Brali smo

34

LJUBLJANA — Vandalizem drhali je tako kompromitiral levico, da so mediji Stevanovića pripisali desnici. »Ploščo so morda obrnili tudi zato, ker je vendarle popolnoma jasno, da ogromna večina slovenskih državljanov oziroma volivcev tovrstnih nasilnih protestov ne podpira,« meni novinar Bojan Požar.

STRASBOURG — Pristranskost in prepletenost sodstva: Evropsko sodišče za človekove pravice vsako leto dobi okoli 240 pritožb iz Slovenije.

LJUBLJANA — Slovenske nevladne organizacije molčijo o kršenju človekovih pravic v Afganistanu.

OTTAWA — Kanadski predsednik Trudeau je postavil ultimat: Če želite še naprej delati za javno službo Kanade, se morate cepiti!

LJUBLJANA — Kdo razdvaja Slovence? Ponosni nasledniki komunistične partije. Partija, ki se je samooklicala za avantgardo delavskega razreda, čeprav nikoli niso delali. Celo Tito sam se je v nekem intervjuju pohvalil: »Mi nikada nismo radili, uvjek smo štrajkali!«

DUNAJ — Avstrijska policija je na sledi ponarejevalcem potrdil PCT; zaradi lažnih potrdil se je veliko “cepljenih” znašlo v bolnišnicah.

LJUBLJANA — Najodmevnejši dosežek Tanje Fajon je bil obisk spomenika Borisu Kidriču in položitev venca. Strici so ji očitno pozabili povedati, da je bil že pred drugo svetovno vojno ne samo zapit študent kemije, ampak tudi kriminalec zaprt na Dunaju. Kar je bil njegov oče znanec doktorja Ehrlicha, je le ta posredoval, da so ga Avstrijci izpustili. V zahvalo ga je Zdenka Kidrič, ki je vodila VOS ukazala ubiti.

VARŠAVA — Poljsko ustavno sodišče je presodilo, da je v primeru, ko sta poljska ustava in evropsko pravo v navzkrižju, nacionalna ustava nadrejena zakonodaji EU. Gre za odločitev, posledice katere so primerljive s posledicami Brexita, ocenjuje pravnik, dr. Matej Avbelj.

BUDIMPEŠTA — Madžarska je 9. oktobra kot doslej prva država članica EU izrecno – v posebnem sklepu vlade, ki ga je podpisal premier Viktor Orban, podprla četrtkovo odločitev poljskega ustavnega sodišča, po kateri so nekatere določbe in sodne odločitve EU v nasprotju s poljsko ustavo.

LJUBLJANA — Po Veselinovičevem odstopu iz STA (Slovenska Tiskovna Agencija), se javlja vse več ljudi, ki so pripravljeni spregovoriti o nasilju, ki ga je nad podrejenimi izvajal Veselinović. Očitno se je podobnih načinov posluževal že v času, ko je bil eden glavnih šefov na radiu Slovenija, kjer je skupaj s Sandijem Frelihom redno skrbel za intervjuje z Milanom Kučanom.

MOSKVA — Moskva s plinom izsiljuje Evropo. Cene so se rekordno dvignile zaradi majhnih zalog. Putin hoče, da bi povečani tok plina šel preko novega rusko-nemškega plinovoda Severni tok-2. Kremelj hoče podvreči Evropo svojim pogojem in uničiti ukrajinski plinovod.

LJUBLJANA — Slovenska Policija je letos obravnavala in razbila 150 mrež, v katerih so bile ujete tudi nekatere nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s humanitarno pomočjo migrantom, in tihotapci ljudi. Da gre ponekod za zelo usklajeno dejavnost in da so nekatere mreže tihotapcev ljudi povezane tudi z nekaterimi nevladnimi organizacijami, je 9. oktobra povedal slovenski premier Janez Janša.

MAREZIGE — Predsednik Janša o protestu v Marezigah, kjer so se zbrali člani in simpatizerji SDS: »Konec sprenevedanja. Tokrat bodo ustavni red rušili skupaj na istem kraju ob istem času. Sredini in petkovi, tisti od stranke SD, od stranke Levica in tisti od vohunčka Murčija, Kosa in stranke LMŠ. Kajti botri in globoka država so isti.«

LJUBLJANA — Nekdanja sodelavka Fajonove na RTV Slovenija: Novinarji in opozicija s Tanjo Fajon na čelu lažejo o vladi in Janši. Vedno so to počeli.

WASHINGTON — Mednarodni denarni sklad (IMF=International Monetary Fund) je za Slovenijo krepko zvišal napoved letošnje gospodarske rasti. Za letos je napoved dvignil za 2,4 odstotne točke na 6,3 odstotka. Za prihodnje leto je maja državi napovedoval 4,5-odstotno rast, v danes objavljenem poročilu pa ocenil, da bo ta 4,6-odstotna.

LJUBLJANA — Migranti so tudi v Sloveniji izkoriščali azil za krminalna dejanja. Bodo vzhodne članice EU ilegalnim prestopom meja naredile konec? Šest let po tem, ko je Madžarska prva postavila zid na svoji južni meji, se je dvanajst evropskih držav (Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Grčija, Madžarska, Litva, Latvija, Poljska in Slovaška), podpira pa to tudi Slovenija, zavzelo za postavitev takšnih zidov.

LONDON — Britanski varnostni viri so razkrili, da so ruski vohuni ukradli podatke AstraZenece za izdelavo cepiva Sputnik V.

LJUBLJANA — v torek, 5. oktobra,  je Zoran Stevanović pozival na množične shode po Ljubljani, z namenom, da bi očrnil Slovenijo ob zgodovinskem vrhu EU, ki je tudi pomenil vrhunec slovenskega predsedovanja Evropski uniji. To mu ni uspelo, saj se praktično vse države srečujejo s protesti anticepilcev, kot sta Stevanović in Čordić, uspelo pa jim je še povečati okužbe, še posebej v Ljubljani. Kar za 30 odstotkov beležimo porast števila okužb glede na prejšnji teden. “Čestitke” organizatorjem protesta.

image_pdfimage_print