Brali smo

93

LJUBLJANA — Odbor za svetovno dediščino Unesca je na zasedanju 28. julija na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine vpisal izbrana dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani. Izbor del, vpisanih na seznam, obsega sedem sestavnih delov: vodno os mesta (nabrežja Ljubljanice z mostovi od Trnovskega pristana do Zapornic) in Trnovski most, kopensko os (Vegova ulica z Narodno in univerzitetno knjižnico, Kongresni trg s parkom Zvezda), ureditev arheološkega parka (Rimski zid), kompleks mesta mrtvih (Plečnikove Žale – vrt vseh svetih) ter cerkvi v ruralnem (sv. Mihaela v Črni vasi) in delavskem predmestju (sv. Frančiška Asiškega v Šiški).

ZAGREB — Hrvaško vrhovno sodišče je zavrnilo pritožbo britanskega državljana Douglasa Kanea in mu potrdilo obsodbo na 24 let zapora zaradi umora in poskusa umora na znani hrvaški plaži Zrće na otoku Pag junija 2018. S tem je sodba 28-letnemu Britancu postala pravnomočna.

LJUBLJANA — Podpora, ki jo je predsednik vlade Janez Janša izrazil iranski opoziciji, je požela odobravanje mnogih posameznikov in organizacij, ki se zavzemajo za osvoboditev iranskega ljudstva izpod tiranije tamkajšnjega režima. Tako je Janševo podporo v imenu britanskega komiteja za svobodo Irana pozdravil predsednik omenjenega odbora Lord Alton of Liverpool. Član britanske lordske zbornice je svojem imenu in imenu svojih kolegov izrazil občudovanje za trdno držo Slovenije, ki se ni uklonila niti potem, ko je iranski režim pritisnil na slovensko veleposlanico v Teheranu. Čestitala je celo Amnesty International.

WASHINGTON — Rod Dreher, sodelavec ameriškega portala The American Conservative: Verni kristjani smo na Zahodu že disidenti. A razmere se bodo še poslabšale. Svojo knjigo je naslovil: Priročnik za krščanske disidente.

KRANJ — Vrhovno sodišče je v upravnem sporu odločilo, da je sodni svet upravičeno sprejel odločbo, s katero je Janji Roblek zaradi nepravilnosti pri razvrščanju sodnikov v plačne razrede odvzel vodenje kranjskega sodišča, danes poroča Dnevnik. Vodenje kranjskega sodišča je tako začasno prevzela podpredsednica sodišča Špela Jakopič. Petčlanski senat vrhovnega sodišča je po majski glavni obravnavi odločil, da je sodni svet napako na kranjskem sodišču ustrezno označil za hujšo kršitev in da je bila odločitev o razrešitvi Roblekove upravičena.

ČENGČOU — Število žrtev poplav v kitajski pokrajini Henan bi lahko naraslo na 10.000 mrtvih. Poplava je o dnesla 50 vasi in ljudje so pogrešani. Pomoč je usmerjena predvsem v velika mesta, podeželje pa je zanemarjeno. Vojska je zasedla najbolj prizadeta območja, dostop novinarjem, posebno tujim, je prepovedan.

VATIKAN — Pred vatikanskim sodiščem se je 27. julija začelo sojenje zaradi afere z nakupom nepremičnin v Londonu. Na zatožni klopi bo deseterica, ki naj bi bila med drugim kriva zlorabe položaja, pranja denarja, goljufije in korupcije. Med obtoženimi sta nekdaj vplivni kardinal Giovanni Angelo Becciu in Cecilia Marogna, ki naj bi bila dejavna tudi v Sloveniji.

LJUBLJANA — Violeta Tomič spet dela sramoto Levici in poslanskemu poklicu: anticepilcem zagotavlja, da nasprotuje cepljenju proti covidu. S svojim javnim izrekanjem proti cepljenju je tako ponovno povozila uradna stališča stranke Levica, katere koordinator Luka Mesec se je večkrat javno zavzel za cepljenje.

BRUSELJ — Hinavska drža voditeljev evropskih držav: čestitajo in se prilizujejo novemu iranskemu predsedniku Hassanu Rouhaniju, ki ima na vesti množične kršitve človekovih pravic. Z izbiro množičnega morilca za predsednika je iranski režim iranskemu ljudstvu in svetu poslal močno sporočilo, da ne bo spoštoval človekovih pravic. Kako bi lahko vodja demokratične države čestital množičnemu morilcu?

ANKARA — Potem ko je za posledicami covida-19 umrl nekdanji vodja turške škofovske konference Mehičan p. Ruben Tierrablance Gonzalez, je bil ta teden na generalnem zasedanju na mesto predsednika turške škofovske konference izvoljen Slovenec, minorit, msgr. dr. p. Martin Kmetec. Kmetec je od konca lanskega leta nadškof metropolit v turškem Izmirju.

VATIKAN — Papež je močno omejil obhajanje svetih maš po tridentinskem obredu. Po nedavnem odloku papeža Frančiška je obhajanje tridentinskih bogoslužij mogoče le z  dovoljenjem krajevnega škofa, ki bi lahko določil kraj, čas in duhovnike, ki bodo lahko obhajali sveto mašo po tridentinskem obredu. Božja beseda bo morala biti prebrana v krajevnem jeziku, svete maše po tem obredu pa duhovniki z dovoljenjem ne bodo več smeli obhajati v običajnih župnijskih cerkvah.

NOVO MESTO — Ugledni zdravnik dr. Boštjan Kersnič, v.d. strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Novo mesto, piše anticepilcem: »Jutri vas lahko doleti diagnoza, ki bo veliko hujša od tega, da ste se odločili za cepivo.«

image_pdfimage_print