Brali smo

44

LJUBLJANA — Zadnji teden v letu 2021 število okužb v Sloveniji spet narašča, delež necepljenih oseb na intenzivnem oddelku je kar 90-odstoten.

HELSINKI — Necepljeni tujci ne bodo imeli več vstopa na Finsko, je sporočila tamkajšnja vlada. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da bodo lahko v državo vstopali le preboleli in cepljeni, ki bodo imeli negativni test na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. Ukrepi bodo veljali tri tedne.

LJUBLJANA — »Upam, da se s sprejetjem zakonskega svežnja PKP 10 končuje najbolj ‘odštekano’ obdobje delovanja državnega zbora. Tako nekonstruktivna kot je KUL opozicija v teh težkih kriznih razmerah, nek trezno razmišljujoč človek ne more razumeti,« meni nekdanji poslanec SDS Jožef Jerovšek.

FRANFURT — Konec decembra je sodišče v Frankfurtu ob Majni razsodilo, da je omejevanje molitvenega bdenja pred svetovalnico za splav nezakonito. Mesto Frankfurt je namreč molivcem prepovedalo zbiranje pred poslopjem v odpiralnem času centra. Čeprav gre zgolj za tiho molitev, pa so tovrstne akcije izjemno učinkovite. Po vsem svetu je bilo samo z njimi rešenih že več kot 20.000 otrok.

MANTOVA — Iz Italije prihaja vest, da je umrl Maurizio Buratti, eden najbolj prepoznavnih obrazov proticepilskega gibanja pri naših zahodnih sosedih. 61-letni Buratti je bil med drugim znan kot goreč zagovornik teorije, da bolezen covid-19 ne obstaja, ko pa jo je naposled staknil, je že močno bolan okužbo poskusil širiti med sodržavljane.

LJUBLJANA — Levi kvazintelektualni eliti gre po novem v nos razvedrilni novoletni program na RTV Slovenija. Pripombe na račun prisotnosti slovenske narodnozabavne glasbe so imeli med drugim podpornik palestinske teroristične organizacije Hamas Boris Vasev, spodleteli mandatar KUL Jože Damjan in Delov vojni dopisnik Uroš Esih. Kritika leti na novo vodstvo RTV, čeprav je bil avtor oddaje Vanja Vardjan – ravno tako levičar.

BRUSELJ — »Francija danes prevzame predsedovanje Svetu Evropske unije. To je vir ponosa in odgovornosti, ki ga želim nositi v imenu vseh Francozinj in Francozov, za vse Evropejce. Hvala vam Janez Janša za napredek, dosežen v času slovenskega predsedovanja,« se je francoski predsednik Emmanuel Macron zahvalil slovenskemu predsedniku vlade ob prevzemu predsedovanja Svetu EU.

LJUBLJANA — Poznavalci politike so pod vtisom uspešnega predsedovanja EU nagradili zunanjega ministra Anžeta Logarja. Z vrha lestvice najmanj uspešnih politikov meseca pa je DeSUS-ovca Ljuba Jasniča s svojim korona-skepticizmom izrinila poslanka Levice, Violeta Tomić.

AMSTERDAM — Policija v Amsterdamu je 2. januarja prekinila prepovedan shod proti ukrepom za omejitev novega koronavirusa. Glede na poročanje nizozemske tiskovne agencije ANP se je pred muzejem Rijksmuseum v središču mesta zbralo okrog 2 tisoč ljudi. Policisti so kršilce pošteno premikastili. Razpustitev shoda je odredila županja Femke Halsema.

LJUBLJANA — Dr. Milan Krek: »V kakšni državi živim, ko mi premier ne more poslati pisma z dobrim namenom, lahko pa mi pišejo ljudje, ki mi grozijo in me žalijo?«

KARLOVI VARI — Afganistanec je v Karlovih Varih najprej zabodel žensko, nekaj kasneje pa posilil 18-letnico. Bandit je na Češko prispel iz Nemčije. Policija ga je že prijela.

LJUBLJANA — Številke kažejo, da cepivo proti covidu-19 deluje bolje od napovedi. Velika večina hospitaliziranih namreč ni cepljena. Pri starejših necepljenih je tveganje za hospitalizacijo kar 10-krat večje, ne glede na starostno skupino pa velja, da če se cepimo, si za približno 5-krat zmanjšamo verjetnost hospitalizacije.

BRUSELJ — »Čestitke Sloveniji za uspešno predsedovanje! Z začetkom francoskega predsedovanja se je slovensko predsedstvo končalo. Hvala predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi vladi za trdo delo zadnjih šest mesecev,« se je ob koncu slovenskega predsedstva zahvalil vodja Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber in dodal, da je bila to zgodba o uspehu.

LJUBLJANA — Upokojenci s pokojninami nižjimi od 732 evrov se bodo januarja lahko razveselili izplačila solidarnostnega dodatka. Tisti upokojenci, ki prejemajo pokojnino do višine 523 evrov, bodo prejeli 300 evrov dodatka. Upokojenci, ki prejemajo pokojnino do višine 628 evrov, bodo prejeli 230 evrov dodatka. Tisti, ki pa prejemajo pokojnino do višine 732 evrov, bodo prejeli 130 evrov solidarnostnega dodatka.

MADRID — Španski minister za potrošništvo Alberto Garzon (Levica) je v zadnjih dneh v Španiji znova sprožil veliko prahu s svojim pozivom državljanom, naj pojedo manj mesa. Po njegovih besedah bo zmanjšanje porabe mesa (Španci ga pojedo največ v EU) eden ključnih prispevkov proti podnebnim spremembam. Minister sicer ne poziva k popolnemu prenehanju uživanja mesa, temveč odsvetuje predvsem uživanju mesa iz velikih megafarm, ki najbolj uničujejo okolje.

JERUZALEM — Izraelske sanitarne oblasti so začele s cepljenjem četrtega odmerka cepiva zoper Covid-19 pri starejših od 60 let in pri sanitarnem osebju.

BEIJING — Kitajska se spopada z največjim epidemičnim valom covida-19 vse od krize v Wuhanu. V 13-milijonskem mestu Xian je bil uveden strogi lockdown, ljudje pa so bili sredi noči s silo odpeljani z domov v karanteno. Mnogi trpijo zaradi mraza in pomanjkanja hrane. Ljudje hrano panično grabijo in se pretepajo zanjo.

RIM — Po podatkih operativnih centrov za nujno pomoč v Italiji je kar 85 odstotkov primerov ljudi, ki poiščejo pomoč zaradi covida-19 necepljenih in le 15 odstotkov tistih, ki so cepljeni. Med 15 odstotki, ki so cepljeni, je večina bolnikov starih med 70 in 75 leti, ki pa sicer že imajo v veliko primerih pridružene bolezni.

MURSKA SOBOTA — Bivši kapucin Paskal Jožef Prša je bil v upravnem kazenskem postopku Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani spoznan za krivega spolnih zlorab več mladoletnih oseb. Zaradi tega mu je bila z izvensodno odločbo naložena zakonita kazen odpusta iz kleriškega stanu, ki jo je potrdila Kongregacija za nauk vere. Od 21. decembra, ko je bil s strani soboškega škofa ordinarija Petra Štumpfa seznanjen z zaključkom upravnega kazenskega postopka, so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja.

image_pdfimage_print