Brali smo

98

BEOGRAD — Po dveh stoletjih se je na balkanska tla 1. marca v Narodni park Fruška gora vrnil zober, ki je bil še do nedavnega povsem pozabljena živalska vrsta. V Srbiji domnevajo, da je bil zadnji zober na območju Balkana odstreljen pred 200 leti, sedaj pa bo svojo vrsto nadaljeval v narodnem parku Fruška gora v Srbiji.

COLUMBUS, OH — Za novega škofa v tem mestu v ameriški zvezni državi Ohio je bil imenovan Earl Fernandes, po rodu Indijec, sin indijskih priseljencev v Združene države. To je prvi škof indijskega porekla v Združenih državah.

NEW YORK — Indija, ki do zdaj ni nikoli kritizirala Putina, je 6. aprila v Združenih narodih obsodila pokol civilistov v kijevskem predmestju Buča in zahtevala neodvisno preiskavo tega, kar se je zgodilo.

LJUBLJANA — Podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan, ki zatrjuje, da je delala v EU s tožilstvom proti vojnemu zločincu Vojislavu Šešlju, je sodelovala tudi z odvetniško pisarno Drolec Sladojević, ki je branila Radovana Karadžića in Momčila Krajišnika. Odvetniška pisarna Dominike Švarc Pipan je zagovarjala vojnega zločinca in ga – ne boste verjeli – celo kovala v zvezde!

WASHINGTON — Satelitske fotografije in posnetki, ki jih je 4. aprila objavila ameriška družba za vesoljsko tehnologijo Maxar Technologies, izpodbijajo trditve ruskih predstavnikov, da so se trupla civilistov v Buči tam pojavila šele po umiku ruskih sil iz opustošenega ukrajinskega mesta.

NEW YORK — Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem prvem nastopu v Varnostnem svetu ZN od začetka ruske agresije na Ukrajino pozval, naj izključijo Rusijo iz svojih vrst kot agresorko, da ne bo mogla več blokirati sprejemanja odločitev, povezanih z lastno agresijo, ali pa se enostavno kar razpustijo.

BERLIN — Na dan prihaja vse več dokazov, da je masaker v ukrajinski Buči skrbno načrtovano delo ruskih klavcev, tudi pripadnikov neonacistične grupacije Wagner. Nemške obveščevalne službe so prestregle pogovore med ruskimi vojaki, iz katerih je razvidno, kako so zločine skrbno načrtovali.

ZADAR — Za nadškofa koadjutorja nadškofije Zadar je bil imenovan duhovnik Milan Zgrabić iz škofije Poreč, do zdaj župnik v katedrali v Poreču. Rojen je bil leta 1960, v duhovnika posvečen leta 1986.

KIJEV — Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta 8. aprila ob obisku Kijeva v Ukrajino prenesla sporočilo popolne solidarnosti EU. Obljubila sta dodatno pomoč državi, izolacijo Rusije ter poslala zagotovilo članstva v EU. Obiskala pa sta tudi kraj Buča, kjer sta videla kruta dejanja ruske vojske.

BRUSELJ — Države članice EU so 8. aprila potrdile tudi peti sveženj sankcij proti Rusiji, ki prinašajo zamrznitev sredstev dodatnih štirih ruskih bank ter prepoved plutja ruskih ladij v evropska pristanišča. Sankcije in obisk prihajajo v času hudega raketiranja na vzhodu Ukrajine, v katerem je umrlo več kot 50 ljudi, in nadaljnjega odkrivanja zločinov proti človečnosti.

KIJEV — Ukrajinske oblasti  so navedle, da so v širšem območju okrog Kijeva odkrili več kot 1.200 novih trupel civilistov, medtem ko vzhodu države že grozijo novi obsežni spopadi. Močno obstreljevanje se je v vzhodnih regijah države nadaljevalo ves konec tedna, kar je povečalo število žrtev šest tednov po spopadu.

LJUBLJANA — Višja volilna udeležba koristi vladajoči SDS, ki se je od predzadnjega javnomnenjskega merjenja z 29,4 % podpore med opredeljenimi volivci povzpela na 32,4 % podpore. Padec priljubljenosti je zaznati pri Gibanju Svoboda, ki je bila še dan pred tem skoraj izenačena s Slovensko demokratsko stranko. Poleg LMŠ in SAB je v težavah tudi Levica, ki se komaj drži nad parlamentarnim pragom, še nekaj časa nazaj pa so ji nekatere ankete napovedovale blizu 15 odstotkov.

TOULOUSE — Francosko tožilstvo je 47-letnika, ki je že v preteklosti polagal sumljive pakete na metro v Toulousu obtožilo podtikanja eksplozivne naprave v katedrali Saint-Etienne. Policija ga je aretirala v petek, 8. aprila 2022, nekaj ur potem, ko je pod oltar v katedrali Saint-Etienne med sveto mašo ob 8:30 namestil eksplozivno napravo.

LONDON — Žvižgačica, ki je nenehno opozarjala na problematiko posiljevalskih tolp migrantov v Angliji, trdi, da so jo policisti označili za “rasistko” in “rušiteljico multikulturne ladje”. Multikultura ubija, zločine migrantov prikrivajo mediji, feministke in NVO. Neučinkovitost policije povsod po Evropi.

