Brali smo

114

LJUBLJANA — S 1. septembrom bo vrtec za drugega otroka, ki je v vrtcu hkrati s starejšim sorojencem, brezplačen. Prav tako je do brezplačnega vrtca upravičen vsak nadaljnji otrok ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne.

SARAJEVO — Visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino dr. Valentin Inzko v 30. julija v Odmevih pojasnil, kdo je v resnici avtor tega dokumenta, ki so ga levičarji poskušali podtakniti Janezu Janši.. Gre za nekdanjega balkanskega direktorja CIE Stevena Meyerja, dokument pa je imel dr. Inzko tudi sam v rokah, že pred tremi leti. Avtor je v bistvu tam zagovarjal mirno ločitev, če se države zmenijo, da menjajo meje, da kaj naredijo skupaj, če se seveda strinjajo in da potem to mednarodna skupnost to tudi požegna

LJUBLJANA — Raperju Zlatanu Čordiću je na njegovo kritiko poslancev, ki so enotno pozvali k cepljenju zapisal Gregor Golobič: »To bi bilo relevantno, če bi za koga izmed njih veljalo, da je diler. Vi, proticepilci, pa ste promotorji dilanja virusa. Vaša poza je laž, vaša svoboda je egoizem, vaša alternativa je idiotizem…!«

DUNAJ — Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je pojasnil svoje negativno stališče do migracijske politike Evropske komisije. Po njegovih besedah bo Avstrija iskala zaveznike med tistimi državami v EU, kjer se bodo želeli z migracijami soočati na drugačen način, kot pa so k temu pristopili v EU. Med drugim Nehammer Evropski komisiji očita pošiljanje napačnih signalov in dajanja tisoče evrov tihotapcem. »Evropska komisija ne reagira, zato bomo reagirali sami,« je dejal Nehammer.

IZOLA — Globoka država iz naftalina potegnila še izolsko rdečo teto Bredo Pečan – ta je žolčno obračunala s poslancem DeSUS-a Brankom Simonovičem z neokusnim pismom glede glasovanja in izvolitve novega ministra za področje digitalizacije Marka Borisa Adrijaniča.

KABUL — Po odhodu sil zveze Nato iz Afganistana naj bi se zaradi strahu pred talibani več afganistanskih sodelavcev Slovenske vojske na pomoč obrnilo tudi na Slovenijo. Ministrstvo za obrambo po poročanju časnika Dnevnik 6. avgusta preučuje možnosti, da bi jim podelili azil.

LJUBLJANA — Dolgoletna negativna selekcija kaže katastrofalne rezultate: Skoraj polovica zaposlenih na RTV nima ustrezne izobrazbe. Bi se pustili zdraviti v bolnišnici, v kateri skoraj polovica za svoje delo nima ustrezne izobrazbe? Ali pa bi morda to sprejeli na sodišču?

WASHINGTON — Kubanski protestnik sporoča lahkomiselnežem, kot je Brglez, ki se šopirijo z majico Che Guevare: Bil je terorist, ki je na Kubi pobijal homoseksualce.

BERLIN — Nemška tajna obveščevalna služba BND je javnost tokrat opozorila na rastočo nevarnost islamskega terorizma, ki še naprej predstavlja resno grožnjo svetu. V zadnjih dveh desetletjih je narastlo tako število potencialnih teroristov, kot tudi grožnja, ki jo predstavljajo. Islamska država se je pretvorila v obsežno mrežo brez enotne hierarhije, tako kot nekoč Al Kaida. Vse bolj namreč spominja na mafijsko organizacijo.

DUNAJ — Potem ko so se Rusija, Egipt, Savdska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn odločili, da radikalno islamistično skupino Muslimanska bratovščina zakonsko razglasijo za teroristično organizacijo, se je za prepoved njenega delovanja odločila tudi sosednja Avstrija.

WASHINGTON — Ameriška televizija CNN je odpustila tri zaposlene, ki so na delovno mesto v redakciji prišli necepljeni. Podjetje od zaposlenih zahteva, da na delovno mesto prihajajo cepljeni. Gre za enega prvih primerov v ZDA, ko je delavec izgubi zaposlitev, zaradi nespoštovanja pravil podjetja o obveznem cepljenju proti koronavirusu. Pri CNN sicer trenutno v redakcijah dela približno tretjina zaposlenih, ostali pa ostajajo na delu od doma.

BEIJING — Kitajska vlada hoče utišati “državljane novinarje” glede poročanja o poplavah v provinci Henan. Mladina Kitajske komunistične partije tujim novinarjem grozi s smrtjo.

WASHINGTON — Vodilni ameriški epidemiolog Fauci: Če bi se dezinformacije, kot smo jim priča danes, širile v preteklosti, bi še danes imeli črne koze in otroško paralizo!

BUDIMPEŠTA — Zaradi naraščajočega trenja med Madžarsko in EU o sporni zakonodaji, ki bi prepovedala sporne LGBT vsebine v šolah in vrtcih na Madžarskem, se je njihov premier odločil, da bo podporo preveril na referendumu. Orban je prepričan, da lahko Madžari samo sami odločajo o uvajanju spornih LGBT vsebin. EU je zoper Orbana že sprožila sodne postopke, slednji pa je EU že pred napovedjo referenduma dal jasno vedeti: »Ne bomo vam dovolili vaše prisotnosti v šolah in vrtcih.«

ZÜRICH — Švicarski medij Die Weltwoche: Večina kritikov Janeza Janše ne zna govoriti slovensko, le redki deželo poznajo iz lastnih izkušenj, informacije pa dobijo kar pri slovenski levici. Metoda je znana že od sankcij, ki so bile uvedene pred dvema desetletjema, proti črno-modri vladni koaliciji v Avstriji. Po Wolfgangu Schüsslu, Jaroslavu Kaczynskemu in Viktorju Orbanu je sedaj na vrsti Janez Janša. Vse trije so si upali nasprotovati nareku EU, znali so se braniti in dokazovati svojo nacionalno suverenost.

image_pdfimage_print