Brali smo

52

KABUL — Svetovna banka bo poslala mednarodno pomoč v vrednosti 280 milijonov dolarjev za reševanje prehrambenih problemov v Afganistanu. Denar prihaja iz sklada, ki je bil blokiran, kko so talebani prevzeli oblast, upravljale pa ga bodo agencije Združenih narodov. V Afganistanu je 23 milijonov prebivalcev, ki nujno potrebujejo pomoč za prehrano v tej zimi.

DUNAJ — V Avstriji se je 12. decembra opolnoči končalo zaprtje države, vendar ne za vse. “Lockdown” se je zaključil le za cepljene ali prebolele, medtem ko za necepljene še vedno traja in bo najverjetneje trajal do konca leta. Odločitev Avstrije je bila očitno uspešna, saj se po strogih ukrepih število okuženih iz 14.000 znižalo na 400.

PALERMO — Šest Egipčanov, od katerih je kar pet mladoletnikov, je bilo na Siciliji aretiranih zaradi skupinskega posilstva desetih mladoletnih deklet, ki so bile v karanteni v migrantskem centru na račun ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, je sporočila policija. Žrtve so bile v večini iz Egipta in Tunizije. Po navedbah policije je tolpa posiljevalcev vdrla v dekliško sobo v centru Villa Sikania, kjer so izvedli brutalne napade, poroča britanski Daily Mail.

BREZJE — Pop TV je 13. decembra razkrila, da je 20-letnik iz Radovljice, ki je preko spleta nabavljal orožje iz ZDA, nameraval pokole na treh šolah in tudi v cerkvi na Brezjah. Na svojem twitter profilu je uporabljal satanistične znake. Motiv za napad naj bi bil maščevanje. Zelo verjetno gre za demonsko obsedeno osebo. Orožje so pravočasno zasegli in s tem preprečili njegovo uporabo.

BRUSELJ — Manfred Weber čestital slovenski vladi za uspešno predsedovanje Svetu EU in okrcal levico, ker v Evropski parlament izvaža dnevnopolitične teme.

MOSTAR — Iz Doline Neretve v Bosni in Hercegovini poročajo o sijajnem odkritju več tisoč kamnitih arheoloških ostankov pračloveka neandertalca. Gre za res obsežno odkritje, ki je mnogo več kot le nacionalnega pomena.

MURSKA SOBOTA — Katoliški škof Peter Štumpf, evangeličanski škof Leon Novak in binkoštni superintendent Daniel Grabar so 20. decembra obudili tradicijo skupnih sprehodov cerkvenih vodij po Murski Soboti. Po besedah Grabarja so s tem dejanjem želeli preseči razlike in pokazati, kako je pomembno povezovanje. Vsi trije pa so skupaj pozvali državljane k cepljenju, da smo odgovorni do sebe ter drugih, da čim prej premagamo epidemijo.

RIM — Italijanska vlada je odobrila odlok o podaljšanju izrednega stanja zaradi koronavirusa do 31. marca in karanteno za vse necepljene potnike. Izredno stanje, ki naj bi trajalo 31. decembra, bo podaljšano še za tri mesece, saj se država v zimskih mesecih sooča z morebitnim porastom primerov, povezanih z različico omikron.

LJUBLJANA — Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti o informacijski pooblaščenki Mojci Prelesnik: »Na funkciji, kakršno ima, se nima pravice politično opredeljevati. Mora delati strokovno, v skladu z zakoni in predpisi, ki določajo njeno delo. Vendar je šla prek tega roba, izgubila kompas in v skladu s komando leve politične sfere dela tisto, kar ji rečejo. To delo pa je v okvirih uničevanja Janeza Janše, sedanje vlade in posledično Slovenije, in sicer do te mere, da bi leva kamarila lahko vse skupaj prevzela, pokradla, kar se pokrasti še da, in zatem terorizirala prebivalstvo, ki ne razmišlja tako, kot oni želijo.«

BUKAREŠTA — Novi romunski obrambni minister Vasile Dincu je svojim rojakom naredil najhujšo možno uslugo. Socialist je izjavil, da je kraja del “romunske kulture”. Priložnost za to je bilo odkritje sistematične kraje goriva v letalski bazi Mihail Kogalniceanu, ki naj bi se po poročanju medijev dogajala že od leta 2017.

LJUBLJANA — Levica povzročila naravnost zastrašujoče posledice za gospodarstvo: Veliko podjetje Toyota Adria so “sterali” iz Slovenije. Zaradi fisokih davkov namerava svojo upravo preseliti iz Slovenije v Črno goro. Podjetja bodo zaradi visokih davkov še vedno prepoznavala Slovenijo kot neprivlačno za tuje investicije.

MOSKVA — Potrjeno je, da Moskva v mirovnem predlogu od 17. decembra zahteva, da ne sprejmejo v Nato nobene bivše sovjetske republike. Kremelj zahteva tudi, da se Zapad odpove vsaki vojaški akciji v Ukrajini in v drugih državah Vzhodne Evrope, Kavkaza ali osrednje Azije.

LJUBLJANA — O sistemski korupciji na sodiščih: »Očitna je sistemska korupcija v korist klasičnega kriminala mednarodnih razsežnosti na Vrhovnem sodišču RS. Evropska komisija bo imela s tem več dela kot s Poljsko.« To je tvit premierja Janeza Janše na razkritje imen sodnikov, ki so imeli pomembno vlogo pri izpustitvi obsojencev v zadevi Balkanski bojevnik.

AMSTERDAM — Z nedeljo 19. decembra je na Nizozemskem nastopilo zaprtje javnega življenja. Nizozemski premier Mark Rutte je namreč po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v večernih urah sporočil, da bodo na ta način poskusili v državi zaustaviti širjenje omikrona, ki se sicer vedno bolj širi po evropski celini. Vse od nedelje bodo na Nizozemskem ostala zaprta vrata gostinskih lokalov, nenujnih trgovin, muzejev, kinematografov, gostinskih lokalov, muzejev in gledališč. Po dosedanjih podatkih bodo šole  zaprte vsaj do 9. januarja.

image_pdfimage_print