Brali smo

45

VATIKAN — Papež Frančišek je 1. januarja pozval mednarodno skupnost, naj okrepi cepljenje proti covidu-19, in dejal, da je potrebna neke vrste “streznitvena terapija” za boj proti neutemeljenim informacijam, ki ljudi odvračajo od cepljenja. Cepiva resda niso “čarobno zdravilno sredstvo”, so pa zagotovo najbolj smiselna rešitev za preprečevanje bolezni.

LJUBLJANA — Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 5. januarja sprejel dr. Kozmo Ahačiča, avtorja bibliofilske izdaje Stati inu obstati, ki je izšla pred kratkim. Gre za izdajo, ki je zakladnica temeljnih besedil slovenskega jezika in predstavlja prvih 50 knjig v slovenščini, od Katekizma in Abecednika do prve slovenske slovnice in prevoda Biblije. Monografija Stati inu obstati je izšla ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Izvod knjige so avtorji in založba podarili Predsedniku Republike.

TOKIO – CANBERRA — Japonska in Avstralija sta 6. januarja podpisali sorazum, ki ureja navzočnost oboroženih sil na njunih ozemljih. Sporazum utrjuje vojaško sodelovanje med obema državama spričo vsiljevanja Kitajske na njunih območjih.

LJUBLJANA — Tožilstvo, generalmajorka Alenka Ermenc in Nataša Pirc Musar pri pregonu Bojana Požarja ostali praznih rok, 6. januarja poroča Požareport – in dodaja, da je to sicer že peti zaporedni sodni poraz državnega tožilstva zoper novinarja in urednika, po drugi strani pa dejansko še ena velika zmaga za slovensko novinarstvo, za pravico vedeti in medijsko svobodo.

TAIPEI — Taivan bo ustvaril fond 200 milijonov dolarjev za hi-tech vlaganje na Litvi. Ta baltska država je predmet diplomatskih in gospodarskih nasilnih ukrepov Kitajske potem, ko je dovolila v Vilniusu odpreti predstavništvo z imenom “Taiwan”. Za Beijing je otok Taivan “uporniška” provinca, ki jo je treba pokoriti na vsak način, tudi z vojaško silo.

LJUBLJANA — V oddaji Glas ljudstva je novinarka Nova24tv spraševala mimoidoče, kaj menijo o Robertu Golobu kot predsedniku vlade. Najbolj prepričljivi odgovori tistih, ki politični prostor poznajo, pa so zagotovo ti, da takšen kapitalist, ki je zaslužil v enem mesecu 50.000 evrov, torej toliko, kot zasluži povprečen delavec v Sloveniji v 25 letih trdega dela, absolutno ni primeren za premierja.

DRAŽGOŠE — Tragedija v Dražgošah je bila 9. januarja vnovič zlorabljena za namene politične propagande miselnosti levega pola, katerega osrednji smoter je pljuvanje vsega, kar dela aktualna desnosredinska vlada. Glavno vlogo je odigral nihče drug kot nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je nastopil v vlogi osrednjega slavnostnega govornika. Če bi človek pričakoval, da se bodo rdeče orgije udeležili predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec in predsednica stranke SAB Alenka Bratušek, se je uštel. Očitno gre nekaterim zelo v nos, da je nova nada stricev iz ozadja postal Robert Golob.

LJUBLJANA — Ocena zgodovinrja dr. Staneta Grande Kučanovega nastopa v Dražgošah: »Mož, ki se v častitljivih letih, ob takih vremenskih in zdravstvenih razmerah tako neodgovorno in lahkomiselno izpostavlja, lahko zasluži samo pomilovanje. Šlo je za najbolj ceneno hujskaštvo, manifestacijo bolestne politične in ideološke nestrpnosti. Je iracionalno. Bolj kot čudenje in nasprotovanje zasluži človeško pomilovanje. Njegov nastop lahko razumemo samo kot izraz psihičnega stanja, ki izhaja iz ugotovitve, da je vsega, za kar si žrtvoval celo življenje, dokončno konec.«

LJUBLJANA — Poslanka SDS Karmen Furman: Znižanje cen medicinske opreme bodo omogočile spremembe zakona o javnem naročanju na področju nabav v zdravstvu. Pri novinarski konferenci je poleg zastopnikov SDS, NsI in SNS nastopil tudi predstavnik stroke, kardiolog dr. Blaž Mrevlje.

RIM — V Italiji je v veljavo stopil zakon, po katerem se morajo starejši od 50 let obvezno cepiti. Čas za cepljenje imajo do konca meseca, s prvim februarjem pa bodo necepljeni deležni globe v višini 100 evrov. Zakon predvideva izjeme za tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti. Za kršitelje pogoja PCT je v Italiji predvidena denarna kazen v višini od 600 do 1.500 evrov.

TEANO-CALVI — V škofiji Teano-Calvi, ki se nahaja v Kampaniji (južni Italiji), necepljeni duhovniki ne bodo smeli deliti obhajila. Tako je odredil tamkajšnji škof, ki je zaradi hitrega širjenja variante omicron omejil tudi delovanje župnij. Okrožnica, ki jo je izdal škof Giacomo Cirulli prepoveduje delitev evharistije necepljenim duhovnikom, diakonom, redovnikom in laikom. Lokalni mediji poročajo, da je škof Cirulli odredil tudi začasno prekinitev vseh pastoralnih, katehetskih in drugih dejavnosti od nedelje, 9. januarja do nadaljnjega sporočila.

TOKIO — Japonska je raztegnila prepoved vstopa do konca februarja za vse, ki tam nimajo pravice bivanja. Vzrok je varianta omicron Covida-19, zaradi katerega je število okužb začelo rasti: od začetka decembra, ko jih je bilo nekaj sto na dan, do drugega tedna v januarju 2022, ko je število naraslo na 6.000 dnevno.

LJUBLJANA — Poslanci sprejeli zakon o javnem naročanju, ki bo končno pristrigel peruti zaslužkarjem na področju nabave medicinske opreme.

MOSKVA — Generalni državni tožilec Drago Šketa je po naših informacijah v spremstvu Draga Kosa priletel v Moskvo na praznovanje ob 300-letnici ruskega tožilstva in to v času, ko je Rusija skoraj zanetila vojno in so na vidiku nove sankcije EU ter Nata. Šketa je potoval v Rusijo mimo vednosti slovenskega veleposlaništva.

LJUBLJANA — Mlada Slovenija je objavila posnetek, s katerim razkrivajo, kdo je tisti, ki ne želi sodelovati in izključuje. Izpostavili so primer šefice Inštituta 8. marec Nike Kovač, ki je na novinarski konferenci 10. januarja napovedala, da bodo podporo omenjenega inštituta napovedali le strankam, ki ne bodo šle v vlado z Janezom Janšo ali Novo Slovenijo.

LONDON — 23-letni afganistanski ilegalni migrant Raculi Zubaidullah je obtožen, da je 26. junija 2021 skupaj s še tremi osumljenci skupinsko posilil in ubil 13-letno Leonie Walner. Afganistanec je iz Avstrije pobegnil v Veliko Britanijo, kjer se je pretvarjal, da je begunec, in bival v hotelu za migrante v Londonu. Zanimivo je, da so angleške feministke stopile v bran posiljevalski migrrantski tolpi.

image_pdfimage_print