LJUBLJANA — Slovenija je prva država v svetu, ki se je ustrezno odzvala, in beležimo največjo gospodarsko rast. S paketi pomoči je vlada ohranila delovna mesta in ohranjala gospodarstvo. Veliko držav si sedaj želi, da bi imele vlado, kot jo je imela Slovenija v času krize – koliko znamo mi sami to ceniti?

MOSKVA — Preko 200 duhovnikov ukrajinske pravoslavne Cerkve, vezane na moskovski patriarhat, hoče spraviti patriarha Kirila pred cerkveno sodišče. Patriarha nameravajo obtožiti hereziije, ker podpira rusko. invazijo v Ukrajino. Zahtevajo njegovo odstavitev od službe patriarha in izobčenje.

LJUBLJANA — V razgretem predvolilnem obdobju pred aprilskimi državnozborskimi volitvami nekatere opozicijske politične stranke, predvsem SD, SAB, LMŠ, Levica in Gibanje svoboda, vršijo pritisk na neodvisne organe RTV Slovenija, in sicer na vodstvo RTV Slovenija, Programski in Nadzorni svet ter na posamezne odgovorne urednike in novinarje RTV Slovenija. Programski svet je zato sprejel izjavo, s katero bo o teh političnih pritiskih seznanil Evropsko komisijo in evropska novinarska združenja.

MOSKVA — Prisotnost policije v središču Moskve je stalna. Pridržijo te za vsako malenkost, če se jim zazdi, da morda protestiraš proti vojni. Cenzura je nora. Jasno je, da medijski prostor v Rusiji ni bil svoboden že prej, a zdaj gre za nekaj povsem drugega. Če zapišeš besedo “vojna”, ti zaprejo spletno stran.

LJUBLJANA — Nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič: »Ljudje gotovo radi vidijo nove obraze in nove ljudi, a to seveda ni nujno dobro. Zdi se mi pomembno, da ravno v tem času, ki zdaj prihaja, ni čas za nove obraze. Zdaj te bodo morali poznati v Evropi, vedeti bodo morali, kaj si in kdo si. Pred nami so resni časi, ki zahtevajo izkušnje, zrelost, poštenje, patriotizem, ne bo tako lahkotno.«

HELSINKI — Tudi Finska se pripravlja na morebitno rusko invazijo. V zadnjih tednih od pričetka  vojne v Ukrajini se je na tisoče Fincev prijavilo na tečaje vojaškega usposabljanja in prve pomoči. Prvič v zgodovini te države večina prebivalcev soglaša s pridružitvijo Natu.

LJUBLJANA — Levičarji iz obupa uničujejo plakate SDS. »Tako se v Stranki Alenke Bratušek gredo volilno kampanjo, da te prelepijo s kandidatko, ki niti ne prihaja iz naše volilnega okraja. Do zdaj smo ugotovili 5 plakatnih mest. Ne pogumni in zanesljivi, ampak pokvarjeni! Ne bo pomagalo. Račun prihaja 24. aprila,« je opozoril kandidat za poslanca SDS Dominik Štrakl.

WASHINGTON — Potem ko so trije predsedniki vlad, med katerimi je bil tudi premier Janez Janša, obiskali Kijev, so za njim krenili tudi ostali voditelji. Zdaj o tem razmišlja tudi Bidnova administracija, ki bi v Kijev poslala tudi svojega predstavnika na srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

LJUBLJANA — Fajonova je Golobu stopila v bran in tako še pred volitvami pohodila svoje obljube o ničelni toleranci do korupcije, potrebi po transparentnosti in zakonitosti. Poleg tega pa je govora o državnem denarju, ki ga je prejemal Golob, torej to ni nikakršen zaseben podatek.

STOCKHOLM — Po srečanju švedske in finske premierke v Stockholmu, kjer so  razpravljali o regionalnih varnostnih zadevah in vstopu v Nato, se je po poročanju švedskega časnika Svenska Dagbladet švedska premierka že odločila za vstop v zvezo Nato, njena vlada pa namerava vložiti prošnjo Švedske na madridskem vrhu varnostnega zavezništva konec junija.

LJUBLJANA — To so bolezni, ki jih je človeštvo uspelo ukrotiti po zaslugi cepljenja: otroška paraliza, davica, norice, hepatitis A, hepratitis B.

ZAGREB — Dron, ki je v noči 10. marca na območju Jaruna v Zagrebu strmoglavil in povzročil trimetrski krater, je imel namesto kamere vgrajeno bombo, to je po končani preiskavi potrdilo zagrebško državno tožilstvo.

LJUBLJANA — Prihaja dokumentarec, ki razgalja vzporedni mehanizem globoke države. Nastal je na podlagi knjige z enakim naslovom ekonomista dr. Rada Pezdirja.

BRUSELJ — Svet Evropske unije je 13. aprila sprejel dva ukrepa za pomoč Ukrajini v okviru Evropskega mirovnega sklada (EPF), ki bosta EU omogočila, da še naprej podpira ukrajinske oborožene sile za obrambo zemeljske celovitosti in suverenosti države ter zaščito civilnega prebivalstva pred rusko agresijo.

image_pdfimage_print