Brali smo

206

LJUBLJANA — Smetarski medij je šel z lažmi nad Hojsa, češ da je Pivčevi pomagal do stanovanja; Hojs bo zoper medij sprožil ustrezne postopke.

RIGA — Latvijski parlament je 31. marca prepovedal javno razkazovanje črke “Z” in “V” – simbola poveličevanja ruske invazije na Ukrajino. Gre za amandmaje k zakonu, ki prepoveduje komunistične in nacistične simbole.

LJUBLJANA — Dr. Stane Granda v Časniku: »Volilna zmaga leve opcije bi nas za daljše obdobje vrnila na rep evropske zgodovine.«

LJUBLJANA — Direktor uspešnega podjetja BIA Separations Aleš Štrancar: » Če imajo državljani vsaj malo pameti, potem bo zdajšnja vlada dobila vsaj še 4-letni mandat.«

KIJEV — Medtem ko si svetu na očeh ruski predsednik Vladimir Putin brutalno skuša prisvojiti Ukrajino, se v zgodovinskem ozadju Ukrajine skriva še ena bolečina, zaradi katere se Ukrajina še toliko bolj upira. Govorimo o holodomoru in Stalinovem poskusu k prisilni kolektivizaciji z lakoto. Ruska vojska je blizu Harkiva postrelila na stotine krav.

LJUBLJANA — V akademskih krogih veliko prahu dviguje odločitev vlade, da ustanovi novi javno-raziskovani zavod Rudolfovo. Razlog za jezo med akademiki naj bi bila lokacija novega zavoda, saj ta ne bo v Ljubljani, temveč v Novem mestu.

KIJEV — Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je 1. aprila prispela v Kijev in je tako prva predstavnica Evropske unije, ki je obiskala ukrajinsko prestolnico od začetka vojne pred več kot enim mesecem. Med svojim obiskom je ponovno izrekla podporo Ukrajini ter zagotovila, da se bo finančna in vojaška pomoč s strani EU ohranila in razširila.

MOSKVA — Ruskega trinoga Vladimirja Putina pogosto obiskuje zdravnik, ki je specialist za kirurške posege na področju zdravljenja tumorjev. Na enem od potovanj v kraju Soči na jugu Rusije naj bi ruskega diktatorja obiskal vsaj 35-krat. Poročilo je podal ruski neodvisni informativni portal Projekt.

LJUBLJANA — Inštitut 8. marec je parapolitična stranka, ki hlini “civilno družbo”, in ki naj bi se borila za demokracijo, svobodo in proti (fantomski) diktaturi, v resnici pa ji gre za ohranitev izdatnega davkoplačevalskega financiranja nevladnih organizacij, neomejeno dostopanje do osrednjih (zlasti državnih) medijev za promocijo lastnih idej ter za ohranitev družbenih pozicij.

LONDON — Velika Britanija in njeni zavezniki so se dogovorili, da bodo Ukrajini poslali več orožja, da bi jo zaščitili pred rusko invazijo, je dejal britanski obrambni minister Ben Wallace, poroča Guardian. Nekatere države nameravajo Ukrajini oskrbeti lastne zaloge, druge pa so Kijevu ponudile denar za nakup lastnega orožja.

MOSKVA — Ruska policija je 2. aprila med protesti proti vojni v Ukrajini v 14 ruskih mestih pridržala najmanj 176 ljudi, je sporočila ruska nevladna organizacija OVD-Info, ki se bori proti politični represiji in spremlja aretacije ob protestih.

VALETTA — Papež Frančišek je med obiskom Malte napovedal, da razmišlja o obisku Kijeva, poleg tega pa je povedal nekaj krepkih na račun Putinove agresije. Glede obiska Kijeva podrobnosti ni razlagal. Znano je, da so papeža doslej povabili ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, župan Kijeva Vitalij Kličko, nadškof ukrajinske pravoslavne cerkve Svjatoslav Ševčuk ter ukrajinski veleposlanik v Vatikanu Andrij Juraš.

DUBAJ — Svetovna razstava Expo 2020, ki se je začela 1. oktobra, se je 30. marca končala. Slovenski paviljon si je v tem času ogledalo skoraj milijon obiskovalcev, poslovno središče pa je gostilo več kot 200 dogodkov. Teh se je udeležilo 600 podjetij, kot razstavljalci oz. kot del gospodarskih delegacij, je dejal generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk.

IRPIN — Od bitk izropano mesto Irpin je zdaj zgled ukrajinskega odpora in ruskega poraza. Silam predsednika Putina je uspelo vstopiti v mesto vendar jim ga ni uspelo prebiti. Če bi jim to uspelo bi bila njihova naslednja postojanka Kijev – prestolnica je oddaljena le 21 km po cesti. Blokiranje ruskega napredovanja na tem mestu je bilo ključnega pomena.

HELSINKI — Sodišče v Helsinkih je 30. marca zavrglo vse obtožbe proti finski poslanki, nekdanji ministrici, zdravnici in materi petih otrok, Päivi Räsänen, ki je bila preganjana zaradi zagovarjanja družine ter zakonske zveze moža in žene.

LJUBLJANA — Predniki slovenskih levičarjev so se političnega angažiranja skozi posredno in neposredno silo učili v Moskvi. Slovenski komunisti se skupaj z jugoslovanskimi v Sovjetski zvezi niso učili temeljev marksizma, ampak predvsem klasičnih terorističnih prijemov ustrahovanja civilnega prebivalstva. Zato so preživeli zločinci Broz, Kardelj, Popit, Maček in njihova druščina.

