Skupina muslimanov je divjaško pobika tri Kopte zaradi 70 let starega rodbinskega spora

55

Minya, Egipt

Skupina šestih musimanov je na divjaški način poila tri brate, krščanske Kopte. To naj bi se zgodilo, da bi s krvjo “maščevali” enega svojih sorodnikov, ki je umrl pred sedemdestimi leti. Žrtvam je bilo ime Youssef Youssef Youssef, Afifi Youssef Youssef in Bušra Youssef Youssef. V času napada so delali na njivi. Umor se je zgodil 1. marca, vendar je novica prišla šele 15. marca.

Napadalci iz vasi Jaweer so začeli streljati in pobili krščanske brate medtem ko so bili v vasi Ibšadat v okrožju Mallawi v egiptovski provinci Minya. Ko so jih pobili, so pohabili njihova trupla in uprizorili grozljiv mrtvaški ples okoli njihovih ostankov.

Krajevni viri, ki jih je poiskal International Christian Concern, poročajo, da so prebivalci območja, kjer žive muslimani, sprejeli novico o pokolu z igranjem glasbenih instrumentov v znamenje praznovanja.

Družinski odvetnik in neketeri ljudje, ki poznajo dejstva, poročajo, da trije bratje sploh niso vedeli nič o uboju izpred desetletij, ko je bil njihov oče še mlad. Poleg tega način, kako je bil izvršen umor, ne odgovarja tistemu, ki je značilen za maščevanje v zadnjih letih. Drugi so opozorili, da pohabljenje trupel označuje neko podobnost z versko pripadnostjo in na nek način odseva način umora, kot so to počeli člani Islamske države,(SI, bivša Isis).

Kot poroča eden od virov, so se morilci ob povratku v vas drli “Alah Akbar” [Bog je velik, op. ur.]. Naslednje dni jih je policija zaprla. Med zaslišanjem so potrdili kazenski pohod in so ponovili faze napada, tudi pohabljenje trupel. Zdaj bodo sojeni za umor treh kristjanov, od katerih je eden imel šest otrok.

Že leta je na severnem Sinaju navzoča gverila skrajnih muslimanskih skupin, ki je postala močnejša potem, ko so vrgli predsednika Mohameda Morsija leta 2013, in se je naslednje leto na to področje vrinila Islamska država. Od tedaj so bili cilj razni kristjani, ki so bili ubiti v napadih na krščanske posameznike ali skupine. Februarja 2018 so egiptovske varnostne sile, policija in vojska začele močno preganjanje oboroženih skupina in džihadistov v tem območju.

image_pdfimage_print