu potekal 18. Solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija. Na Tartinijevem trgu je bil sejem, posvečen soli in darovom narave, poleg sejma je bilo številno drugih dejavnosti in pester kulturni program.

LJUBLJANA — »Vsa golazen, ki ne spoštuje Slovenije in ki pljuva po izvajalcih slovenske narodne muzike, mora izginiti tja, od koder je prišla, ali pa od koder so jo privlekli njihovi starši. Ne maramo take golazni pri nas in to je treba spucati,« se je prvak SNS Zmago Jelinčič odzval na napad na nedavni narodno zabavni ansambel v središču Ljubljane. Za zgled je Latvija, ki je sprejela zakon, po katerem odvzamejo državljanstvo vsakomur, ki pljuva po svoji državi,

DŽAKARTA — Izvedenci menijo, da se bo edini ledenik v Indoneziji popolnoma raztopil med leti 2025 in 2027. Ledenik Jayawijaya je ne višini 4.884 najvišje gore v Indoneziji.

LJUBLJANA — Po tem, ko je Golob v zvezi z zadnjo finančno afero zanikal svoje poznanstvo z Martinom Berishajem in povezavo s podjetjem v Črni gori, na dan prihaja vedno več informacij, ki potrjujejo, da je Golob lagal. Golobova finančna afera je postala mednarodno prepoznavna, saj so o njej pisali tudi srbski mediji, ki so razkrili, da je kosovski veleposlanik z računa črnogorskega podjetja dvignil 500 tisoč evrov in jih predal Golobu.

AMAN — Finančni minister Mohammad al-Ississ je najavil, da ima Jordanija dovolj zalog žita, da bo lahko prebrodila krizo pomaanjkanja uvoza zaradi vojske v Ukrajini. Isto velja za rezerve goriva in tuje valute.

image_pdfimage_print