Brali smo

60

LJUBLJANA — V mesecu novembru bo prepoved prehitevanja za težke tovornjake, ki je do sedaj veljala na avtocesti od Kopra do Šentilja, uveljavljena tudi na preostalih delih slovenskega avtocestnega križa. Prehitevanje bo še vedno dovoljeno v nočnem času in na odsekih, kjer so voznikom na voljo trije vozni pasovi.

RIGA — Latvijski premier Krisjanis Karins je 19. oktobra napovedal približno mesec dni trajajočo ustavitev javnega življenja, ki ji botrujeta vnovičen porast števila okužb z novim koronavirusom in nizka raven precepljenosti. Zaprtje bo trajalo od četrtka, 21. oktobra, do ponedeljka, 15. novembra. Zaprtje države bo vključevalo nočno omejitev gibanja med 20. in 5. uro in zaprtje večine trgovin in storitvenih dejavnosti vključno s frizerskimi saloni, kinematografi, gledališči in koncertnimi dvoranami. V restavracijah bo mogoče obroke zgolj odnesti s sabo.

LJUBLJANA — Več tujih medijev je povzelo novico, da sta premier Jane Janša in obrambni minister Matej Tonin prejela odkrite grožnje s smrtjo in da je bil pisemski pošiljki priložen naboj. V uredništvu spletnega portala Unser Mitteleuropa so zapisali: »Upamo, da bo policija našla storilca (ali storilce) in da bo sodstvo poskrbelo za zgled. Če se to ne bo zgodilo, bo zagotovo še huje. Sredi Srednje Evrope ne smemo dopuščati političnih umorov!« Opozorili so tudi, da levica po celotni Evropi v zadnjem času uporablja grožnje proti svojim političnim nasprotnikom.

KABUL — Izgnanci v taboriščih umirajo od lakote in mraza, bolnišnice ne delujejo brez tuje pomoči, javni uslužbenci že štiri mesece niso dobili plače. Kaže, da so vsi diplomatski napori brez uspeha. Afganistanskih 9 milijard dolarjev (več kot7,5 milijar evrov) je blokiranih v ameriških bankah, talibani pa ne dajejo znaka, da bi bil pripravljeni za kake koncesije.

VARŠAVA — Ilegalci so na poljski državni meji z Belorusijo poskušali na silo prečkati državno mejo v kraju Usnarz Górny. S seboj so imeli sekire in nože. Obenem so obmejno stražo obmetavali s kamenjem. Ta je odgovorila s solzivcem. Govora je o 16 prebežnikih, ki so vdrli na teritorij Poljske, obmejna straža pa jih je vrnila nazaj na mejo. Poljska konzulka v Ljubljani za Novo24TV: Imamo jasne dokaze za to, da migrante na Poljsko pošilja Lukašenkov režim!

BERN — Ne samo v Ljubljani, tudi v švicarskem Bernu je mogoče na ulicah videti protestnike, ki redno izražajo svoje nasprotovanje covidnim ukrepom. Ker pa v zvezi z zagotavljanjem varnosti nastajajo stroški, ki niso majhni, so se v Bernu odločili, da del teh naložijo  protestnikom.

DUNAJ — Ne samo na delovnem mestu, PCT-pogoj bodo morali izpolnjevati tudi obiskovalci avstrijskih adventnih sejmov in smučarskih središč.

BEIJING — Na Kitajskem je pripravljen osnutek zakona, ki predvideva kazni za starše otrok, ki se “zelo grdo obnašajo”. Gre za edinstven primer na svetu, kjer bi država kaznovala starše za slabo vzgojo otrok.

STRASBOURG — Napetosti na razdalji Bruselj/Strasbourg – Varšava so bile že lep preko nivoja, kjer bi jih bilo mogoče prezreti. Evrokrate je v zadnjem času še posebej razjarila odločitev poljskega ustavnega sodišča, da je poljska zakonodaja nad evropsko. Da bi pomiril strasti, je pred evroposlanci v Strassbourgu 19. oktobra 2021 nastopil poljski premier Mateusz Morawiecki, ki je zbranim v Evropskem parlamentu vključno s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen dal jasno vedeti, da Poljska ne bo popuščala grožnjam evrokratov.

DAMASK — Damask je izvršil smrtno obsodbo nad 24 požigalci, ki so bili odgovorni za požare leta 2020. 11 drugih je obsojenih na dosmrtno ječo, najmanj 5 takih, ki so bili ob požigu mladoletni, pa na zapor 10 in 12 let. Oblast ima njihova dejanja za terorizem, saj je bilo v tem letu dokumentiranih 187 požigov, katerih so bili trije mrtvi in na desetine ranjenih.

LJUBLJANA — Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourguje razsodilo, da sta slovensko Vrhovno in Ustavno sodišče teptala pravice invalidov, ki zahtevajo, da se volišča prilagode njihovim potrebam. S tem je primazalo krepko klofuto obema slovenskima sodiščema in še posebej vrhovnemu sodniku Eriku Kerševanu, ki je bil v zadevi poročevalec.

MOSKVA — Katoličani protestirajo proti prodaji cerkve sv. Petra in Pavla, za katero je nadškofija leta 2017 dobila delno povrnitev. Nadškofijsko kurijo obtožujejo, da hoče prodati obrobne prostore, da bi plačala svoje dolgove, ne pa da bi pridobila nazaj zgodovinski del molitvenega prostora.

BUDIMPEŠTA — »Stojimo ob strani Janezu Janši in ponovno odločno obsojamo vsa nasilna dejanja. Popolnoma nesprejemljivo je, da je v današnjem svetu mogoče komurkoli groziti s smrtjo. Skupaj se moramo zoperstaviti vsem oblikam ustrahovanja!« je premierju Janezu Janši izrazila podporo madžarska pravosodna ministrica Judit Varga.

LJUBLJANA — v Sredo, 27. oktobra, naj bil bil po naznanilu Stevanovića “protest vseh protestov”, vseslovenski protest, vnedar iz te moke ni bilo kruha. V Murski Soboti, kot tudi v Mariboru, Kopru in drugih mestih, se je zbralo le nekaj deset anticepilcev, pa tudi ti so se kmalu razšli.

image_pdfimage_print