Najbolj nevarna država: Afganistan

200

Na seznamu organizacije Open Door za leto 2022, je Kabul prvič prehitel Pyongyang, vendar se je v Afganistanu od izida seznama položaj še poslabšal. Povprečno je na svetu vsak dan 16 kristjanov ubitih, 10 pa ugrabljenih. Na vsakih 5 azijskih kristjanov, 2 živita na območju, kjer divja preganjanje. V indijskem Jaipuru je izšlo poročilo, ki našteva 300 napadov na kristjane v Indiji v zadnjih devetih mesecih.

V letu 2021 je naraslo preganjanje kristjanov na svetu: več kot 360 milijonov (eden na vsakih sedem v svetovnem merilu) je takih, ki v svoji deželi doživljajo visoko raven preganjanja ali diskriminacije. Tudi ta podatek izhaja iz seznama Open Doors World Watch List 2022. To je poročilo, ki ga ta nevladna organizacija posveti preganjanju krščanstva s seznamom 50 držav, kjer je položaj najslabši.

Po dvajsetih letih Severna Koreja prvič ni več označena kot najbolj nevarna država, to pa zaradi tega, ker se je položaj v Afganistanu rapidno poslabšal. S povratkom talebanov je postal položaj skritih kristjanov še bolj dramatičen. V resnici pa se je pod režimom Kim Jong-una položaj verske svobode še dodatno poslabšal v časovnem območju od 1. oktobra 2020 do 30. septembra 2021. Med 100 državami, ki jih opazuje Open Doors, se je število tistih, kjer je preganjanje kristjanov označeno kot visoko, zelo visoko ali skrajno, dvignilo iz števila 74 na 76. V tem časovnem območju je bilo registriranih 5.898 ubitih kristjanov, 5.110 napadenih ali zaprtih cerkva, 6.175 kristjanov zaprtih brez procesa in 3.829 kristjanov ugrabljenih.

Med desetimi državami, kjer je bilo zabeleženo večje število nasilja, jih je sedem v podsaharski Afriki. Vendar poročilo Open Doors poudarja tudi rast kontrole avtoritarnih vlad v Aziji, še posebej, kako je Kitajska zlorabila omejitve, ki jih je zahtevala pandemija, da je prizadela krščanske skupnosti v raznih provincah. Na splošno od vsakih pet azijskih kristjanov dva živita na področju, kjer vlada preganjanje.

Posebej je poudarjeno povečanje protikrščanskega nasilja v Indiji. Prav od tam prihaja novica, da je bil do zdaj najmanj 300 napadov na krščanske skupnosti v Indiji v zadnjih devetih mesecih. Podroben seznam nasilja prinaša poročilo Kristjani napadeni v Indiji, ki je bilo predstavljeno 19. januarja 2022 v Jaipuru na tiskovni konferenci tamkajšnje škofije.

Predstavitve poročilo so se udeležili tudi predstavniki drugih verskih manjšin. Predsednik organizacije Jamat-el-Islami Hind, Mohammad Nazimuddin je povedal: »Že takoj po neodvisnosti so bile nekatere skupine nezadovoljne z Mahatmo Gandhijem, ker je poudarjal laičnosti in enakost pred zakonom vseh državljanov. Od takrat je Indija veliko trpela in izgubila mnoga življenja. Tudi napadi na kristjane spadajo v to okolje.« Predsednik Buddhist Mahasabha, T. C. Rahul, je dodal: »Naša dežela je mnogoverska in vse veroizpovedi so živele tukaj v miru in soglasju skozi stoletja. Zdaj se pa širi sovraštvo in to je nevarno za edinost Indije.«

image_pdfimage_print