Brali smo

68

KABUL — Poroča Fabrizio Cesaretti, namestnik direktorja FAO: Poljedelstvo je na tleh zaradi stalne dvoletne suše, vsakemu tretjemu prebivalcu grozi lakota. Odločilna bo oktobrska in novembrska setev. Sicer ni več nedostopnih polj, toda ustavili so se vsi načrti za prilagoditev podnebnim spremembam, ki hudo kažejo svoj vpliv.

BEIJING — Energetske omejitve dosegajo 44% industrije. Severovzhod države je brez ogrevanja. Krajvene oblasti omejujejo dobavo elektrike prebivalstvu.Vldni mediji pa pojejo slavo Beijingu kot zgledu za druge države.

GUADALAJARA — Perujski nobelovec za književnost, Mario Vargas Llosa, je na mednarodnem forumu “O današnjih izzivih svobode izražanja” na Univerzi v Guadalajari (Mehiki) zagotovil, da je v državah, ki se ponašajo s socializmom ali komunizmom, svoboda izražanja omejena. Brez svobode izražanja pa ni mogoče imeti demokracije.

PARIZ — V Franciji načrtujejo zaprtje šest mošej, in sicer zaradi širitve verskega fanatizma. Obenem naj bi bilo razpuščenih več združenj, ki so osumljene širjenja in spodbujanja radikalnega islama. Novico je 29. septembra za javnost sporočil francoski notranji minister Gérald Darmanin.

WASHINGTON — Poveljnika bataljona marincev podpolkovnika Stuarta Schellerja, ki si je drznil zahtevati odgovornost vodilnih, ki so na celi črti zamočili pri ameriškem umiku iz Afganistana, so poslali v zapor. Pred tem so ga razrešili poveljstva in ga prisilili v izstop iz vojske.

SANTA CRUZ DE TENERIFE — Deset dni po izbruhu vulkana Cumbre vieja na Kanarskem otoku La Palma, je reka lave končno prišla do morja. Vulkanološki inštitut Kanarskih otokov (Involcan) je potrdil, da lava pada v morje s skoraj sto metrov visoke pečine. Čeprav so strokovnjaki izrazili zaskrbljenost o posledicah izliva lave v morje (morebitne eksplozije, valove vrele vode in celo nastanek strupenih oblakov), Involcan sporoča, da trenutno na območju obstaja le velik steber črnega dima.

BERN — Potem ko so v Švici beležili prek 2700 novih okužb z novim koronavirusom dnevno, se je tamkajšnja oblast odločila za uvedbo PCT-ja z namenom, da ne bi bilo potrebno vnovič popolnoma zapirati javnega življenja. Najnovejši rezultati kažejo, da PCT v Švici očitno deluje. Po dveh tednih omejitev se je namreč število okuženih s covidom-19 kar prepolovilo.

BRUSELJ — Razkorak med Evropsko unijo in državami članicami je z vsakim letom večji. To postane še toliko očitneje, ko izbruhne kakršnakoli kriza, ali pa je potrebno sprejeti kakršnokoli odločitev. Aparatčiki v Bruslju bi radi samostojno vodili svojo EU politiko, ki pa je pogosto v navzkrižju z interesi in vrednotami posameznih držav članic. Zadnje čase so napetosti tudi na relaciji Bruselj–Ljubljana, saj slovenski premier Janez Janša vztrajno zagovarja spoštovanje človekovih pravic v svetu in javno obsoja države, kot je npr. Iran.

PRAGA — Ekipa svetovalcev češkega predsednika Miloša Zemana se zavzema za boljše varovanje čeških mej, saj so ugotovili, da sta glavni varnostni grožnji ta čas terorizem in migracije, je dejal predstavnik predsednika Jiří Ovčáček.

LJUBLJANA — V torek je v Ljubljani pod vodstvom Zorana Stevanovića potekal protest, ki se je spremenil v izgrede, kot jih v Sloveniji ne pomnimo. V sredo je bil Stevanović še vedno priprt, za vodenje protesta pa sta ga zamenjala pobudnika petkovih protestov Tea Jarc in Jaša Jenull. Bil je celo skrajnež Erik Valenčič. Je še potreben dodaten dokaz o “zlizanosti” enih in drugih?

KABUL — Po umiku zahodnih sil iz Afganistana in negotovem prenosu oblasti se je več milijonov prebivalcev znašlo v hudi stiski. Pomanjkanje hrane in suša le še prilivata olje na ogenj. Strokovnjaki opozarjajo, da bi to lahko vodilo do novega množičnega eksodusa v Evropo.

LJUBLJANA — »To je sramota od sramote in tudi nesramnost, da večje ne more biti,« je minister za kulturo Vasko Simoniti komentiral prisotnost Jaše Jenulla na Odboru DZ za kulturo. Zato se mu zdi prav, da so poslanke in poslanci koalicije zapustili Odbor za kulturo.

LONDON —  Vlada namerava ustaviti proteste proti podnebnim spremembam tako, da bo za aktiviste, ki blokirajo britanske avtoceste, uvedla šestmesečne zaporne kazni. Tiste, ki uporabljajo “gverilske taktike” za blokiranje avtocest, še poleg tega čakajo neomejeno visoke globe.

LJUBLJANA — Janša v Državnem zboru 7. oktobra: »Bistveno razvojno komponento proračuna predstavljajo investicije in investicijski transferji, česar v preteklem desetletju skoraj ni bilo. Prihodnje leto in leto 2023 bo teh za več kot 2 milijardi evrov. Ti dve milijardi evrov investicijskih transferjev na leto, sta verjetno glavni razlog za tako ihto in bes opozicije, ki želi rušiti vlado manj kot leto pred volitvami. Če pogledamo, kam so ta sredstva šla v preteklih letih, predvsem za raznorazne aktivnosti, raznoraznih para-vojska določenih političnih struktur ali takoimenovanih nevladnih organizacij iz Metelkove 6, od katerih nikoli ni bilo nič,«

MANILA — Kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte je sporočil, da na naslednjih predsedniških volitvah leta 2022 ne bo kandidiral za podpredsednika, temveč se bo povsem umaknil iz politike.

LJUBLJANA — V 88. letu starosti se je 8. oktobra za vedno ustavilo pero vidnega slovenskega pesnika, pisatelja, esejista in publicista Jožeta Snoja, znanega tudi kot sopobudnika in rednega ustvarjalca Nove revije. Predvsem je odmevala njegova razprava v znameniti 57. številki, v kateri je pisal, kako lahko sodobni katoličan soustvarja ključni trenutek slovenske zgodovine.

image_pdfimage_print