Brali smo

LJUBLJANA — Osmoljenka predvolilnega soočenja predvolilne oddaje Slovenija izbira na Nova24TV in Planet TV je Alenka Bratušek. Izkazala je nepoznavanje tematike, zapletanje v témo, hvaljenje sebe itd. Izgledalo je, kot, da je Alenka Bratušek četrto kategorna političarka, ki ni imela odgovora na nobeno vprašanje in je tematska politična vprašanja skušala speljati na domač politični parket, njen edini cilj, pa je bilo nabijanje trenutnega predsednika vlade. V resnici drugega ni znala povedati je dejal komentator soočenja dr. Peter Gregorčič.

MOSKVA — Ruski milijonar in izvršni direktor Alex Konanjkin je 28. februarja najavil, da ponuja  milijon dolarjev za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Podobno, kot je 3. marca dejal britanski premier Boris Johnson, je Putina tudi Konanjkin označil za vojnega zločinca po mednarodnih zakonih. “Obljubim, da bom plačal en milijon dolarjev uradniku, ki bo izpolnil svojo ustavno dolžnost, da aretira Putina kot vojnega zločinca po ruski in mednarodni zakonodaji,” je zapisal.

KIJEV — Iz več ukrajinskih mest, ki so jih zsedli Rusi, sporočajo, da ruski vojaki ropajo trgovine s hrano, vstopajo z orožjem in zahtevajo vse, kar se jim zljubi. Kijevska protivohunska služba sporoča, da imajo ruski mladi vojaki en sam obrok za tri dni, pa še tisti ima rok trajanja do 2015. Od začetka ruske invazije do 3. marca je iz Ukrajine odšlo že preko 2 milijona begucev.

TBILISI — Najmanj 65 poslancev in mnogo sodelavcev georgijskega parlamenta je darovalo kri v pomoč Ukrajini. Dejavnost vodi georgijski institut za hematologijo, kri bo pa dostavil v Ukrajino mednarodni Rdeči križ.

ST. PETERSBURG — V St. Petersburgu in drugih ruskih mestih se nadaljujejo protestne manifestacije s kriki: »Mir v Ukrajini, Putina pa v Haag!« Zaradi tega so zaprli na stotine ljudi. Varnostni odbor zahteva oblikovanje posebne policijske sekcije za kontrolo državljanov “pacifistov-skrajnežev”.

JERUZALEM — Izraelska vlada je odvzela ruski vladi lastništvo cerkve Aleksandra Nevskega v Jeruzalemu. Sodnik Mordehai Kaduri pa je razveljavil registracijo, ki je dajali Moskvi kontrolo nad “Aleksandrovim dvorom” blizu Svetega groba, ki je znan po izkopavanjih in arhitekturi. Usodo tega dvora bo določil premier Naftali Bennett.

MOSKVA — Putin uničuje svoje državljane: Cene v trgovinah se višajo večkrat na dan, na bankomatih lahko dvignejo le 67 evrov.

LONDON — Angleški spletni medij Byline Times je objavil članek raziskovalnega novinarja Nafeeza Ahmeda, ki razkriva tajni dokument ameriške vojske o Putinovih političnih načrtih. Invazija na Ukrajino je le začetek Putinovega načrta za rusko prevlado v Evraziji kot maščevanje proti širitvi Nata. Države, ki so po Ukrajini na vidnem mestu Rusije, po tej analizi vključujejo “baltske države, Poljsko, Češko, Slovaško, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo”.

STOCKHOLM — Ikea, švedski velikan na področju pohištva iz ploščatih paketov, je 3. marca napovedala, da bo začasno ustavila vse svoje maloprodajne dejavnosti v Rusiji, kar bo vplivalo na 15.000 delavcev in 14 trgovin s čimer se bo postavila po robu konfliktu v Ukrajini. Ustavila bo tudi ves izvoz in uvoz v Rusijo in Belorusijo ter iz njiju.

SLOVENSKI JAVORNIK — Jeklarsko podjetje SIJ Acroni na Slovenskem Javorniku, v lasti ruskega oligarha Andreja Zubickega izziva okolico s tem, da je na streho svojega obrata postavilo komunistični simbol rdečo zvezdo s srpom in kladivom v sredini.

STRASBOURG — Evropsko sodišče za človekove pravice je uvrstilo Slovenijo v vrh držav, ki imajo delež sodb z vsaj eno kršitvijo. Glavni kršitvi sta predolgi postopki sojenj in kršitev pravice do učinkovitega pravnega sredstva. Po podatkih Evropskega sodišča za človekove pravice naj bi bil v Sloveniji delež sodb z vsaj eno kršitvijo človekovih pravic kar 91,69-odstoten. To pravzaprav pomeni, da je le 8,31 odstotka sodb brez kršitev in da naša sodišča predvsem ustvarjajo nove spore in težave, kot da bi jih reševala.

LJUBLJANA — Poleg svobode govora je pogoj za kakršne koli druge svoboščine – ekonomska svoboda. Slovenija se je po zadnjem merjenju indeksa ekonomske svobode uvrstila najviše doslej, na 32. mesto med 177 državami, in to kljub pandemiji novega koronavirusa, zaradi katere se je povprečje svetovne ekonomske svobode nekoliko zmanjšalo.

MOSKVA — V raznih ruskih mestih so bile 6. marca številne protestne manifestacija zaradi ruskega napada na Ukrajino. Aretiranih je bilo več kot 3.000 oseb.

