Home Politika Preganjanje kristjanov Preganjanih 340 milijonov kristjanov. Glavni vzrok: islam

Preganjanih 340 milijonov kristjanov. Glavni vzrok: islam

Na svetu je 340 milijonov preganjanih kristjanov zaradi njihove vere, ker živijo v sovražnih pokrajinah, ali so žrtve predsodkov, nestrpnosti, ali jih nihče ne brani, kadar so gorožena njihova življenja, imetje in svoboda. To izhaja iz poročila, ki ga je objavila 13. januarja 2020 organizacija Open Doors, ustanovljena leta 1955 v pomoč preganjanim kristjanom, ki vsako leto objavi World Watch List (WWList), seznam 50 držav, kjer je težko biti kristjan, in poročilomo svetovnem položaju, urejeno po državah.  

V  prejšnjem poročilu (2019) je bilo v seznamu 50 držav preganjanih kristjanov 260 milijonov. V 2020 se je število dvignilo na 309 milijonov, kar je zelo veliko, posebno če upoštevamo vzporedno demografsko rast. V odnosu do leta 2019 se je preganjanje povečalo za 60%, bistveno se. je pa povečalo tudi število umorjenih kristjanov: od 2.983 (2019) na 4.761 (2020), kar pomeni dnevno povprečje 13 umorov. Potem je še 4.277 kristjanov v zaporih brez sodnega procesa, ki so bili zaprti tekom leta (povprečje 11 na dan) zaradi prijav, ki so skoraj vedno brez dvoma izmišljene. Poleg tega je bilo 1.710 kristjanov ugrabljenih (povprečje 4 ugrabitve na dan). Edinni pozitivni podatek je upad poškodovanih, izropanih ali razrušenih cerkve in verskih zgradb (kapele, semenišča, šole, bolnišnice …): od 9.488 (2019) na “samo” 4.488 (2020).

Open Doors je ugotovila, da je Covid-19 eden od odgovornih za večje težave, s katerimi so se morali soočiti kristjani v letu 2020. Kot primer: zaradi omejitev druženja so bili mnogi spreobrnjenci prisileni živeti v ožjem stiku s svojo rodbino, ki obsoja njihov izbor in to tudi pokaže na različne načine. Poleg tega je pandemija povečala že prej obstajajočo ranljivost krščanskih majnšin. V Indiji, Bnagladešu, Pakistanu, Sudanu in Vietnamu so krstjani prvi izgubili zaposlitev, zadnji pa do dobili prehrambeno in zdravstveno pomoč, če niso bili od tega celo izključeni. 

Po podatkih Open Doors je izvorov preganjanja kristjanov devet: islam, verski nacionalizem, etnično nasprotstvo, medrodovno zatiranje klanov in družin, imenski protekcionizem (kadar ena krščanska denominacija zatira drugo), komunistični režimi, svetna nestrpnost, diktatorska norost in organiziran kriminal.

Ob pregledu držav, kjer je krščanstvo preganjano, najdemo vse prej omenjene izvore: etnična nasprotstva v vsej Afriki, komunistično preganjanje, ki razsaja na Kitajskem, da o Severni Koreji niti ne govorimo, verski nacionalizem, katerega so hindujski skrajneži v Indiji najbolj opupen zgled, organiziran kriminal v Kolumbiji, svetna nestrpnost, ki se širi v zahodnih deželah. Najbolj pa pade v oči ogromna vloga, ki jo je tekom let zavzel islam. 

Skrajno preganjanje najdemo v 12 državah po naslednjem vrstnem redu: Severna Koreja (vedno na prvem mestu), Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Eritreja, Jemen, Iran, Nigerija, Indija, Irak in Sirija. Iz te skupine odhaja Sudan, na novo pa sta padla vanjo Nigerija in Irak. V devetih državah od teh dvanajstih je islam tisti, ki preganja kristjane.

V ostalih 38 državah, kjer je preganjanje zelo močno, jih je 27, kjer ima islam glavno vlogo, pa naj gre za islamsko večino (kot Maroko, Mali, Jordanija …), ali pa za krščansko večino (Kenija, Mozambik …).Kjer so kristjani manjšina, je preganjanje ali uradno z zakoni, ki diskriminirajo, odrivajo na rob, postaljajo omejitve verski praksi, ali ga vsiljuje civilna družba ali pa skrajne skupine in gibanja. Drugod je grožnja islamski ekstremizem, ki ga vlade ne morejo ali noejo krotiti.

Exit mobile version