Brali smo

122

PHNOM PENH — V Kambodži je preko 38.000 jetnikov, prostora pa samo za 9.000. Zapori so zasedeni 343%. Kot pravi Amnesty International, je v času pandemije Covida to enako zdravstvenemu “peklenskemu stroju”. Vlada sicer naznanja postopke izboljšanja, ti pa so pozni in omejeni.

LJUBLJANA — Da se bo v slovenski javnosti vsaj en njen del postavil na Putinovo stran, smo lahko pričakovali. To se dejansko dogaja že vse od začetka agresije na Ukrajino – nekateri jo opravičujejo, drugi pa zanikajo, tretji pa hlinijo sočutje z Ukrajino, hkrati pa še bolj ognjevito napadajo vlado. Seveda ni težko opaziti, da se tovrstna bizarna mnenja širijo predvsem v vrstah tranzicijske levice.

DEN HAAG — Pred Mednarodnim sodiščem v Den Haagu je bivši sodnik indijskega Najvišjega sodišča v New Delhiju glasoval v prid besedilu, ki zahteva od Moskve, da prekine vojaško dejavnost vUkrajini, s tem je pa tudi odklonil razlog “genocida”. Do zdaj se je Indija vedno izogibala obsodbi Rusije.

LJUBLJANA — Sindikat novinarjev Slovenije je po besedah predsednika Programskega sveta RTV Slovenija dr. Petra Gregorčiča brez pristojnosti za kadrovanje, zato je nedopustno poseganje v zadeve vodstva. »Javni napadi na nekatere urednike so vmešavanje v uredniško neodvisnost, goreč aktivizem pa ni verodostojen,« v odzivu sporoča Gregorčič.

NEW DELHI — Indijska vlada naj bi pripravljala agresiven program širitve pridelave žita, potrebnega za zapolnitev pričakovane luknje v dobavi, ki naj bi nastala zaradi trenutne vojne med Rusijo in Ukrajino. Indija je sicer drugi največji pridelovalec žita na svetu.

LJUBLJANA — Janšev pogumni obisk v Kijevu slovenske levičarje tako boli, da širijo teorijo zarote, češ da Janša sploh ni bil v Kijevu.

MIAMI — Rasmussenova raziskava javnega mnenja je pokazala, da kar tri četrtine ameriških volilcev, ki sledijo novicam, podpira zakon na Floridi, ki bo otroke v vrtcih in osnovnih šolah zaščitil pred LGBT indoktrinacijo. Osrednji mediji in levi aktivisti so zakon, ki ščiti otroke, skušali demonizirati in ga prikazati kot nekaj, kar diskriminira homoseksualce.

LJUBLJANA — Petkovi nezakoniti kolesarski protesti so 18. marca zvečer potekali že 100. teden, razkril pa se je tudi eden izmed domnevnih glavnih sponzorjev političnih aktivistov v ozadju; prvi predsednik države in nekdanji šef partije Milan Kučan je bil namreč osrednji govornik, pričakovano pa je zdajšnjo vlado obtoževal rušenja temeljev demokracije.

MOSKVA — Rusija je leta gradila velikansko zalogo zlata, sredstva, na katero se lahko centralne banke zanesejo med krizo. Toda vsak poskus prodaje bo zdaj izziv. Moskva se bo morda morala za prodajo obrniti proti vzhodu do centralnih bank v državah, kot sta Indija ali Kitajska, ki pa zaradi morebitnih sankcij s strani ZDA, ne bosta marali trgovati z Rusijo.

LJUBLJANA — Iz vojnega območja RTV Karmen Švegl za Delo: »Neko dekle iz Kijeva mi je napisalo: ›Lahko si srečna, da živiš v državi, kjer je premier pripravljen tvegati življenje za ljudi neke druge države!‹«

MOSKVA — V večstanovanjskih zgradbah v Rusiji so se začela pojavljati opozorila, ki spodbujajo stanovalce, naj naznanijo varnostnim organom sosede, ki se izražajo proti vladnim vojaškim operacijam. V kaliningradski ruski enklavi na Litvi je policija blokirala telefone tistim, ki naj bi razširjali “podatke, ki jim ni verjeti”.

