ANHOVO — V Salonitu Anhovo, edini cementarni v Sloveniji, uspešno zasledujejo cilj stalnega zniževanja vplivov na okolje. Njihove zaveze vključujejo zmanjšanje ogljičnega odtisa za 15 odstotkov do leta 2025, hkrati pa tudi znižanje drugih emisij v absolutnem smislu. Z odgovornostjo do lokalnega okolja, iz katerega prihajata kar dve tretjini zaposlenih, želijo do leta 2035 postati ogljično nevtralna cementarna.

LJUBLJANA — Napetosti v KUL tudi dve leti po odstopu Šarca ne pojenjajo: Med Levico in SAB so se obmetavali z žaljivkami in se medsebojno poniževali.

CANBERRA — Avstralski znanstveniki trdijo, da so v Rimski cesti odkrili neznan vrteči se predmet, za katerega so prepričani, da ni podoben ničemur doslej. Gre za telo, ki ga je prvi odkril univerzitetni študent in pri katerem je bilo opaženo, da vsakih 18 minut eno celo minuto silovito bruha radijsko energijo.

LJUBLJANA — Katastrofalna “uspešnost” Golobovega vodenja monopolnega podjetja bi morala strezniti vsakogar.

MURSKA SOBOTA — Na novinarsko konferenco 25. januarja vodje iniciative Dovolj.je Janeza Cerarja so se odzvali v murskosoboški škofiji. V sporočilu za javnost so zapisali, da odločno zavračajo očitke duhovnika Janeza Cerarja o pomanjkljivem ukrepanju škofa ordinarija dr. Petra Štumpfa v zadevi izvensodnega cerkvenega procesa in umaknitve Jožefa Prše iz kleriškega stanu. ožef (Pashal) Prša, nekdanji kapucinski redovnik in duhovnik, ki je bil umaknjen iz kleriškega stanu v izvensodnem cerkvenem postopku, spolnih zlorab, zaradi katerih je bil obsojen, ni storil na ozemlju škofije Murska Sobota niti ni bil v času njegovih zlorab soboški škof njegov ordinarij.

RIM — Dobra precepljenost zoper covid-19 se našim zahodnim sosedom Italijanom več kot očitno obrestuje. Bolnišnične postelje so se namreč pričele prazniti, reprodukcijsko število, ki predstavlja merilo za nalezljivost bolezni, pa je padlo pod 1.

LJUBLJANA — Iz LMŠ so 28. januarja sporočili, da se je predsednik stranke Marjan Šarec – spremljala sta ga še poslanca Nik Prebil in Lidija Divjak Mirnik – srečal s kitajskim veleposlanikom v Ljubljani Wangom Shunqingom. Od pojava Roberta Goloba v politiki LMŠ ni več med vodilnimi levimi strankami, podpora pa je že na kritični ravni izpada iz parlamenta. So se na sestanku poleg zabadanja noža v hrbet vladi dogovarjali tudi za pomoč Kitajske na volitvah?

SARAJEVO — Kardinal Vinko Puljić, sarajevski (vrhbosenski) nadškof, je od 29. januarja v pokoju, nasledil ga je dosedanji sarajevski nadškof koadjutor msgr. Tomo Vukšić, ki je sicer še vedno tudi apostolski administrator vojaškega ordinariata. To je danes v prostorih nadškofijskega ordinariata v Sarajevu naznanil odpravnik poslov nunciature v BiH msgr. Amaury Medina Blanco.

BEIJING — Tujim dopisnikom na Kitajskem vse bolj onemogočajo neodvisno poročanje, soočajo se namreč z vse večjim ustrahovanjem. To je rezultat letne raziskave Kluba tujih dopisnikov (FCCC) v Ljudski republiki Kitajski. 99 odstotkov anketiranih dopisnikov je izjavilo, da po njihovem mnenju delovni pogoji na Kitajskem ne ustrezajo mednarodnim standardom.

