Brali smo

83

BEIJING — Lu Šiaoming, posebni predstavnik kitajske vlade za zadeve na korejskeem polotoku, je izjavil, da »Kitajsko trdno stoji na stališču, da mora biti ozemeljska neodvisnost in celovitost vseh držav spoštovana in branjena in da morajo biti cilji in načela Listine Združenih narodov biti brezpogojno spoštovani, kar velja tudi za ukrajinsko vprašanje,«

LJUBLJANA — Slovenska vlada je 26. februarja sprejela sklep o prepovedi letenja v zračnem prostoru Republike Slovenije zrakoplovom, ki so registrirani v Ruski federaciji in operatorjem s sedežem v Ruski federaciji, ki jim je operativno licenco izdal pristojni organ Ruske federacije.

MOSKVA — Se pa zadeve kar resno komplicirajo za Ruse. Avioni nimajo več kam, saj je zračni prostor zaprt nad celo Evropo in S. Ameriko. Zdaj pa je izdano tudi urgentno povelje iz ZDA in EU, da naj se državljani takoj spokajo iz Rusije. Ne delajo več kreditne karte, ne plačilni promet, ne devize…Kurz za devize je 27. februarja v Moskvi poskočil za skoraj 50%.

 LJUBLJANA — Slovenski zunanji minister Anže Logar je po še eni noči spopadov na ozemlju Ukrajine pozval častne konzule Ruske federacije, da se odpovejo  nazivu častnega konzula. Častni konzuli Ruske federacije na slovenskem so: Igor Simčič, Matjaž Vuga, Andrej Borisovič Zubitskiy, Danilo Duraković in Dušan Černe. Jasno je, da če ne bodo vrnili naziva, si bodo s tem umazali roke s krvjo.

KIJEV — Putin je zrel za mednarodno sodišče: Obstreljuje humanitarne koridorje, otroške bolnišnice, stanovanjske hiše, vrtce in šole!

LJUBLJANA — »Če Ukrajina pade, potem bo naslednja Moldavija, verjetno potem Gruzija. Lahko se nekaj zakuha na Zahodnem Balkanu. Se pravi povsod tam, kjer obrobje Evropske unije še ni v uniji. In v Natu. Potem so skoraj zagotovo na vrsti baltske države in potem smo na robu hudega konflikta, ki lahko povzroči tretjo svetovno vojno,« je v eksluzivnem intervjuju za Siol, Planet TV in Nova24tv 26. februarja zvečer dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša.

KIJEV — Ukrajinske oblasti objavile posnetke ruskih ujetnikov: Sorodniki šokirani, ker jih Putin pošilja v smrt brez njihove vednosti.

MOSKVA — Po zadnjih informacijah iz Rusije je tam zavladala prava panika, saj ljudje ne morejo na bankomatih dvigati denarja, vse več jih resnico o vojni sliši na socialnih omrežjih. Tudi Kitajska je zavrnila plačila za nafto je Rusiji, potem ko so jo izključili iz bančnega sistema SWIFT.

KIJEV — Ukrajinske enote uničile konvoj čečenskih borcev, ruske propagandne televizije ugašajo, ameriški bogataš in poslovnež Elon Musk je Ukrajincem vzpostavil internetno omrežje s Starlink sateliti.

STRASBOURG — Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da države lahko ohranijo zapis o biološkem spolu posameznika, ki je sicer opravil spolno transformacijo, v uradnih zapisih in rojstnem listu. Dejstvo, da Poljska ni hotela izdati novega rojstnega lista, iz katerega ne bi bilo razvidno, katerega spola biološko je posameznik, po mnenju ESČP ne krši Evropske konvencije o človekovih pravicah.

LJUBLJANA — Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev, je povedal notranji minister Aleš Hojs, ki se je 27. februarja v Bruslju udeležil izrednega zasedanja notranjih ministrov EU. Slovenija po ministrovih besedah tudi podpira sploh prvo uporabo direktive o začasni zaščiti iz leta 2001.

VELENJE — V Velenje so 28. februarja prispeli prvi begunci iz Ukrajine. Kot je za STA povedal predsednik uprave velenjskega Esotecha Marko Škoberne, gre za dve družini njihovih delavcev, ki v kraju Žitomir gradijo čistilno napravo, vredno 10 milijonov evrov. Obe družini z leto in pol ter dve leti starima otrokoma so namestili v velenjskemu hotelu.

LJUBLJANA — Okoli 710 tisoč slovenskih upravičencev bo prejelo solidarnostni dodatek v višini 150 evrov za omilitev posledic visokih cen energentov.

LJUBLJANA — »Rusko priznanje dveh separatističnih ozemelj v Ukrajini je očitno kršenje mednarodnega prava ter dogovorov iz Budimpešte in Minska. Slovenija obsoja to nezakonito dejanje. EU mora Ukrajini ponuditi perspektivo polnopravnega članstva,« je na Twitterju zapisal premier Janez Janša, potem ko je ruski predsednik Vladmir Putin priznal samooklicani “Ljudski republiki Doneck in Lugansk” na vzhodu Ukrajine.

VARŠAVA — Ruska odločitev o priznanju samooklicanih “republik” pomeni zavračanje dialoga, je prepričan poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki. Gre tudi za hudo kršitev mednarodnega prava in za dejanje agresije, usmerjeno proti Ukrajini. Sankcije so edini jezik, ki ga Putin razume.

