Brali smo

153

DUNAJ — V Avstriji so s ponedeljkom, 15. novembra 2021, stopili v veljavo novi ukrepi, katerih namen je olajšati pritisk na bolnišnice v času naraščajočega števila okužb s sars-cov-2. Za necepljeno prebivalstvo je bilo odrejeno desetdnevno zaprtje države, ukrep pa bo veljal za vse starejše od 12 let.

LJUBLJANA — RTV zaradi upada gledanosti pripravlja spremembe programske sheme, zaposleni protestirajo.

PRAGA — Po volitvah na Češkem parlamentarnega praga ni prestopila niti Komunistična stranka Češke in Moravske, niti to ni uspelo socialdemokratom. V parlamentu tako ni kakih neokomunistov, niti stranke “ponosnih naslednikov”. Kot bi pri nas iz parlamenta izpadli Levica in SD.

LJUBLJANA — Državni zbor je 18. novembra s 47 glasovi za in 41 proti sprejel novelo kazenskega zakonika. Po novem bodo pristojni organi osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjali po uradni dolžnosti, in ne več na predlog oškodovanca. Predlogu so pričakovano nasprotovali v strankah leve opozicije, kjer so mnogokrat spodbujali nasilje in se od njega niso primerno ogradili.

HERAT (AFGANISTAN) Brez pomoči od zunaj lahko družbeni položaj degenerira v državljansko vojsko in humanitarni polom. Ponovno odprtje šol v Heratu za dekleta od 7 do 12 let bi lahko bilo premik talebanov, da bi pokazali “bolj človeški videz” vlade z namenom dobiti pomoč z Zapada.

LJUBLJANA — »Zgradilo se bo marsikaj, česar doslej ni bilo. Šolsko, zdravstveno, cestno in železniško infrastrukturo, na katero je bilo pozabljeno v prejšnjih letih, dodatne kapacitete za bivalno okolje za starejše, ki potrebujejo oskrbo v domovih,« je predsednik vlade Janez Janša napovedal 18. novembra ob predstavitvi proračunov za prihodnji dve leti.

PARIZ — Neuradni kandidat francoskih predsedniških volitev Éric Zemmour je podprl Poljsko: »S tem, ko brani svoje meje, daje Poljska lekcijo celi Evropi.«

LJUBLJANA — Na razpravi o dopolnjenem predlogu proračuna RS za leto 2023 19. novembra je prišlo do izmenjave mnenj oziroma spopada med poslancem Levice Primožem Siterjem in poslancem SDS Juretom Ferjanom. Kot je v Levici to v navadi, se je Siter seveda spustil na osebno raven – ko ni argumentov, jim kaj drugega pač ne preostane.

NOVA GORICA — V nedeljo, 14. novembra popoldne so novogoriški policisti obkolili garaže v novogoriški Kidričevi ulici. V zaprti garaži naj bi 40-letno Novogoričanko Barbaro B. po neuradnih podatkih mučil 27-letni Jasmin Bijelić, ki živi na območju Nove Gorice in ima državljanstvo Bosne in Hercegovine. Pri mučenju je sodeloval tudi 41-letni Slovenec, čigar ime še ni znano. Zoper oba je sodišče odredilo pripor. Bijelić je lani sodeloval pri pretepu mame in hčerke, ki sta ga opozorili, naj ne urinira po bankomatu.

LJUBLJANA — Odlazkov portal Necenzurirano je takoj po nastopu funkcije nove poslanke SDS Karmen Kozmus Ferjan izvedel skrajno podel napad na njeno osebnost in sicer s seciranja pomočjo njenega diplomskega dela. Kot se je izkazalo, so uporabili ponarejene zapise in anonimnega “komentatorja”. S tem niso skrajno ponižali le odlične študentke teologije in zgodovine, ki je diplomirala z oceno 10, temveč sami sebe. Kot že ničkolikokrat do sedaj, so izpadli neverodostojni in nevredni predstavniki svojega poklica.

BRUSELJ — »Najprej so ubili odvetnika, potem so ustrelili novinarja, zdaj z orožjem odkrito grozijo policistom. Nizozemka Sophie Int Veld bi pa o demokraciji v Sloveniji,« je eden od kritičnih odzivov na zadnje nasilne dogodke na Nizozemskem.

LJUBLJANA — Opozicijskim LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP 20. novembra ni uspelo zbrati dovolj glasov podpore za interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Za interpelacijo je glasovalo 42 poslancev, proti pa 39. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti vsaj 46 poslancev.

NÎMES — Imam Hocine Drouiche vabi k reviziji muslimanske doktrine v Koranu. Črtali bodo poznejše dodatke, ki so postali vir fundametalističnega sovraštva in propagande. Za uresničenje tega so potrebne “človeškost, objektivnost, pravica in pogum”.

LJUBLJANA — Zadnji partijski šef ščuva proti demokratično izvoljeni vladi. Grobi napadi zadnjega partijskega šefa Milana Kučana na demokratično izvoljeno vlado so neverjetno podobni Kučanovim napadom na Janeza Janšo v letih 1993 in 1994, ki jim je sledila afera Depala vas. Razlika med letom 2021 in 1993/94 je samo v tem, da tokrat šef globoke države odkrito podžiga in za svoje namene uporablja tudi ulično nasilje.

TAŠKENT — V Uzbekistanu je bilo v zadnjih treh mesecih 25.000 ljudi odpuščenih z dela, ker so odklonili cepljenje. Pregled je pokazal, da je bilo necepljenih preko 50.000 delavcev. V 2.225 primerih so morali delodajalci plačati visoke kazni. Okrog 200 komercialniih ustanov je bilo zaprtih.

LJUBLJANA — V Državnem zboru je 22. novembra potekala razprava o interpelaciji ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Vložile so jo opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Razprava je trajala več kot 13 ur, interpelacija ni uspela.

image_pdfimage_print