LJUBLJANA — Pred napovedanim prvim srečanjem Roberta Goloba z voditelji stranke KUL ni v javnosti še nobenih podatkov o vsebini programa Gibanja Svoboda in ali bo ta sovpadal s cilji KUL. Jasno je, katerih šest posameznikov se je pridružilo omenjenemu gibanju, ugiba pa se, da naj bi k Golobu prestopila tudi ekonomist Aleksandar Kešeljević in Damir Črnčec.

KOPER — Štiri slovenska obmorske občine, Akaran, Koper, Izola in Piran, se bodo odslej uradno imenovale Slovenska Istra, kar je ime z najdaljšo tradicijo in zadostno vsebino.

LJUBLJANA — Čeprav je Slovenija majhna država, pa to ne pomeni, da je povsem nezanimiva za Američane. Po naših podatkih je v zadnjih dveh mesecih v našo državo incognito pripotovalo okoli 50 Američanov iz sveta filma, še več pa naj bi jih prišlo februarja. Tako poroča portal mravljišče.si

VISOKO — Visoško domačijo bodo obnovili. Začetek gradbenih del je predviden v začetku meseca februarja, dela pa zajemajo obnovo strehe, fasade in celotnega lesenega stavbnega pohištva, kovanih mrež na oknih in obnovo arkadne kletne dvorane. Obnovljena bodo tudi okna v zgornjih nadstropjih sosednjega objekta dvorca. Za naložbo je občina že lani na javnem razpisu pridobila odobritev nepovratnih sredstev Ministrstva za kulturo v višini 190.000 eurov, kar predstavlja polovico upravičenih stroškov obnove.

LJUBLJANA — Nova podpredsednica Golobove stranke Gibanje Svoboda in nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič je v najhujših trenutkih epidemije podpirala Marka Potrča, ne pa strokovne skupine, zdravnikov in epidemiologov. Ob deljenju Potrčevih videoposnetkov je zapisala, »meni je ta retorika veliko bolj všeč kot Beovič, Krek, Bergant, Kacin in, veliki diktator Janša …« In vse te, ki so se borili z epidemijo označila z “zafustriranimi osebki”. Kakšne obete torej ponuja stranka, kjer drugi človek takoj za predsednikom Robertom Golobom, zanika znanost?

WASHINGTON — Covid-19 je zagotovo smrtonosnejši od gripe, s katero ga nekateri radi primerjajo, da bi omilili občutek o resnosti bolezni. To potrjujejo podatki iz ZDA. Koronavirusna bolezen je tam letos povzročila več smrti kot gripa v obdobju treh let.

LJUBLJANA — Slovenija se z vsakim vstopom v predvolilno obdobje zadnja leta srečuje s tako imenovanimi “novimi obrazi”, ki vsakič raztresejo politični prostor, in medtem ko se nekaterim tla pod nogami zamajejo manj, za druge to pomeni konec. Usoda slednjih je zanje postala stalnica. Socialni demokrati spoznavajo, da so le še “koristni idioti” svojih stricev iz ozadja.

VARŠAVA — Portal Visegrad24 poroča, da je za boj proti inflaciji konservativna poljska vlada znižala DDV na goriva s 23 na 8 odstotkov. Učinek je bil viden na bencinskih servisih opolnoči, ko je cena bencina nenadoma padla z 1,3 na 1,1 evra. Tako ima Poljska ima od včeraj najnižje cene goriva v EU.

LJUBLJANA — V službi državne volilne komisije je 1. februarja z delom nastopila nova svetovalka za odnose z javnostmi. Delovne naloge omenjenega delovnega mesta bo opravljala Tina Hrastnik.Izkušnje je pridobila v strankah LDS in Zares.

BEGUNJE — V Elanu v Begunjah na Gorenjskem je stekla izgradnja sončne elektrarne, ki bo začela obratovati v drugi polovici leta 2022. S sončno elektrarno bodo zadostili približno 12% vseh letnih energetskih potreb po električni energiji ter na letni ravni znižali izpuste CO2 za 498 ton.

image_pdfimage_print