Brali smo

204

LJUBLJANA — Po zmerjanju policije je “neodvisni” novinar Blaž Zgaga tokrat ponovno napadel pripadnike Slovenske vojske. Podobno kot so komunisti pred osamosvojitvijo razoroževali TO, Zgaga Slovensko vojsko označuje za gnilo, njene pripadnike vojake pa opisuje kot nesposobne, neizobražene in skorumpirane učitelje telovadbe. Slovensko vojsko bi razpustil, s tem pa sledi Kučanovi doktrini, ki je vojsko pred osamosvojitvijo razorožil, da bi bila s tem onemogočena osamosvojitev Slovenije. Slovenska vojska je bila tudi po osamosvojitvi trn v peti tranzicijske levice, zato so jo po korakih uničevali z izčrpavanjem sredstev in s kadrovanjem JLA oboževalcev.

BEIJING — Na Kitajskem je leta 2020 rodnost padla na zgodovinski minimum v zadnjih 40 letih kljub naporom komunističnega režima, da bi družine prepričali, naj rastejo. Tudi število porok je minimalno.

LJUBLJANA — Župan Zoran Janković se čudi, ker je afera “Stožice” končno dobila epilog na sodišču v več zadevah zaradi spornih poslov pri gradnji Stožic in se pritožuje, da ni kriv. Poleg Jankoviću pa sodijo tudi Romanu Jakiču, pri tem pa so levi mediji zamolčali dejstvo, kdo on je. Jakič namreč zaseda drugo najmočnejšo funkcijo v stranki SAB, saj je predsednik sveta stranke Alenke Bratušek.

STRASBOURG — Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu 24. novembra je bila tudi azprava o vladavini prava in temeljnih pravicah v Sloveniji. Razprava je trajala dobro uro, navzoči evropski poslanci si niso bili enoti. So pa mainstream mediji poročali, da je bilo za razpravo “kar nekaj zanimanja” in da je Slovenija “pritegnila pozornost”. Resnica pa je, da za to razpravo ni bilo prav nikakršnega zanimanja. To so očitno vedeli tudi prevladujoči mediji in zelo pazili, katere fotografije so objavili. Tako je MMC nacionalne RTV Slovenija objavil fotografijo neke druge razprave. V dvorani ni bilo niti 4% evropskih poslancev.

BOGOTÁ — Titanoboa, največja kača v zgodovini, je bila odkrita v Kolumbiji. Ta vrsta plazilcev, ki spada v družino boa, je pred približno 60 milijoni let naseljevala kolumbijske Karibe. Titanoboa cerrejonensis je z dolžino do 15 metrov in težo približno 1,2 tone največja doslej zabeležena vrsta kač. Njeni fosilni ostanki so bili pred nekaj leti najdeni v Kolumbiji, natančneje v rudniku premoga Cerrejón v La Guajira.

BERLIN — Nemška policija je v zadnjem letu navkljub pandemiji zabeležila okoli 20.000 napadov z noži. To je v povprečju več kot 50 napadov na dan, opozarja Junge Freiheit. Največ napadov z noži, kar 5.411, se je zgodilo v Severnem Porenju-Vestfaliji, na drugem mestu je z 2.593 napadi Berlin, na tretjem mestu z 2.377 se nahaja Spodnja Saška. Zaradi posledic napadov z noži je v Nemčiji leta 2020 umrlo najmanj sto ljudi.

SUHA PRI ŠKOFJI LOKI — Vandalizmu nad cerkvami ni videti konca, pri čemer tudi v Sloveniji nismo izjema. »Vsi, ki se priklanjate maskam, distanci, cepivom, vladam, politikom in denarju, se priklanjate hudiču. To ni božji hram. Scvrite se v peklu!« so zapisali vandali grozeč zapis pred cerkvijo sv. Janeza Krstnika v župniji Suha pri Škofji Loki.

GAZA — Župnik v Gazi poroča, da je Izrael obljubil dati za Božič 500 dovoljenj prebivalcem Gaze in okolice, da pridejo na izraelsko ozemlje. Tako bi se lahko udeležili božičnih praznovanj in obiskali sorodnike v Izraelu in Jordaniji. V Gazi upajo, da bo obljubi sledilo tudi dejanje.

LJUBLJANA — Spletni portal Siol je opravil daljši intervju s političnim komentatorjem in analitikom Petrom Gregorčičem, ki je pred tedni zablestel v Odmevih na Televiziji Slovenija, ko je razkrinkal Primoža Cirmana in njegov konflikt interesov v zadevi prisluhov Andreju Vizjaku. Gregorčič meni, da Aleksander Čeferin postaja novi Milan Kučan in bo poskušal bo vplivati na volitve

YANGON — Environmental Investigation Agency je odkrila, da je Italija kljub sankcijam Evropske Unije uvozila iz Myanmara 300 ton dragocenega tikovega lesa v vrednosti 2 milijona evrov, ki bo razdeljen po vsej Evropi. Tikov les uporabljajo predvsem za opremo luksuznih jaht.

LJUBLJANA — Slovenija se je v Landgeistovi raziskavi izkazala kot država, kjer se ljudje počutijo najvarneje, ko se sami ponoči sprehajajo po ulicah. Ta dejavnik veliko pove o tem, kako varno se ljudje počutijo v svoji državi, ni pa povezan s stopnjo kriminala, saj nizka stopnja kriminala ne pove nujno, da se ljudje počutijo varne. Kljub temu pa je spodbudna novica, da je Slovenija ena izmed držav v Evropi, kjer je tudi stopnja kriminala najnižja.

TOKIO — Japonski premier Fumio Kishida je izjavil, da ni izključeno, da bi Japonska v svojo obrambo napadla sovražne vojaške baze. Glavna sovražnika Jaonske sta Kitajska in Severna Koreja.

LJUBLJANA — V oddaji “Kdo vam laže” je evroposlanka Romana Tomc povedala o komisiji Sophie in ‘t Veld: »Delovala je kot ‘inkvizicijski organ’, ki pride z nekim vnaprej določenim ciljem in ne posluša nikogar.«

BERN — Švicarji na referendumu podprli vladni zakon o zaostrovanju ukrepov proti epidemiji – Policija se boji agresivnega odziva “antivakserjev”.

LJUBLJANA — Po dolgotrajni bolezni je 2. decembra umrl zaslužni profesor dr. Lovro Šturm, pravnik in politik. S svojim znanjem in ugledom je profesor Šturm pomembno prispeval k demokratizaciji Slovenije že v prelomnem času pred letom 1990. S svojimi številnimi prispevki in predlogi je sodeloval pri preoblikovanju ustavnega sistema in prehodu v ustavno demokracijo.

image_pdfimage_print