LJUBLJANA — Slovenijo so preplavili jumbo plakati s pijanim poslancem Levice Miho Kordišem in z napisom “Si Slovenija to zasluži? KUL poslance“. Naročnik oglasa je davčni strokovnjak ddr. Rok Snežič, postavil pa naj bi 10 plakatov. Snežiču je vsekakor treba čestitati za izvirnost v politični kampanji, saj bo plakat nedvomno požel veliko pogledov voznikov ob cesti. Predvsem pa jih želi opomniti, kdo so posamezniki v KUL, ki želijo predstavljati alternativo sedanji vladi.

BUDIMPEŠTA — Nekdanja direktorica madžarske Amnesty International je razkrila, kako so nevladne organizacije prisiljene v politično delovanje – za Sorosa, za levico!

LJUBLJANA — Celotni postopek reševanja Sberbank izveden profesionalno in hitro – v dveh dneh in nočeh! Sberbank v Sloveniji je kupila NLB, stranke pa lahko dostopajo do svojega denarja in bančnih storitev. Poleg tega se ohranjajo tudi vsi poslovni odnosi tako varčevalcev kot kreditojemalcev. Delnice so že prenesene v NLB. Do prenosa računov bo prišlo tekom enega leta.

WASHINGTON — Teksaški urad za zaščito družine (DFPS) je potrdil, da trenutno poteka preiskava primerov, pri kateri so bili otroci podvrženi postopkom za spremembo spola. Teksaški guverner Greg Abbott je že odredil vsem agencijam v zvezni državi, da obravnavajo uživanje učinkovin za transspolnike in operacije za spremembe spola na mladoletnikih za nezakonite.

VARŠAVA — Poljski predsednik Andrzej Duda je dal soglasje za nastanitev dodatne tuje vojaške enote na Poljskem. Za takšno odločitev je skladno s poljsko zakonodajo potrebno soglasje predsednika države, v tem primeru Andrzeja Dude. Odločitev se nanaša na 6.500 ameriških vojakov skupaj s civilnim osebjem, do 700 pripadnikov britanskih oboroženih sil in 350 Kanadčanov skupaj z orožjem, opremo in bojnimi sredstvi.

BRUSELJ — NATO ocenjuje mnenje Janeza Janše o ruskem napadu Ukrajine kot strateško pomembno, saj je bila Slovenija pred 30 leti v podobnem položaju.

LJUBLJANA — »Putin je napačno ocenil Evropo in zahodni svet. Prepričan je bil, da bo lahko Ukrajino zavzel tako kot Krim. Evropa je odločena, da bo za vsako ceno branila svobodo in demokracijo,« je pojasnil minister in predsednik NSi Matej Tonin in dodal: »Vsak dan, ko Ukrajinci vzdržijo ruske napade, smo bližje miru.«

AMAN — V jordanski puščavi so odkrili arheološko področje, staro okrog 9.000 let, torej starejše kot je angleški Stonehenge. Našli so vrsto pasti za lov na gazele. Po izjavi ministra za turizem je to izjemen dodatek jordanskim “arheološkim biserom”.

ERBIL — V Erbilu so položili temeljni kamen bodoče katedrale asirske Cerkve v Orientu.

NEW YORK — Od virusa HIV je “ozdravljena” prva ženska na svetu, po tem, ko je prejela redko, a nevarno zdravljenje z izvornimi celicami za boj proti virusom in raku. Ženska, ki so jo poimenovali kar “pacientka iz New Yorka”, je bila funkcionalno ozdravljena zaradi virusa HIV, kar je četrta oseba doslej in prva ženska.

ZAGREB — Zlata Bartl ali “Teta Vegeta” je znanstvenica, ki je v podjetju Podravka leta 1959 ustvarila slovito začimbno mešanico Vegeta. Njena zgodba pa je žalostna, saj jo je komunistični režim obsodil na osem let zapora, ker je med izletom s študenti po Italiji občudovala italijansko kulturo. Komunisti so jo obsodili, da poveličuje fašistični režim, kar pa je odločno zanikala.

KIJEV — Borci iz severa Sirije in Turčije skušajo z orožjem v rokah oditi v Ukrajino, da bi se borili proti Rusom. Za mnoge je to osebno vprašanja in maščevanje Moskvi, katere podpora predsedniku Asadu se je izkazala usodna. Za mnoge je to tudi način borbe, potem ko je prenehal ogenj doma in to še vedno traja.

LJUBLJANA — Predsednik vlade Janez Janša je v odgovor na napad na slovenski konzulat v Harkovu zapisal, da bo Slovenija prekinila vse sporazume z Rusko federacijo, ki se nanašajo na obrambno, varnostno in politično sfero delovanja. Pri tem je pozval ruski narod, da si izbere voditelja, ki ne bo ogrožal sosedov in sveta.

BEIJING — Kitajska podjetja, ki delujejo v Rusiji,zahtevajo vnaprejšnje plačilo za vse izdelke, ki jih uvažajo v Rusijo, posebno v območje Sverdlovsk na Uralu. To je sporočil predsednik industrialcev v Sverdlovsku, Ilja Tiščenko.

LJUBLJANA — Slovenski tranzicijski tisk je nepoboljšljiv: Leta 1991 je podpiral agresijo JLA na Slovenijo, danes pa brezsramno stopil na stran ruskega okupatorja!

PYONGYANG — Severnokorejski zaveznik Moskve je o napadu Rusije na Ukrajino poročal šele z dvodnevno zamudo. Krivdo je seveda zvrnil na Zahod, češ da je začel vojsko zaradi imperialstične politike.

image_pdfimage_print