LJUBLJANA — Dober mesec pred volitvami se lahko vladne stranke pohvalijo z rezultati svojega dela, leva opozicija pa samo z destruktivnostjo, saj je dve leti samo nagajala in nasprotovala ukrepom vlade in jo skušala na vse mogoče in nemogoče načine zrušiti. Ni ji uspelo in danes, samo dober mesec pred volitvami, volivcem nima kaj pokazati. Nič!

MOSKVA — Po navedbah ukrajinskih obveščevalnih služb je moskovska elita skovala načrt, da bi zastrupili Vladimirja Putina in vse skupaj označili kot nesrečo. Skupina vplivnih posameznikov v Rusiji naj bi začela načrtovati odstranitev predsednika s položaja – in celo postavila njegovega naslednika.

LJUBLJANA — »Vlada Marjana Šarca objektivno pripomogla k skoraj ničelnim zalogam zaščitne opreme in k potencialnemu ogrožanju nacionalne varnosti Slovenije,« je predsednica preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme ter ukrepih institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja bolezni covid-19, Suzana Lep Šimenko ugotovila v vmesnem poročilu.

BRATISLAVA — Nekdanji slovaški posebni odposlanec in evropski komisar Jan Figel je opozoril na potrebo po zaščiti demokratičnih procesov v Evropi. Izpostavil je napade in vmešavanje tujih elementov v notranjepolitične zadeve na Poljskem in Madžarskem. Kaže se namreč, da se je EU pripravljena vmešavati v volitve posameznih držav z namenom, da bi dosegla izvolitev njej bolj poslušnih voditeljev.

LJUBLJANA — Slovenija bo v tednu po 27. marcu v Kijev nazaj poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je prek Twitterja napovedal premier Janez Janša. Dodal je, da so vsi prostovoljci. Po Janševih besedah si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU.

PARIZ — Evropska unija v odzivu na rusko agresijo na Ukrajino ostaja enotna in solidarna. Slednje sta po današnjem 22. marca)  zasedanju ministrov za evropske zadeve poudarila francoski državni sekretar Clement Beaune in podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Ministri so sicer danes govorili predvsem o energetiki in nadaljnjih sankcijah proti Rusiji.

LJUBLJANA — Diplomat Cerar o Erjavčevih obiskih Putina v času levih vlad: »Nekaj je normalno gospodarsko, politično sodelovanje itd., nekaj povsem drugega pa je ‘priklanjanje’ nekomu, ki spodkopava organizacije, katere članica smo (EU in Nato), in ki je le malo pred tem izvedel prvo agresijo na Ukrajino leta 2014 ter celo anektiral del te države. Že tedaj bi se morali zavedati, da nekaj ni v skladu z našo deklarirano zunanjo politiko. Dogajalo pa se je prav nasprotno, saj so se tedanji stiki z ruskim državnim vodstvom okrepili, našo državniki so ‘romali’ v Moskvo itd.«

BRUSELJ — Predsednik vlade Janez Janša se je v četrtek, 24. marca 2022 udeležil izrednega zasedanja voditeljev in voditeljic vlad in držav zveze NATO, ki je bilo namenjeno ruski agresiji v Ukrajini in aktualnemu dogajanjuv zvezi NATO povezanim s situacijo v Ukrajini.

LJUBLJANA — Naivna politična strategija Goloba: Ker je v domači volilni enoti zaostajal za SDS, je zbežal v Ljubljano, kjer računa na Jankovićeve volilce. Številni so prepričani, da bo v tem primeru šlo za pretakanje glasov s predstavniki KUL, pri čemer pa bi Golobu podpora Zorana Jankovića lahko celo škodila.

MINSK — Rusi skušajo pridobiti beloruske vojake za sodelovanje v vojski proti Ukrajini. Nudijo jim plačo 1.000 do 1.500 dolarjev na mesec, pa še zastonjski vojaško izobrazbo. Vendar vse kaže, da beloruskim vojakom ni dosti do tega, da bi tvegali življenja za ruski vpliv v Ukrajini. Zdi se tudi, da ne zaupajo kaj dosti ruskim obljubam.