LJUBLJANA — Kučan je na “shodu za mir”, ki je bil v resnici protivladni protest, izjavil, da do vojne med Rusijo in Ukrajino ne bi smelo priti in da se ne bi smelo zgoditi, kar je »Putinu dalo razlog, da je to počel.« Krivdo za ruski napad na Ukrajino torej pripisuje Ukrajini, EU, Natu ZDA in ostalim. Skrbi ga tudi ukrajinska nabava orožja. On že ve, saj je pred leti pomagal razorožiti slovensko Teritorialno obrambo.

SEUL — Južna Koreja je 7. marca izdala prepoved vseh transakcij z rusko Centralno banko in pripravlja nove sankcije zaradi ruskega napada na Ukrajino. Južnokorejske oblasti pravijo, da bodo sankcije v soglasju za Združenimi državami in njihovi zavezniki.

LJUBLJANA — V središču prestolnice, na Prešernovem trgu v Ljubljani, se je na protivojnem shodu v podporo Ukrajini zbralo okoli sto ljudi. Shod so organizirali v Sloveniji živeči Rusi, ki nasprotujejo vojaški agresiji svoje domovine in čutijo dolžnost, da pomagajo ustaviti vojno ter podprejo ukrajinski narod. Pridružili so se jim tudi somišljeniki iz Belorusije in Ukrajine, ki živijo v Sloveniji.

KIJEV — Putin je po podatkih ukrajinske vojske ostal brez 11 tisoč vojakov. Poleg tega so Ukrajinci uničili 30 ruskih helikopterjev. V javnost pa je pricurljalo pismo nekega ruskega agenta, ki napoveduje katastrofo Rusije v naslednjih tednih in mesecih.

DŽAKARTA — Večkot 100 beguncev Rohingya so našli prestradanih na severozahodni obali Aceha. Člani etnične skupine muslimanske vere skušajo doseči Indonezijo s priložnostnimi sredstvi. Zapuščajo zbirna taborišča v Bangladešu, kamor bežijo iz Myanmara pred preganjanjem vojaškega režima.

NEW DELHI — Napovedi kažejo, da bo Indija letos izvozila 7 milijonov ton žita, kar je rekordna količine drugega svetovnega proizvjalca žitaric. Ob naraščajočih cenah poljskih pridelkov zaradi rusko-ukrajinske vojske Indija pričakuje velike dobičke na mednarodnem trgu.

LJUBLJANA — Združenje novinarjev in publicistov: »Klika levih novinarjev RTVS zlorablja javno hišo za ozke politične interese. Ta ista skupina novinarjev se spotika ob sedanjo sestavo programskega sveta RTVS, ki ga vodi po dolgih letih nepolitični predsednik dr. Peter Gregorčič, ni pa jih npr. motil predhodnik, nekdanji funkcionar CK KPS in SD, politik Ciril Baškovič.«

MOSKVA — Putinova invazija Ukrajine povzroča nasprotje generacij v Rusiji. Mladi kritizirajo režim, stari ga pa podpirajo. Ruska propaganda razglaša, da Ukrajinci bombardirajo svoje lastne hiše. Spopad uničuje ruske družine.

KIJEV— Zdi se, da Ukrajina vse bolj postaja simbol Putinovega neuspeha, celo nočna mora, nekakšen novi Afganistan, Rusija pa v skladu z njegovo fanatično doktrino nova Sovjetska zveza. Imajo jedrske rakete in vesoljske ladje, na katere so lahko izjemno ponosni. Imajo pa tudi vse bolj prazne trgovine, v nekaj mesecih pa lahko pričakujejo še bone za bencin in diktatorjev nori svet bo popoln. Daily Mail poroča o tem, da je bila zadnja noč vojne Putinova noč sramote. Rusko napredovanje se je namreč izjemno upočasnilo, demoralizirane čete pa trpijo gromozanske izgube.

WASHINGTON — Ameriški predsednik Joe Biden je 8. marca sporočil, da ZDA uvajajo nove sankcije zoper Rusijo.  ZDA prepoveduje ves uvoz nafte, zemeljskega plina in drugih energentov. “Gre za odločitev, ki jo je podprl kongres. Američani so jasno pokazali podporo Ukrajini in zato ne bomo subvencionirali Putinove vojne,” je pojasnil. Ob najavi embarga je naftna in druga energetska podjetja pozval, naj ne skušajo izkoriščati položaja in navijati cen, ker jih bodo kaznovali.

BRDO PRI KRANJU — Predsednik vlade Janez Janša in Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika, sta slovesno odkrila Pučnikov doprsni kip pred Kongresnim centrom Brdo pri Kranju. Janša je v nagovoru na dogodku poudaril, da je bil Pučnik izgnan iz domovine, a se je vrnil v času osamosvajanja in pomagal domovini.

LONDON — Združeno kraljestvo bo do konca leta postopoma ustavilo uvoz ruske nafte v državo, je danes sporočil britanski minister za gospodarstvo in energetiko Kwasi Kwarteng. S tem sledi ZDA, ki so zaradi ruske invazije na Ukrajino prepovedale uvoz vseh energentov iz Rusije.

KIJEV — Vodilna ukrajinska tehnološka družba Intellias je prek Facebooka sporočila, da ne bo odprla načrtovanega razvojnega središča v Srbiji, ampak v Zagrebu. Tako so se odločili, ker da so srbske oblasti preveč proruske, poročajo hrvaški mediji.

NEW YORK — Ukrajinski veleposlanik pri Združenih narodih Sergij Kislica je sporočilo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova na Twiterju, da ruska specialna operacija preprečuje vojno, označil kot povod za obisk pri specialistu za duševne težave.

Exit mobile version