Brali smo

180

ANTARKTIKA — Posebna slika z Antarktike je šokirala svet, saj je prikazovala zasneženo goro, obdano s svetlo rdečo barvo. Čeprav se na prvi pogled zdi, da gre za kri, je znanstvenik pojasnil, da gre za cvetenje alg Chlamydomonas nivalis, ki jih najdemo v izjemno hladnih, ledenih vodah.

LJUBLJANA — Aktivist Vili Kovačič in nekdanji novinar Mitja Lomovšek sta zoper vrhovnega sodnika Maslešo vložila kazensko ovadbo in obtožni predlog. Očitata mu več kaznivih dejanj – od ponarejanja uradnih listin do protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja ter lažnega izdajanja za uradno osebo.

BEIJING — Predsednik vlade Janez Janše se ni ustrašil svetovnega hegemona Kitajske, ko je šlo za Tajvan, slovenske skakalke in skakalci pa se niso ustrašili vloge favorita na olimpijski tekmi mešanih ekip v Beijingu. Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so Sloveniji danes z astronomsko prednostjo 111,2 točk praktično brez konkurence priborili drugo zlato kolajno po sobotnem zlatu Urše Bogataj, za katero je današnja kolajna že druga tega leska, bronasti pa je najžlahtnejšo dodala še Križnarjeva.

LJUBLJANA — Spletna stran European Best Destinations, ki je namenjena promociji kulture in turizma v Evropi, je objavila rezultate glasovanja za najboljšo destinacijo v Evropi, v katerem je sodelovalo več kot pol milijona popotnikov iz 182 držav. »Zdaj je uradno! Ljubljana je bila izbrana za prvo destinacijo v Evropi za leto 2022. Čestitamo!« so sporočili na Twitterju.

KABUL — Združene države so pripravljene plačati do 8,5 milijonov evrov za identifikacijo in razkritje skrivališča Sanaullah Ghafarija, ki je vodja afganske celice Islamske države. Odgovoren je za bombi napad na letališču Kabul lani avgusta, ko je bilo pobitih 170 afganskiih civilistov in 13 Amerikanecev.

LJUBLJANA — Ko so se pojavili dvomi glede kvalifikacij vrhovnega sodnika Branka Masleše, se je vrhovno sodišče odzvalo z grožnjo, češ da bo sodnik tožil vse novinarje, ki se spuščajo v to zadevo, poleg tega pa so še prejudicirali, da bo Masleša na sodišču tudi zmagal in izkupiček namenil v dobrodelne namene. Kot kaže nihče v tej državi noče prevzeti odgovornosti za sporno izobrazbo Masleše, kar pa problema ne bo rešilo, temveč bo sodstvo še bolj kompromitirano, nezaupanje pa se bo poglobilo.

DUNAJ — Pričakovati je, da se bo roka pravice postavila na stran žrtve (poskusa) posilstva in ne posiljevalca, a očitno ni vedno tako. Žensko, ki se je v Avstriji z nožem ubranila domnevnega posiljevalca, je policija obtožila povzročitve telesnih poškodb.

LJUBLJANA — Vračanje v preteklost, revanšizem in boj proti napredku – to ponujajo leve iniciative s podporo KUL in Goloba.

BERN — Švicarji so odločno zavrnili nov zakon o medijih. Subvencioniranju naklonjeni politiki so skušali prispevati k reševanju lokalnih medijev, za kar pa niso pridobili podpore volivcev. Številni tamkajšnji politiki namreč opažajo, da ima lokalni medijski trg finančne težave ter ga želeli podpreti z 150 milijoni švicarskih frankov.

LJUBLJANA — Po svetovnem indeksu znanja so med najboljšimi državami Švica, Švedska in ZDA. Tudi Slovenija dosega dobre rezultate in se med 154 opazovanimi državami uvršča na 22. mesto. K dobremu rezultatu najbolj prispeva stopnja predvisokošolske izobrazbe, vzpodbudno okolje ter tehnično in poklicno izobraževanje ter usposabljanje.

VARŠAVA — Portal Visegrad24 poroča, da je luksemburški premier Xavier Bettel pred leti kritiziral poljskega predsednika Andrzeja Dudo, ker je med svojo predsedniško kampanjo govoril o “LGBT-lobiju”. Sedaj pa je na svoj račun prišel poljski tisk. Izkazalo se je, da je Bettel plagiatiziral več kot tri četrtine svojega magisterija.

LJUBLJANA — Sindikati javnega sektorja nasprotujejo zmanjšanju davčne obremenitve, kar bi dvignilo plače čisto vsem, kaže pa, da  bi pa imeli višje plače zgolj za svoje člane.

TRST — Protestni sprevod proti covidnemu potrdilu v soboto, 12. februarja ne bo brez posledic. rganizatorji in udleženci protesta bodo prejeli globo med 1.000 in 4.000 evri, kot to predvideva zakon za vsakega, ki onemogoča prosto gibanje po cesti in ga ovira s svojim telesom.

LJUBLJANA — Ker se Vrhovno sodišče noče ukvarjati z vprašanjem izobrazbe Branka Masleše, vedno bolj kaže, da bi bil še najučinkovitejši postopek na ESČP (Evropsko sodišče za človekove pravice), ki bi ga vložil kdo od tistih, ki jim je Masleša sodil. Sodbo bi namreč lahko izpodbijal z razlogom, da je sodil sodnik, ki nima ustrezne izobrazbe.

LONDON — Za britansko revijo The Economist 98 % Latinske Amerike ne živi v popolni demokraciji le Urugvaj in Kostarika imata popolna demokratična jamstva. V preostalih regijah so na seznamu štirje avtoritarni režimi – Haiti, Nikaragva, Kuba in Venezuela – ter pomanjkljive ali hibridne demokracije.

LJUBLJANA — Zunanji minister Anže Logar je bil 15. februarja ponovno izvoljen za predsednika odbora SDS. »Štiri leta – veliko, ali malo časa? Če brezciljno postopaš, je to dolga doba. Če pa želiš aktivno prispevati k spremembami, mine kot bi trenil,« je na Facebooku zapisal Logar.

KABUL — Talibani poskušajo doseči legitimnost. Qatar skuša igrati vlogo posredovalca med afganistanskim Emiratom in ostalim svetom, vendar noče nobena država dati mednarodno priznanje.

LJUBLJANA — Minister Hojs pravi, da ima Robert Golob 45 tisoč evrov plače, Golob pa, da ima sedem tisoč. Kdo govori resnico? Boris Tomašič na v oddaji “Kdo vam laže” 14. februarja z uradnimi podatki dokazal, da Golob laže.

PARIZ — Končalo se je srečanje vatikanske delegacije, ko jo vodi kardinal Kurt Koch in delegacije moskovskega patriarhata, ki jo vodi metropolit Ilarion (Alfejev) v spomin 6. obletnice srečanja papeža Frančiška in moskovskega patriarha Kirila na Kubi. V cerkvi Saint Germain-l’Auxerrois so skupaj počastili trnjevo krono, ki jo po požari katedrale Notre-Dame hrani muzej v Louvru.

LJUBLJANA — »Stranka Levica ima polna usta volje ljudstva in referendumov. Dokler ne gre zares. Potem pa pred voljo ljudstva strahopetno zbežijo. S podpisom Luke Mesca,« je umik referenduma komentiral predsednik vlade Janez Janša. Stranka Levica je namreč danes uradno umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini.

image_pdfimage_print