LJUBLJANA — Na družbenem omrežju je zaokrožil posnetek, na katerem predsednik Gibanja Svoboda, Robert Golob suvereno in prepričljivo govori nesmisle, ki pa jih začuda ostali mediji kljub prisotnosti niso objavili. So strici iz ozadja in “kraljica” (beri: Janković) ob tem podvomili o svoji odločitvi potiskanja “čudežnega dečka” v ospredje?

RIM — Število migrantov iz Tunizije, ki jim je uspelo priti preko Sredozemlja na italijanske obale je bilo prejšnje leto štirikrat višje od njihovega števila leta 2017. Množične migracije navkljub trajajoči epidemiji naraščajo. 70 do 80 odstotkov teh migrantov prihaja iz podsaharske Afrike, od koder naj bi odšli zaradi političnih in ekonomskih razlogov.

LJUBLJANA — Opozicija in njej naklonjeni mediji so prepričani, da nas predsednik vlade Janez Janša sramoti v tujini. Rezultati na političnem parketu pa kažejo popolnoma drugačno sliko. Odnosi z ZDA so pod to vlado na najvišji ravni, Biden se je na srečanju v Bruslju z Janšo celo rokoval, medtem ko si je Janša z junaškim obiskom Ukrajine prislužil spoštovanje velikih zahodnih voditeljev, ki so ga povabili na pogovore.

HARKIV — Uzbeški kuhar Šakobidin Jusupov, ki je že 25 let v Harkivu, kjer je odprl restavracijo azijske kuhinje, postaja krajevni junak: vsem znan kot “Šak” nudi dnevno zastonj tople jedi ukrajinskim zdravnikom in borcem. Zgradba restavracije čudežno še vedno stoji, čeprav jo Rus vsak dan obstreljujejo.

LJUBLJANA — Nekaj izjav o Jankoviću: Aleš Primc: »Janković je pokvarjen človek, sramota za moški rod, spolno je zlorabil žensko v stiski, mamo dveh otrok pa tudi funkcijo župana za svoje spolne užitke.« Metka Zevnik: »Če povabijo človeka s takšno prtljago, to pomeni, da družinske vrednote ne pomenijo nič. Predvsem pa ni nobenega spoštovanja do žensk – gre za izkoriščanje ene velike stiske, ki jo je ta gospa doživela, v neke osebne, seksualne zadeve. To je prav podlo!« Angelca Likovič: »Za Jankovića se ve kakšen je, zato podpira Goloba. Pri takšnih politikih ni nobenih moralnih vrednot.«

MARIUPOL — Ruske oborožene sile, ki so delno zasedle Mariupol, nasilno deportirajo na tisoče ukrajinskih državljanov v Rusijo, kot sporoča Občinski svet, ki ceni, da so avtobusi odpeljali že preko 15.000 prebivalcev.

LJUBLJANA — Potem, ko je v 25. marca kot strela iz jasnega odjeknila novica o tem, da bo moral novinar in urednik portala Požareport.si v pripor, so v večernih urah na Vrhovnem sodišču RS potrdili, da je bil vendarle razveljavljen sklep višjega sodišča o priporu novinarja in lastnika spletnega portala Požareport Bojana Požarja. Požarjev odvetnik Franci Matoz zvečer z odločitvijo še ni bil seznanjen, je pa povedal, da se Požar vendarle ni znašel v priporu.

KIJEV — Obisk treh premierjev v Kijevu je naletel na zvrhano mero odobravanja s strani svetovnih voditeljev. Temu zgledu so 23. marca sledili in obiskali Kijev litovski obrambni minister in predsedniki parlamentov vseh treh baltskih držav.

LJUBLJANA — »Kot Ljubljančanka sem zmeraj vesela, kadar srečam Jankovića, kot ženska tudi,« je dejala voditeljica Blažka Müller Pograjc na programskem kongresu stranke Gibanja Svoboda. Vse to je izjavila, ko je bilo znano, da je župan Zoran Janković izkoristil žensko v stiski za spolne usluge. Nedavno je kriminalistični zaznamek še razkril podrobnosti dogajanja tistega usodnega dne v županovi pisarni.

image_pdfimage_print