Brali smo

DŽAKARTA — Azijski jugovzhod bi lahko že do leta 2030 ostal brez gozdov. Na tam področju je 15% vseh gozdov na svetu, toda do zdaj so že izginili gozdovi v velikosti celotne Tajske. Indonezija obljublja, da ne več povečevala nasadov palme za produkcijo palmovega olja, kar je eden glavnih krivcev za izginjanje gozdov. To je pa težko verjeti, saj taka sprememba gospodarstva zahteva milijonske investicije.

BUREWALA (Pakistan) Skupina muslimanov je 29. oktobra začela streljati na kristjane, ki so namakali svoja polja, da bi se polastili njihove zemlje.. Ranili so jih dvanajst, od teh so trije v kritičnem stanju. Krivcev sploh niso zaprli in zdaj še naprej grozijo kristjanom.

LJUBLJANA — Ponosni nasledniki komunistov se klanjajo še enemu krvniku slovenskega naroda, vojnemj zločincu Franc Rozmanu-Stanetu. Od maja 1942 je ropal in moril na vsakem koraku. Bil je revolucionarni komunistični krvnik, ki je sistematično pobijal vse, ki bi lahko bili nevarni za komunistično revolucijo na slovenskem ozemlju. O njegovi krvoločnosti nad lastnim narodom je bilo nerodno pisati celo njegovim tovarišem. Takšne stvari so si raje povedali osebno in po možnosti šepetaje.

TAIPEI — Po napetosti med Taipeijem in Beijigom prejšnje dni, je Tajvan 3. novembra sprejel prvo delegacijo Evropskega parlamenta. Glavna tema pogovorov: tuje vmešavanje in lažniva poročila o demokratičnih procesih.

LJUBLJANA — Protivladna vojna levice Slovenijo postavila na 1. mesto na svetu po tedenskem povprečju okužb! »Zato ker je sadističen bes levičarjev do JJ (Janeza Janše) večji – in ima VETO – v odnosu do racionalnih odločitev v smeri zaščite lastnega in narodovega zdravja. To je nacionalna politična patologije, ki ima levi pedigre,« je psihoanalitik Roman Vodeb komentiral podatke, da je Slovenija po tedenskem povprečju okužb postala prva država sveta.

RIM — Vodja nedavnih protestov proti covidnemu potrdilu v Trstu eno leto ne bo smel v italijansko prestolnico. V Rimu je namreč 2. novembra postavil stojnico, na kateri je protestiral, zbralo pa se je še več sto njegovih somišljenikov. Medtem so v Trstu že začeli beležiti porast števila okužb s koronavirusom.

CELJE — Vlada v sklopu razvojnega načrta uvrstila tudi gradnjo dislocirane enote Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah v Kozjem in s tem poskrbela za dodatnih 49 namestitvenih kapacitet.

DUNAJ — Die Presse poroča: v Sloveniji ni bilo lustracije, stara omrežja ne prevladujejo le v politiki in gospodarstvu, temveč tudi v sodstvu. Konservativni premier Janez Janša je žrtev njihovih mahinacij.

LJUBLJANA — Milan Kučan se je v teh zarotniško ovaduških rabotah vedno dobro znašel. Že kot gimnazijec je ovadil sošolca, ki so ga potem izključili, niso pa ga ubili. Odločno je ovadil svojega partijskega sopotnika in nekaj časa celo prijatelja Staneta Kavčiča in se mu opravičil, da pač rešuje svojo rit.

HAVANA — Kubanski režim je podvojil svojo represivno moč proti državljanskemu pohodu, načrtovanemu za 15. november. Roberto Pérez Fonseca je bil kaznovan na deset let zapora, ker je na množičnem protestu 11. julija uničil portret Fidela Castra.

WASHINGTON — Po novem poročilu Pentagona 5. novembra Kitajska krepi svoj jedrski arzenal veliko hitreje, kot je Washington vedel pred enim letom. Ta napoveduje, da bo Peking posedoval vsaj tisoč jedrskih konic do konca desetletja.

KOPER — V koprski stolnici je koprski škof dr. Jurij Bizjak 6. novembra popoldne blagoslovil nove orgle. Te so nekdaj služile v švicarski dvorani Tonhalle v Zürichu, sedaj pa so svoje novo mesto našle v Kopru. To so največje cerkvene orgle v Sloveniji, večje od njih so le tiste v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

CANNES — Iz mesta Cannes na jugu Francije poročajo 8. novembra o napadu z nožem na policiste. Nekaj po 6. uri zjutraj je pred policijsko postajo Alžirec odprl vrata policijskega avtomobila in začel zabadati policista, medtem pa vzklikal Alahovo ime. Incident preiskujejo kot teroristični napad.

VARŠAVA — Razmere na poljsko-beloruski meji se nevarno zaostrujejo, saj migranti postajajo vse bolj predrzni in nasilni. Na beloruski strani državne meje čakajo množice ilegalcev, ki uničujejo žičnate ovire s škarjami in poljske uniformirance obmetavajo s kamenjem in vejami … Poljska Belorusijo obtožuje, da želi privesti do resnih spopadov, celo do strelskih obračunov. Podporo Poljski je zagotovil tudi slovenski premier Janez Janša.

LJUBLJANA — Zdravstveni sistem je na robu zmogljivosti, celotna država je ujetnica manjšine 200 tisoč ljudi, ki zavrača cepljenje.

PYONYANG — Neka bolnišnica v Severni Koreji je poslala 10 bolnikov s simptomi Covid-19 v neogrevan oddelek s temperaturami ledenice, da bi ponaredila vzroke smrti. Neimenovani viri trdijo, da je v ozadju cilj Pyonyanga, da bi ohranil narodni slogan “Brez Covida”.

LJUBLJANA — Vlada in reprezentativni sindikati so se 10. novembra dogovorili o dopolnitvi tarifnega dela kolektivne pogodbe ter na ta način postavili plače medicinskim sestram in drugim profilom v zdravstvu in socialnem varstvu na način, da za opravljeno delo dobijo pošteno plačilo. Dogovor prinaša višje plače kar 35 tisoč zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu. Levici to ni uspelo celih deset let.