Brali smo

66

LJUBLJANA — Ob ruskem napadu na Ukrajino je premier Janez Janša izrazil prepričanje, da je v EU mogoče čutiti izjemno odločnost, in da se medli odzivi Zahoda iz leta 2008, ko je Rusija napadla Gruzijo, in leta 2014, ko je prišlo do zasedbe Krima, ne bodo ponovili.

LJUBLJANA — Skoraj vsi vidni politiki se zgražajo in obsojajo Putinova dejanja na vzhodu Ukrajine, zlasti ob priznanju samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Donetsk. A bili so zlati časi, ko so slovenski levičarji z dvignjeno glavo romali v Moskvo. Slednja namreč velja za Meko tranzicijske levice. Svojo klenost in pravovernost pravi levičar pokaže z obiskom Dražgoš in Rdečega trga. Ni čudno, da v Evropi in svetu veljamo za najbolj prorusko državo znotraj EU.

LJUBLJANA — Strokovnjak za mednarodno pravo dr. Miha Pogačnik: Rusko priznanje suverenosti regijama Lugansk in Doneck je po mednarodnem pravu neveljavno.

KIJEV — Kijev je zahteval od Turčije, naj zapre ožini Bospor in Dardanele z ruske ladje. Grčija je kot član Nata v težavah zaradi Putinovih napadov. Turški predsednik Tayyip Erdogan je govoril z ukrajinskim predsednikom Zelenskym in obsodil rusko invazijo v Ukrajino. Poznavalci menijo, da bi bil Erdogan rad posrednik v krizi.

TOKIO — Japonska bo poostrila sankcije proti Rusiji. Sankcije se bodo nanašalena finančne ustanove in izvoz materiala z vojaške nzmene, predvsem polprevodnike.

BRUSELJ — Svet Evrope je na izrednem sestanku 25. februarja izglasoval, da se Rusiji suspendira pravica do predstavništva. Zveza Nato bo razporedila dodatne sile v vzhodni Evropi, približno 5.000 vojakov.

STOCKHOLM — Na Švedskem je delo izgubila profesorica, ki se ni želela podrediti kolektivni norosti in ustreči dijaku, ki se je razglasil za nebinarno osebo in samo zanj uporabljati imaginarne osebne zaimke. Zaradi svojega vztrajanja pri spoštovanju resničnosti je ostala brez službe, šola pa mora družini zblojenega najstnika plačati 15 tisoč evrov odškodnine. Še en klasičen primer, kjer se mora svet prilagoditi norcu, namesto da bi se norca poslalo na zdravljenje.

ILIRSKA BISTRICA — »Od 1991 niste bili le v eni vladi, a ste upokojencem vzeli pokojnine, mladim prihodnost. In za konec, dogodki iz Ilirske Bistrice dokazujejo, da ne poslušate in ne slišite niti svojih, kaj šele, da bi ostale,« na prazne besede SD in Fajonove odgovarja ilirskobistriški župan Rojc.

PYONGYANG — Ob rojstnem dnevu svojega umrlega očeta Kim Jong-ila je sedanji vrhovni severnokorejski voditelj Kim Jong-un osvobodil več tisoč zapornikov. Kot pripovedujejo Severnokorejci, ki so pobegniliv tujino, so pogoji v zaporih neverjetno surovi.

LJUBLJANA — Kar 5.000 nevladnih organizacij (NVO) je prejemnikov iz proračunov ministrstev in vladnih služb v obdobju med vključno 2009 in 2019 prejelo in posrkalo neverjetnih 706.141.121 evrov! To je skoraj enkrat več, kakor je bilo v istem obdobju namenjenega in izplačanega neposredno družinam za starševske dodatke, pomoči ob rojstvu otroka, dodatke za veliko družino in dodatke za nego otroka – tega denarja je bilo za vse naštete namene skupaj SAMO 367.135.686 evrov!

