Brali smo

54

LJUBLJANA — Oddaja Utrip, ki jo je pred nedavnim pripravil Jože Možina in ki je – kot se pri njegovih prispevkih pogosto dogaja – “dvignila na noge” del slovenske politike in javnosti, ni bila koristna samo zato, ker je v njej  avtor (ne prvič) neusmiljeno razkrinkal mit o “dražgoški bitki” njegovo politično zlorabljanje s strani tistih, ki vsako leto “romajo” v ta kraj, ampak tudi zaradi tega, ker je razgalila pravi značaj naših “naprednih sil”.

HONG KONG — Kitajski vladni tisk se je lotil upokojenega nadškofa Hong Konga, kardinala Josepha Zen-Ze-kiuna, ki jim je napoti zaradi svojih kritik kontrole verskih skupnosti, ki jo izvaja kitajska komunistična partija. Poleg tega jim gredo v nos opozorila kardinala Vatikanu, da je njihovo nasedanje “iskrenosti komunistične partije” zgrešeno, saj so vse kitajske pomirljive izjave izrečene s figo v žepu, ker je značilno za komunizem kjerkoli po svetu.

LJUBLJANA — Luka Mesec je napovedal, da bo stranka Levica umaknila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini, medtem pa je Stranka NSi začela s promocijsko akcijo za omenjeni zakon z naslovom Višje plače za vse. Vsekako se je Levica ujela v lastno past.

BEIJING — Tudi Indija se je odločila bojkotirati ceremonije odprtja in konca zimskih olimpijskih iger v Beijingu.

LJUBLJANA — Slovenija je resno zakorakala v digitalno preobrazbo družbe, o tem pa poročajo tudi tuji mediji. Prvi korak so digitalne vinjete, od prihodnjega leta pa bodo tudi vozniška dovoljenja.

LJUBLJANA — Člani društva DOOR (Društvo za otroke, očetovstvo in resnico) že osem let opozarjajo, da so očetje v sodno socialnih postopkih ločitev diskriminirani. Tudi na to, da so ti postopki predolgi in predragi in da je vse to nedopustno, ker gre za nepopravljivo čustveno, razvojno, zdravstveno, vzgojno škodo otrok.

KÖBENHAVN — Evropska agencija za okolje (EEA) s sedežem v Köbenhavnu je 3. 2. objavila poročilo o gospodarskih izgubah in smrtnih žrtev zaradi vremenskih in podnebnih katastrof v Evropi. Podnebne katastrofe, kot so vročinski valovi ali poplave, so v zadnjih letih povzročilo izgubo okoli 142.000 življenje in 510.000 milijonov evrov v Evropi.

BUDIMPEŠTA — Nekdanji direktor Sorosove “Open Society Foundations”, Andrei Nosko, razkriva: Medijska poročila proti Madžarski in Poljski so namerno prirejena.

LJUBLJANA — Veliko manj verjetnosti je, da vas oropajo v Sloveniji, na Madžarskem in Poljskem kot pa v državah Zahodne Evrope. Počitnice v Sloveniji, na Madžarskem ali Poljskem bi lahko bile veliko varnejše kot v Veliki Britaniji ali Belgiji in obstajajo podatki, ki podpirajo to trditev.

DUNAJ — V Avstriji je od 5. februarja v veljavi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19. Obvezno cepljenje, s katerim želi vlada zajeziti epidemijo, velja za vse, starejše od 18 let. Avstrija je tako postala prva članica EU, kjer je cepljenje proti covidu-19 obvezno.

LJUBLJANA — V začetku februarja leta 1991 je bila slovenski javnosti s strani takratne leve opozicije predstavljena tako imenovana “Deklaracija za mir”, pri kateri je šlo za izdajsko zahtevo po hitri enostranski razorožitvi Slovenije. Med podpisniki deklaracije so bili: Janez Drnovšek, Ciril Ribičič, Jožef Školč, Jože Mencinger, Milan Kučan, Dušan Plut, Ciril Zlobec in Matjaž Kmecl. Dr. Jože Pučnik je podpisovanje deklaracije označil za veleizdajo in ta beseda v popolnosti opisuje, kar deklaracija zares je.

LONDON — Britanska vlada trenutno porabi kar 4,7 milijona funtov (5,6 milijona evrov) na dan za nastanitev rekordnega števila prosilcev za azil v hotelih po vsej državi, kar je skoraj štirikrat več, kot je bilo predhodno razkrito poslancem, je potrdilo britansko notranje ministrstvo.

LJUBLJANA — Slavnostna podelitev Prešernove nagrade je bila 7. februarja v Mali galeriji Cankarjevega doma. Slovesnosti sta se udeležila predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. Prešernova nagrado sta prejela klasični filolog in prevajalec dr. Kajetan Gantar ter muzikolog in zborovodja dr. Mirko Cuderman.

REYKJAVIK — Islandija, ki je ena od držav, ki še vedno komercialno lovi kite je sporočila, da namerava to prakso opustiti do leta 2024 saj se povpraševanje po kitovem mesu zmanjšuje.

LJUBLJANA — Leva politična stran že napada oddajo Utrip 5. februarja, ker je avtor Igor Pirkovič dregnil v prepovedane teme – sodnika Maslešo in Golobovo plačo. Kdo ve, ali je Svetlani Makarovič že uspelo najti rimo na Pirkovič.

KABUL — Najmanj 24 milijonov ljudi od 36 je v kritičnem stanju. Taleani i potrebovali 4 milijarde evrov, da bi rešili preibivalce Afganistana.pred lakoto. Mednarodna pomoč pa prihaja le po kapljicah, saj taleani še vedno vztrajajo pri preganjanju kristjanov in uveljavljanju najolj zaostale oblike šeriatskega prava, kar obččutijo predvsem ženske.

LJUBLJANA — Poslanka SDS Mojca Škrinjar: »Upam, da so učitelji spoznali, da so zgolj orodje za obstoj starega režima pod Svizovo masko, kadar jih naganja na stavko.«

VATIKAN — Predsednik republike Borut Pahor in zunanji minister dr. Anže Logar sta bila 7. februarja na obisku pri papežu Frančišku ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Spominsko mašo je pri grobu sv. Janeza Pavla II. opravil ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

LJUBLJANA — Ustavno sodišče je obravnavo pobude za oceno protiustavnosti političnih programov Levice in Socialnih demokratov označilo za  absolutno prednostno. Profesor ustavnega prava dr. Jurij Toplak je glede absolutne prednostne obravnave pojasnil, da si bodo dogodki sledili hitro. Javno obravnavo z elementi sojenja lahko pričakujemo hitro, morda že pred volitvami.

CANBERRA — Avstralske oblasti so napovedale, da po 23 mesecih odpirajo državo za turiste, ki so dvakrat cepljeni in imajo urejene vizume. Avstralija je bila za tujce zaprta vse od marca 2020, ko se je po svetu razširila epidemija covida-19.

LJUBLJANA — Najvišjo inflacijo so glede na enak mesec v letu poprej zabeležile Argentina in Turčija, kjer se inflacija giba okoli 50-tih odstotkov. Najnižjo inflacijo so zabeležile Japonska, Švica in Portugalska, kjer je inflacija nižja od treh odstotkov. Slovenija se s 4,9-odstotno inflacijo uvršča med države z nižjo inflacijo, slednja je nižja tudi od povprečja EU-27 (5,3 odstotka) in še nižja od povprečja držav OECD (6,6 odstotka).

image_pdfimage_print