Brali smo

16

KABUL — Kristjani v Afganistanu po talibanskem prevzemu trenutno nimajo na voljo nobenega varnega zatočišča, saj so vse meje zaprte, letalske povezave pa prekinjene. Novi oblastniki imajo v svojih rokah seznam kristjanov, ki jih ciljno iščejo, da bi jih umorili, poroča anonimni pastor iz Afganistana.

LJUBLJANA — »Naš osnovni cilj je zamenjati vlado Janeza Janše« je napisala na svojem Twitter profilu Tanja Fajon. Njen in stranke SD osnovni cilj je torej zamenjati vlado Janeza Janše – tu se pa njihov program tudi konča. Vse ostalo so le prazne besede, floskule, ki jih Fajonova neprestano ponavlja, in ki jih poznamo že vsi na pamet.

WASHINGTON — Izjava Donalda Trumpa: Ravnanje Bidna v Afganistanu predstavlja najsramotnejši trenutek v zgodovini naše države.

LJUBLJANA — Do konca avgusta 2021 je terjal virus Corona-19 v Sloveniji 4.440 življenj, po vsem svetu pa 4,43 milijonov.

DŽAKARTA — Septembra bo med Véliko mošejo Istiklal in katedralo Mariijinega vnebovzetja, ki sotjita druga nasproti drugi,  odprt podzemeljski predor, ki ima namen pospeševatii versko strpnost in omejevati težnje skrajnežev.

LJUBLJANA — Brezposelnost v Sloveniji je po okrevanju gospodarstva in odprtju dejavnosti izjemno padla, kar lahko pripisujemo tudi številnim učinkovitim ukrepom vlade za blažitev posledic epidemije koronavirusa. Trenutno imamo v Sloveniji kljub epidemiji nižjo brezposelnost, kot smo jo imeli pred epidemijo, kar je izjemno dobra novica.

SINGAPUR — Britanec Benjamin Glynn ni nosil maske, ki je v Siingapurju obvezna, zato so ga obravnavali kot terorista. Najprej so ga vrgli v zapor, nato na psihiatrijo, na koncu pa so ga deportirali iz države.

LJUBLJANA — »Ko so se Butalci skregali s pametjo, so zmagali Butalci in ne pamet, in tudi ko se je pred šolo v Preboldu skupina protestnikov uprla zdravi pameti ter podprla ravnatelja, ki dvomi, da virusi povzročajo bolezni, so zmagali protestniki in ne pamet. Če bi zmagala zdrava pamet, bi svet zavoda takšnega ravnatelja takoj razrešil,« piše Matej Lahovnik v svoji kolumni za Slovenske novice.

VARŠAVA — Poljska obmejna policija je na meji z Belorusijo prijela 13 vandalov, ki so načrtno uničevali ograjo na meji, eden od aretiranih je aktivist z Georgom Sorosem povezane fundacije “Open Dialogue” Bartosz Kramek.

TAŠKENT — Uzbekistan je po navedbah vlade v Taškentu popolnoma zaprl mejo z Afganistanom. Zunanje ministrstvo je 30. avgusta zavrnilo poročanja medijev, da naj bi bil še vedno odprt prehod na t. i. mostu prijateljstva v bližini uzbekistanskega mesta Termiz, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

LJUBLJANA — Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije se je v drugem letošnjem četrtletju povečal za 16,3 odstotka na letni ravni. Največ je k tej rasti po podatkih državnega statističnega urada prispevala rast obsega zunanje trgovine, močno so se povečale tudi investicije in potrošnja gospodinjstev.

BUDIMPEŠTA — Stalni konflikti med evropskimi institucijami slikajo brezupno sliko prihodnosti EU. Neprestano rivalstvo in izsiljevanje je privedlo Evropski parlament do vložitve tožbe proti Evropski komisiji zaradi Madžarske in Poljske. »Kako naj gradimo evropsko prihodnosti, če so same institucije EU v popolni zmedi glede njihovega lastnega mesta?« se sprašuje madžarska pravosodna ministrica Judit Varga.

LJUBLJANA — »Danes (31. avgusta) sem po več letih gledal oddajo Tednik, ker so me prosili za izjavo o covid ukrepih v šolah. Tako slabega prispevka, kot je bil ta, že dolgo nisem videl na kateri koli televiziji. Brez glave in repa, brez kakršnekoli poante ali zaključka,« je svoje opažanje glede kakovosti oddaje na nacionalni RTVS ubesedil fizik in filozof Sašo Dolenc. Urednica oddaje Tednik je še vedno Jelena Aščić.

VARŠAVA — V zadnjem letu je bilo 10 poljskih škofov odstranjenih s svojih položajev. Vatikan jih je v večini sankcioniral zaradi prikrivanja spolnih zlorab mladoletnikov s strani duhovščine.

LJUBLJANA — V nekdanji Nemški demokratični republiki uničenega 5 odstotkov arhivskega gradiva, v Sloveniji več kot 80 odstotkov. Medtem pa redni profesor za sodobno zgodovino na eni izmed slovenskih fakultet odkrito govori o potrebi po omejevanju dostopa do arhivov iz obdobja nekdanjega komunističnega režima.

SVETI SEDEŽ — Papež Frančišek je 30. avgusta sprejel v avdienci prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov kardinala Marcela Semerara in odobril razglasitev dekreta o herojskih krepostih minorita p. Placida Cortese (1907-1944), ki se je v italijanskih koncentracijskih taboriščih med II. svetovno vojsko zelo zavzemal tudi za slovenske zapornike.

LJUBLJANA — Z 31. avgustom bo vrtec za drugega in vse naslednje otroke brezplačen. Vlada na ta način spodbuja Slovence in Slovenke k večji rodnosti in ustvarjanju večjih družin, saj smo Slovenci, tako kot večina Evrope, postali družba starajočih. Prejšnje leve vlade slovenskim družinam niso posvečale pozornosti, saj so populacijski manko nadomeščale z uvozom tujcev.

image_pdfimage_print