MINSK — Prebivalci tistih območij Belorusije, kjer je nastanjenih okrog 9.000 ruskih vojakov (točna številka ni znana), se pritožujejo zaradi blokiranja železni in cesta zaradi ruskih konvojev. Protestirajo tudi zaradi ogromnih kupov smeti in zaradi obnašanja ruskih vojakov, ki “neprestano pijejo vodko in tihotapijo avtomobilsko gorivo”.

LJUBLJANA — V zadnjih dneh so Slovenijo preplavili panoji, na katerih je na rdeči podlagi napisano zgolj: Brez obljub. Rdeča barva je dajala slutiti, da je naročnik oglasov nihče drug kot stranka Socialnih demokratov, kar se je pozneje izkazalo za resnično, politični poznavalci pa se sprašujejo, kakšen namen ima takšna oglaševalska akcija stranke, ki je v različnih slovenskih vladah prebila skoraj dve desetletji, a se vedno znova distancira od vseh najbolj perečih tem, ki zadavajo našo mlado državo.

LUXEMBURG — »Neki tipi, ki živijo v Luksemburgu in služijo 20.000 evrov na mesec, so se odločili, da lahko prisilijo suvereno vlade in parlamente, da sprejmejo perverzno ideologijo,« je nedavno odločitev Sodišča EU v primeru proti Madžarski in Poljski, ki je Evropski komisiji podelila pooblastila, da lahko zadrži sredstva namenjena državam članicam, če presodi, da je kršeno načelo vladavine prava, komentiral tiskovni predstavnik španske populistične stranke Vox, Jorge Buxadé.

LJUBLJANA — Po javnomnenjski anketi velika večina ne podpira ravnanja Sviza, ki grozi s stavkami, hkrati pa nasprotuje zakonu, po katerem bi imeli višje plače.

VARŠAVA — Na poljskem Koordinacijskem ministrstvu za obveščevalne službe so prepričani, da je bilo že od samega začetka jasno, da se načrt Kremlja, ki je odgovoren za nedavno stopnjevanje napetosti na ukrajinskem vzhodu, ne nanaša zgolj na Ukrajino. Rusija namreč skuša izsiliti dolgoročno oslabitev Zahoda.

LJUBLJANA — Temeljni Murphyev zakon o levičarjih: »Karkoli vam že govorijo, vedno vam govorijo o denarju!« Levičarstvo je religija laži. Za njeno širitev so levičarji razvili poseben jezik – sistem sprevrženih pojmov, ki jih lahko pravilno razumejo samo oni sami. Vsi normalni državljani razumejo vsak uporabljeni pojem dobesedno, samo levičarji pa ga razumejo v sprevrženem pomenu njihovega govora: “levičarjenja”. Kadar levičar napleta o “nacionalnem interesu”, gre vedno izključno za njegov najbolj pritlehni osebni interes.

LUBLIN — »Zadnja dva meseca veterani po vsej Ukrajini izvajajo tudi vojaška usposabljanja, da bi ljudi naučili, kako ravnati v primeru ruskega napada. Če povzamem, lahko rečem, da se Rusija ne bo soočila le z ukrajinskimi oboroženimi silami, ampak tudi z dobro usposobljenim civilnim odporniškim gibanjem,« je v intervjuju za Kulturni marksizem povedal analitik in strokovnjak za varnost Vladislav Kovalčuk na Univerzi Marije Curie-Skłodowske v Lublinu.

LJUBLJANA — Nekdanja novinarka in evropska poslanka Irena Joveva je na socialnih omrežjih najavila debato v živo s “kvaziborko” za ljudi, ki je nedavno dobila tudi nezaslužen naslov Slovenka leta, Niko Kovač. Maske počasi, ampak vztrajno padajo, in če je kdo doslej dvomil v to, da je Slovenka leta del politične propagande, se je s tem ves dvom razblinil.

image_pdfimage_print