Brali smo

45

TEHERAN — Iransko Vrhovno sodišče je objavilo zgodovinsko načelo, da pripadati neki domači Cerkvi in se zbirati k molitvi – kar je posebno običajno pri protestantih – ne dela iz kristjanov “sovražnikov države”. To je reakcija na sodno odločitev preteklega meseca, ko je bilo obsojenih na pet let zapora devet spreobrnjencev, ker so se udeleževali pobožnosti v privatnih stanovanjih ali zgradbah.

BEIJING — Kitajski predsednik hoče izboljšati “demokratično” kontrolo nad verstvi. To je samo besedna igra, kar pomeni, da bo Komunistična partija poostrila verskko preganjanje. Množice vernih morajo pristopiti v Komunistično partijo. Napoveduje se poostritev kontrole nad verskimi dejavnosti na internetu. Verske skupnosti nimajo kaj iskati v upravnih, sodnih in vzgojnih dejavnostih, kot tudi ne v družbenem življenju države.

LJUBLJANA — Kar ni uspelo levim vladam v več desetletjih, je uspelo Janševi – zakon o dolgotrajni oskrbi je kljub blokadam KUL pod streho. »Zakon o dolgotrajni oskrbi po desetletju neuspešnih poskusov in ovir končno sprejet. Nikogar ne puščamo zadaj,” je predsednik vlade Janez Janša prešerno naznanil sprejetje zakona.

 DUNAJ — Osnutek zakona o obveznem cepljenju proti covidu-19, ki ga je pripravila avstrijska vlada, po poročanju medijev predvideva 600 evrov kazni za vsako trimesečje za tiste, ki se ne bodo marali cepiti. Cepljenje proti covidu bo v Avstriji obvezno od 1. februarja prihodnje leto.

RIM — S 6. decembrom v sosednji Italiji stopajo v veljavo pravila, ki uvajajo strožje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vsi tisti, ki covida niso preboleli ali pa niso bili cepljeni, se bodo morali posloviti od večjega dela javnega življenja. Le cepljeni in prebolevniki bodo namreč imeli dovoljen vstop v restavracije, športne ustanove in na športne prireditve.

WASHINGTON, WELLINGTON — V protest zaradi kršenja humanitarnih vrednot kitajskega režima Združene države in Nova Zelandija ne bosta poslali vladnih delegacij na zimske olimpijade v Beijingu februarja 2022. Zelo verjetno se jima bosta pridružili Avstralija in Anglija.

PRAGA — Na Češkem bo od marca 2022 obvezno cepljenje za nekatere poklice in starejše nad 60 let – ukrep bo izdan z odlokom ministra.

BERLIN — S položitvijo temeljnega kamna na nemškem otoku Fehmarn se je 6. decembra simbolično začela gradnja predora pod Baltskim morjem med Nemčijo in Dansko. 18 kilometrov dolga infrastruktura bo od leta 2029 dalje obe državi povezovala v 10 minutah z avtomobilom in 7 minutah z vlakom.

OTTAWA — Tudi Kanada ne bo poslala uradne delegacije na zimsko olimpijado v Beijing in se bo s tem pridružila diplomatskemu bojkotu Združenih držav, Avstralije, Nove Zelandije in Anglije zaradi kitajskih kršitev človekovih pravic.

BRUSELJ — Svet za zaposlovanje in socialno politiko je 8. decembra na zasedanju dosegel dogovor o predlogu direktive o ustreznih minimalnih plačah, katere cilj je zagotoviti pravične delovne razmere v EU. To je izjemen uspeh Slovenije, z ministrom Janezom Ciglerjem Kraljem na čelu, saj je bil dogovor med državami članicami ob začetku predsedovanja ocenjen kot malo verjeten.

LJUBLJANA — V oddaji Kdo vam laže je voditelj Boris Tomašič razkril, zakaj Socialni demokrati, oziroma njihov intelektualec leta poslanec Matjaž Nemec nasprotuje zakonu o igrah na srečo. V stranki SD temu predlogu zakona namreč ostro nasprotujejo tudi zato, ker so ponosni nasledniki komunistov – v času komunizma pa je igralništvo nadzirala Udba, predvsem pa posojilno službo. Tudi igralnica Hit v Novi Gorici, od koder prihaja Nemec je bila nekoč v službi Udbe, danes pa je v “službi” Socialnih demokratov. Zato ni čudnega, da so tisti, ki so bili ves čas pri koritu, skočili pokonci.

STRASBOURG — Manfred Weber, predsednik Evropske ljudske stranke, o resoluciji glede Slovenije: »Gre za notranjo politično zgodbo, izvoženo na evropski parket!«

PARIZ — Francoski notranji minister Gérald Darmanin je v sredo, 8. decembra 2021, potrdil, da je glavna uprava za državno varnost (DGSI) aretirala dva islamista, ki sta želela v času adventa Francozom skaziti praznike. »Teroristična grožnja v Franciji ostaja na visoki stopnji [nevarnosti],« je poudaril Darmanin in dodal, da francoski organi pregona ne bodo pustili, da jih uspeh zavede v lažen občutek varnosti.

TAIPEI — Tajvan se sooča z biblično nadlogo: Prebivalce ogroža invazija krastač. Nenadna invazija krastač ogroža ljudi in hišne ljubljenčke na Tajvanu. Ob tem se je aktiviralo na desetine prostovoljcev, da bi odstranjevalo trsne krastače, ki so izjemno strupene.

LJUBLJANA — »Samo ideološko najbolj zvestim je možno za politika prodati direktorja z državno plačo, težko 45 jurjev ter ‘neodvisnega’ predsednika računskega sodišča, ki popoldne na Fifi – brez pogodbe! – mazne en milijon,« je Bojan Požar komentiral vstop Roberta Goloba in Tomaža Vesela v politiko.

VARŠAVA — Zadnje raziskave javnega mnenja na Poljskem jasno kažejo na to, da večina Poljakov podpira ostre omejitve za necepljene. Večina jih prav tako podpira zamisel glede obveznih covidnih certifikatov za vstop v trgovine, restavracije, kulturne ustanove, na delovna mesta in v cerkve.

LJUBLJANA — Vse kaže, da  je bil Branko Masleša leta 1994 nezakonito izvoljen v trajni mandat  in je zato nezakoniti sodnik – kar sledi iz sklepa Vrhovnega sodišča, ki je leta 2020 odločilo, da pravosodni izpit iz BiH iz leta 1985 ne zadošča za postulacijsko sposobnost pred Vrhovnim sodiščem RS, ker ne izkazuje sposobnosti delovanja na stopnji, ki jo predstavlja VS RS.

image_pdfimage_print