Nekaj “cvetk” ameriške zakonodaje – 6

119

V nekaterih ameriških zveznih državah je oblast iznašla zakone, ki – po njihovem mnenju – lajšajo življenje državljanov.

Ti zakoni, od katerih so nekateri pametni, nekateri manj pametni in nekateri popolnoma nesmiselni, naj bi urejali življenje v ameriških zveznih državah, zzmanjšali zločinstvo in prisilili ljudi, da si spoštovali lepo obnašanje, temeljne človekove pravice in pravice živali.

Nekatere od teh zakonov so uveljavili pred desetletji, pozneje pa so bili pozabljeni. Večinoma pa zabavajo tiste, ki jih ne zadevajo, saj preprosto ne morejo doumeti, zakaj je zakonodaja posamezne države potrebna. Oglejmo si nekatere najbolj smešne zakone, ki so jih uvedle posamezne zvezne države in so še danes veljavni (toda nihče se zanje ne briga).

V South Dakoti je prepovedano prikazovati filme, v katerih so policaji tepeni ali ustreljeni.

Na Alaski je dovoljeno streljati medvede, prepovedano pa jih je buditi, da bi se fotografirali v njihovi družbi.

V Vermontu je prepovedano zanikati obstoj Boga.

Zvezni zakon (za vse Združene države) določa, da otroci smejo kaditi, ne morejo pa kupiti cigaret. Prepovedano je tudi vstavljanje okraskov v kožo in tetoviranje.

Zvezni uradnik je določil, da je treba iz Shakespearejeve drame Romeo in Julija izrezati 400 besed, ker merijo na spolnost.

image_pdfimage_print