Brali smo

176

DUNAJ — Avstrijske oblasti so pripravile poseben načrt za primer večje obolelosti za covidom-19. V primeru povečevanja števila obolelih na covidnih oddelkih za več kot 25% necepljene čaka strogo zaprtje. V tem primeru jim bo strogo prepovedano zapuščati domove, razen v primeru službe in nakupov.

VATIKAN — Katoliška Cerkev ima po vsem svetu 1,34 milijarde vernikov. Po statističnih podatkih, ki jih je 21. oktobra objavil Vatikan, je število vernikov naraslo na vseh celinah, razen v Evropi.

LJUBLJANA — Kaj meni ulica glede nedavnih groženj s smrtjo? »Za vse to je kriva KUL opozicija, tudi za demonstracije!«

BUKAREŠTA — Romunski zdravstveni sistem je kolabiral, država ima le 34-odstotno precepljenost. Vse postelje na intenzivni negi zasedene, paciente, ki potrebujejo intenzivno nego, vozijo na Madžarsko in Poljsko, šolarji gredo na počitnice, a ni znano, kdaj se bodo lahko vrnili v šole, politiki za nizko precepljenost krivijo državljane, ti pa s prstom kažejo na politike.

LJUBLJANA — Zoran Janković je pred praznikom 1. novembra  ponosno oznanil odprtje novih grobov na Žalah in Rudniku, ne mara pa očistiti oskrunjenega spomenika žrtvam povojnega nasilja

BEOGRAD — Delta sev uničuje telo: na srbskem covidnem oddelku vse pogostejše amputacije nog in rok mladih. Samo v bolnišnici v Batajnici so imeli pet ali šest primerov amputacije. Prišlo je do amputacije rok, nog ter prstov. Zadnjo operacijo so opravili pri petindvajsetletnem bolniku iz Valjeva, ki je izbugil obe roki.

LJUBLJANA — V Pragi, Varšavi, Budimpešti so umaknili kipe svojih socialističnih diktatorjev, v Sloveniji še stojijo. In ne samo to: politiki strank Socialni demokrati (SD), Levica, SAB, LMŠ se jim celo klanjajo, jih častijo. Kult Borisa Kidriča je tako rekoč nedotaknjen, celo svoje Kidričevo še ima! Zagotovo bi ostalo tudi Kardeljevo, če ne bi bilo na Hrvaškem! (Gregor Preac)

BEIJING — Kitajske oblasti so ugrabile novoposvečenega škofa škofije Wenčou. Uradni razlog je “turizem”, gre pa za pranje možganov in siljenje k vstopu v “uradno” cerkev, ki je pod nadzorstvom kitajske komunistične partije. Enako so preganjali njegovega prednika, prvega škofa na istem škofijskem sedežu.

LJUBLJANA — Veliko zelo vprašljivih junakov druge svetovne vojne, kjer po védenju domačinov velikokrat ni šlo za junaštva, temveč za zločine, razbojništvo ali pa so si po vojni umazali roke s klanjem poražencev in civilistov ter z ropanjem pri razlaščanju premoženja, ima svoje ulice. Nihče ni raziskal, nihče popravil leksikonov, popačene zgodovine. (Gregor Preac)

ŠENTJANŽ — Na spominski slovesnosti “Nemirna Mirnska dolina in Posavje 1941” je Milan Kučan izustil enega najbolj brutalnih lažnivih govorov po osamosvojitvi. Pozival je k nadaljevanju nasilja za rušenje Janševe vlade in obljubljal nadaljevanje nasilje, če na volitvah ne bo zmagala levica.

RIM — Ne samo države srednje Evrope kot so Poljska in Madžarska, po novem sive lase zagovornikom “vrednot” EU povzroža tudi Italija. Italijanski senat je namreč zavrnil sprejetje tako imenovanega “protihomofobnega” zakona, ki je predvideval prepoved diskriminacije na podlagi spola, spolne usmerjenosti, spolne identitete in namišljenega spola.

BALTIMORE — Pandemija covida-19 je do 1. novembra 2021 po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa zahtevala več kot pet milijonov življenj. V začetku julija je število smrti zaradi covida-19 preseglo štiri milijone.

LJUBLJANA — Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) vsako leto sprejme okrog 240 pritožb iz Slovenije. Sodišče je Slovenijo obsodilo zaradi kršitev človekovih pravic v 332 primerih (93 odstotkov). Iz državnega proračuna je tako Slovenija do sedaj izplačala 295.644.418,49 evra odškodnine.

STRASBOURG — Evropski parlament zahteva odprtje arhivov UDBE. Mnogi diplomati držav članic Evropske unije so prepričani, da so UDBA, KOS in druge službe državne varnosti izkoriščale tudi kriminalce za svoje delovanje, organizirani kriminal pa je še posebej velik problem tako za regijo Zahodnega Balkana kot tudi celotno Evropsko unijo, saj imajo takšne kriminalne skupine svoje mreže razpredene po vsej Evropi.

LJUBLJANA — Stranka SD (Socialni Demokrati) Tanje Fajon v resnih težavah: Zaradi dolgoletnih dolgov stranke pravniki menijo, da sploh ne bi smeli kandidirati na volitvah. So najbolj zadolžena parlamentarna stranka: leto 2020 so končali z 856.602,73 € dolgov. Podjetja so že več let prisiljena dolgove spreminjati v prisiljeno financiranje SD.

VIŠNJA GORA — S svečanim prerezom traku so 3. novembra odprli Središče inovativnih tehnologij APILAB – Hiša kranjske čebele. Slovesnosti so se je udeležili predsednik vlade Janez Janša ter ministra Zdravko Počivavšek in Zvone Černač. Predlog za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je prišel iz Slovenije. Čebele so bistvene važnosti za obstoj človeštva, saj je že Albert Einstein dejal, če pomrejo čebele, čez štiri leta ni rastlin, niti živali, niti ljudi.

image_pdfimage_print