Brali smo

46

LJUBLJANA — Poslanec SDS Branko Grims: »V resnici je to, kar se dogaja v Afganistanu, s civilizacijskega vidika tragedija svetovnih razsežnosti. Vsa leta naporov v Afganistanu gredo v nič. Ženske bodo znova pobijali, kamenjali, svet bo gledal stran, kot vedno, ko gre za radikalni islam.«

BRUSELJ — Enormna ekonomska moč Evropske Unije v povezavi z dejstvom, da tirani, kot so saudski kronski princ Mohammed bin Salman, turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan, venezuelski predsednik Nicolas Maduro in kitajski diktator Xi Jinping, svoje finance hranijo v varnem zavetju evropskih bank, bi lahko izredno učinkovito prisilila v korenite spremembe še tako brutalne režime in še tako neusmiljene avtokrate. V resnici pa so edine reakcije mlačne in strahopetne diplomatske fraze o “globoki zaskrbljenosti”.

KABUL — Talibani so začeli izvajati povračilne ukrepe po vsem Afganistanu, pri čemer so poleg Afganistancev žrtve tudi tujci, ki so že v državi. Tiskovna agencija al-Arabiya s sedežem v Dubaju je poročala, da je bil ustreljen nemški civilist, ki je bil na poti v Kabul, vendar je Berlin sporočil, da njegove poškodbe niso življenjsko nevarne in da ga bodo kmalu poslali nazaj v Nemčijo. Tiskovna agencija Reuters pa je poročala, da so strelci lovili tudi novinarja nemškega portala Deutsche Welle. Eden od članov njegove družine je bil ustreljen, drugi hudo ranjen, trije drugi novinarji pa so bili napadeni na svoje domove. O podobnih napadih so poročali tudi afganistanski novinarji.

LJUBLJANA — Raziskovalec udbovskih arhivov mag. Igor Omerza v svoji knjigi Velikani slovenske osamosvojitve in Udba ugotavlja, da je bil naročnik umora dr. Lamberta Ehrlicha in dr. Cirila Žebota največji slovenski zločinec vseh časov Edvard Kardelj – Krištof; (namesto Žebota je pod streli padel študent Viktor Rojic).

WASHINGTON — Dolgoletni diplomat iz Obamove administracije Roy Crocker in nekdanji zdravnik v Beli hiši Ronny Jackson po po ameriški polomijadi v Afganistanu ocenjujeta, da je predsednik Biden mentalno nezmožen še naprej voditi Združene države Amerike.

BUKAREŠTA — Kaže, da se bo Madžarski in Poljski morda pridružila tudi Romunija. Nekatere desne stranke v tej državi prav tako razmišljajo o novi zakonodaji, ki bi po madžarskem modelu določala pravila in omejitve glede širjenja LGBT agende. Obstaja velika verjetnost, da bo takšna zakonodaja v Romuniji tudi sprejeta.

LJUBLJANA — Še nekaj mesecev pred oblikovanjem vlade Marjana Šarca je zdaj njegova senca in v času Šarčeve vlade njegov državni sekretar Damir Črnčec na Twitterju primerjal ISIS in SVIZ. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je Črnčecu zdel celo bolj džihadističen od teroristov Islamske države. Te dni pa so Šarčevi v LMŠ in SVIZ kot rit in srajca.

BUDIMPEŠTA — László Toroczkai, vodja madžarske stranke Naša domovina in župan vasi Ásotthalom na južni meji Madžarske, poroča o povečanem nasilju nezakonitih migrantov, ki poskušajo priti na Zahod. Nov način njihovega džihada je ogenj: v noči z 12. na 13. avgust 2021 so podtaknili gozdne požare. Po videzu sodeč prihajajo iz Pakistana, Afganistana in Irana.

TOKIO — Za časa olimpijade se je potrojilo število primerov Covida-19. Sanitarni izvedenci sicer zanikajo direktno povezavo z olimpijado, toda 17. avgusta se je število dnevnih novih okužb dotaknilo 20.000. Sredi julija jih je bilo 2.000. Razlika se je pokazala, ko je prišel na Japonsko olimpijski štab.

LJUBLJANA — »Po številnih sovražnih in izločevalnih izpadih do vsakogar, ki se ne strinja z njihovo politično usmeritvijo, se lahko strinjamo, da taki ljudje, kot je Marjan Šarec, ne spadajo v politiko in še manj v parlament, kjer se sprejemajo za državo in naše življenje pomembne zakonske odločitve in usmeritve,« je v Časniku zapisal Franci Feltrin.

KOČEVJE — »Ravnatelj iz Kočevja, ki je za Odmeve izjavil, da ni naloga ravnateljev, da spodbujajo zaposlene in otroke, naj se cepijo, ne razume svojega poslanstva in je žalosten primer slabega menedžerja javnega zavoda,« je izjavo ravnatelja iz Kočevja komentiral ekonomist dr. Matej Lahovnik in dodal, da gre pri njem za kričeč primer negativne selekcije, ki pred celotno Slovenijo kaže nerazumevanje svojega poslanstva.

BEIJING — Zaradi nerazumnega zakona o več desetletni omejitvi števila otrok po enega na vsako družino, se je Kitajska znašla v hudi demografski katastrofi. Zdaj je pripravljena umakniti ta zakon, problem je le, ker povprečen Kitajec nima finančnih virov, da bi vzdrževal več kot enega otroka. Zakon “enega otroka” se je izkazal za pravi bumerang.

MOSKVA — Ruska vlada se je odločila dati na razpolago 7 milijard rubljev (okrog 9 milijonov evrov) za 200 projektov “duhovne in moralne vsebine” na internetu, namenjenih mladim. Patriarh Kiril je načrt podprl.

image_pdfimage_print