Brali smo

10

CHICAGO — Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je opravilo mislišče Chicago Council on Global Affairs naj bi prvič več kot polovica Američanov bila naklonjena vojaški intervenciji ZDA v primeru kitajske invazije na otok Tajvan.

VARŠAVA — Izjava poljskega premiera Mateusza Morawieckega: »Ne dovolimo, da nam kdorkoli pridiga o vladavini prava in demokraciji – za te vrednote smo se borili že v letih komunizma!«

LJUBLJANA — Podporniki življenja vseh, tudi nerojenih ljudi, tudi letos v Ljubljani pripravljajo Pohod za življenje, in sicer v soboto, 2. oktobra. Pohod za življenje bo potekal dosledno v skladu z vladnimi predpisi za čas epidemije ter priporočili in navodili Inštituta za javno zdravje.

RADENCI — Častilci diktatorja pogoreli: V Radencih velja Cesta osamosvojitve Slovenije in ne več Titova cesta. Upravno sodišče je zavrnilo tožbo občana Radencev, ki je v imenu Enotnih za občino Radenci 13. julija letos predal zahtevo 288 občanov za razpis referenduma.

VARŠAVA — Predsednik vlade Janez Janša je 9. septembra prejel nagrado Osebnost leta 2020 Srednje in Vzhodne Evrope. Med dobitniki omenjene nagrade v preteklih letih tudi Mateusz Morawiecki, Jose Manuel Barroso, Jerzy Buzek, Vaclav Havel, Janez Pavel II. in druge vidne osebnosti. Gre za največjo konferenco v Srednji in Vzhodni Evropi, ki vsako leto pritegne več kot 4000 političnih, gospodarskih in družbenih voditeljev iz več kot 60 držav Evrope, Azije in Amerike.

LJUBLJANA — Poslanec SDS Branko Grims je na novinarski konferenci poslanske skupine SDS predstavil predlog deklaracije v podporo Resoluciji Evropskega parlamenta z dne 2. aprila 2009 o evropski zavesti in totalitarizmih. Omenjeno resolucijo je Evropski parlament utemeljil na vilniuški deklaraciji in sprejel ob upoštevanju splošne deklaracije Združenih narodov o človekovih pravicah.

BLED — 16. Blejski strateški forum: Udeleženci za nadaljevanje širitvenega procesa EU, a na temeljih ustanovnih očetov. Ugledni diplomat Cerar: »Neverjetna udeležba na Blejskem strateškem forumu je dokaz, da je ta vlada prinesla nov veter na zunanjepolitičnem področju.«

WASHINGTON — Z odločitvijo 5-4 je ameriško vrhovno sodišče odločilo, da ne bo blokiralo novega v Teksasu sprejetega zakona, ki prepoveduje splav po šestem tednu nosečnosti, ko je že možno zaznati otrokov srčni utrip. Zasluge za sprejem zakona ima guverner Greg Abbott. »V svoji državi je premagal najbolj morilski lobi v človeški zgodovini, več kot milijarda usmrčenih nerojenih otrok po svetu v manj kot 50 letih,« je izpostavil Aleš Primc. V zadnjih 50 letih je bila zaradi splavov ubita že več kot milijarda nerojenih otrok.

BRUSELJ — EU ministri skupno podprli stališče Aleša Hojsa, da se prepreči nezakonite migracije iz Afganistana in okrepi pomoč v regiji. Hojs je namreč poudaril,  da Slovenija trenutno ni naklonjena novim humanitarnim koridorjem v Evropo, saj si nihče ne želi ponovitve migrantske krize iz leta 2015.

ANKARA — “Sultan” Erdogan gradi “turški Pentagon”, ki bo zavzemal kar skoraj 13 km2 zemljišča. Temeljni kamen so položili 30. avgusta, končan pa naj bi bil leta 2023 “v strah turškim sovražnikom”.

SYDNEY — Neodvisni mednarodni Inštitut za ekonomijo in mir (IEP) s sedežem v Sydneyju je v tokratnem letnem poročilu Global Peace Index (GPI) o stanju miru in varnosti sveta Slovenijo uvrstil na visoko 5. mesto. Slovenijo so tako uvrstili med najbolj mirne in varne države sveta pred Avstrijo in Švico, Slovenija pa je v primerjavi z letom 2020 pridobila pet mest. Najbolj mirna država sveta (najbolj varna) je že od leta 2008 Islandija, sledijo Nova Zelandija, Danska, Portugalska in Slovenija.

LJUBLJANA — Da so t.i. lažne novice stalnica spletnega portala Necenzurirano.si, dokazuje njihova nedavna objava z naslednjo vsebino: Papež Frančišek se je ob prihajajočem obisku Madžarske odpovedal državniškemu srečanju z Viktorjem Orbanom, “branikom” krščanske Evrope. Na laž jih postavlja namreč napovedan program, iz katerega je jasno razvidno, da ima papež Frančišek 12. septembra ob 08:45 napovedano srečanje  s predsednikom republike in predsednikom vlade Viktorjem Orbanom v Muzeju lepih umetnosti v Budimpešti.

VARŠAVA — Poljska vlada je zaradi ilegalnih migracij na poljsko-beloruski meji razglasila izredno stanje. Poljske oblasti in druge baltske države trdijo, da beloruski vodja Aleksander Lukašenko migrante, ki jih uvaža iz Bližnjega vzhoda, da bi jih zatem poslal čez mejo v Litvo, Latvijo in na Poljsko, tako poskuša izvajati pritisk nad Evropsko unijo.

LJUBLJANA — V javnost so pricurljale informacije o ekscesih, ki si jih je privoščil kabinet nekdanjega premierja Marjana Šarca. V želji, da bi znižali stroške potovanja delegacije na Svetovni gospodarski forum v Davos, so slovenski davkoplačevalci  dvakrat preplačali namestitev Šarčeve delegacije. Ta je namreč najprej rezervirala sobe v hotelu v Švici, nakar si je premislila in rezervirala še hotelske sobe v Liechtensteinu. Slovenski davkoplačevalci pa so plačali več kot 8.600 evrov za prazne sobe.

image_pdfimage_print