ŽENEVA — »Trenutna [slovenska] vlada je s svojimi politikami Slovenijo postavila na lestvico najuspešnejših držav – gospodarsko, športno in mednarodno. Ni mi jasno, zakaj bi volivci hoteli prekiniti ta vzpon z izvolitvijo Goloba ali Fajonove. Kaj sploh imajo oni? Kaj sploh so? Ni mi jasno?« se je na Twitterju vprašal Vid Mlakar, strokovnjak molekularne biologije na univerzi v Ženevi.

LJUBLJANA — V enem izmed pogovorov je nekdanja ljubljanska sodnica in vidna članica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič priznala, da je prejemala štipendijo s strani globalističnega milijarderja in ljubitelja odprtih meja Sorosa..

QATAR — V petek, 1. aprila, je bil v Dohi opravljen žreb za svetovno nogometno prvenstvo, ki bo v Katarju potekalo od 21. novembra do 18. decembra. Katarski general Abdullah Al Ansari, ki je odgovoren za varnost turnirja in predsednik nacionalnega odbora za boj proti terorizmu, je ob tej priložnosti jasno povedal: emirat dopušča homoseksualne navijače, ki potujejo v podporo svoji ekipi, vendar jim prepoveduje, da bi propagirali LGBT. Medtem ko je FIFA (Mednarodna nogometna zveza) napovedala, da bo na stadionih dovoljeno izobešati mavrično zastavo, zastavo multiseksualnega gibanja, Katar sporoča, da bo vsaka mavrična zastava zasežena.

PARIZ — Francoska vlada je odredila razpustitev skupine Antifa iz Lyona, ki je pozivala k nasilju nad policijo in drugim nasilnim dejanjem. Gre za prvi tak primer ukrepanja francoskih oblasti proti skrajno levi ekstremistični skupini v zadnjih 40 letih.

VILNIUS — Litva postala prva evropska država, ki se je znebila odvisnosti od ruskega plina. »Če lahko to storimo mi, lahko tudi preostala Evropa,« je izjavil predsednik Litve Ginatas Nauseda. Poleg Litve so ustavili dobavo ruskega plina še v Latviji in Estoniji.

LJUBLJANA — Stojnica “ponosnega naslednika komunistov” Marka Koprivca je samevala v mestnem vrvežu. Slogan Socialnih demokratov je pred letošnjimi volitvami “drugače”. Kot kaže “drugače” pomeni samevati v vrvežu središča Ljubljane. Istočasno je na Prešernovem trgu potekala prireditev ob dnevu slovenske zastave, kjer se je trlo obiskovalcev.

KIJEV — Vse več evropskih držav se zaradi ruske invazije na Ukrajino in Putinovih vojnih zločinov, zlasti v Buči pri Kijevu, odloča za izgon ruskih diplomatov. Za to so se 4. aprila odločile Litva, Nemčija in Francija, 6. aprila pa Italija, Danska in Švedska. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je danes na zagovor poklicalo veleposlanika Ruske federacije Timurja Ejvazova. Republika Slovenija se je odločila, da število članov diplomatske misije Ruske federacije uskladi s številom članov diplomatske misije Republike Slovenije v Moskvi.

DUNAJ — Tiskovna predstavnica zunanjega ministra Alexandra Schallenberga je danes sporočila, da bo Avstrija izgnala tri uslužbence ruskega veleposlaništva na Dunaju in diplomata na generalnem konzulatu v Salzburgu. Ukvarjali naj bi se z obveščevalnimi dejavnostmi. Avstrijo morajo zapustiti najkasneje do 12. aprila.

KIJEV — Predsednik Zelenski je v novem video nagovoru ponoči posvaril, da želi Rusija zdaj zavzeti ne le Donbas na vzhodu Ukrajine, ampak tudi jug države. Ruski zračni napadi so okrepljeni po celotnem jugovzhodu, o močnih bombardiranjih so poročali iz Odese ob Črnem morju. Ukrajinske sile po mnenju poznavalcev dobro odbijajo tudi zračne napade, kar onemogoča Rusom hitrejši napredek po kopnem.

LJUBLJANA — Na Ministrstvo za finance je prispelo pismo s čestitko za finančnega ministra Andreja Širclja, kjer mu je podpredsednik Evropske komisije, zadolžen za makroekonomsko stabilnost EU, čestital za uspeh pri znižanju dolga in rekordnih makroekonomskih rezultatih. Pismo je javnosti predstavil predsednik vlade Janez Janša v okviru novinarske konference na Brdu pri Kranju.

MOSKVA — Na 24. kanalu ruske televizije se je oglasil eden od svetovalcev notranjega ministrstva, Vadim Denisenko, in razkril da se večajo pritiski ruske elite na Putina, naj preneha z vojaškimi operacijami. Zaradi tega »se vedno bolj izolira in ne mara pritiskov« in vztraja na plačilu plina v rubljih, »kar vodi v vojsko z vsem svetom.«

ZAGREB — Hrvaški minister Radman: »Nikoli v zadnjih 30 letih nismo imeli s Slovenijo tako dobrega sodelovanja, kot ga imamo s sedanjo vlado!«

image_pdfimage_print