1

Nekaj “cvetk” ameriške zakonodaje – 5

V nekaterih ameriških zveznih državah je oblast iznašla zakone, ki – po njihovem mnenju – lajšajo življenje državljanov.

Ti zakoni, od katerih so nekateri pametni, nekateri manj pametni in nekateri popolnoma nesmiselni, naj bi urejali življenje v ameriških zveznih državah, zzmanjšali zločinstvo in prisilili ljudi, da si spoštovali lepo obnašanje, temeljne človekove pravice in pravice živali.

Nekatere od teh zakonov so uveljavili pred desetletji, pozneje pa so bili pozabljeni. Večinoma pa zabavajo tiste, ki jih ne zadevajo, saj preprosto ne morejo doumeti, zakaj je zakonodaja posamezne države potrebna. Oglejmo si nekatere najbolj smešne zakone, ki so jih uvedle posamezne zvezne države in so še danes veljavni (toda nihče se zanje ne briga).

V Texasu ne smete stoje narediti več kot tri požirke piva naenkrat. Prav tako ne smete molsti krave, ki je last kake druge osebe. Homoseksualno obnašanje je hud prekršek zakona. V Texasu je tudi prepovedano brati Encyclopedijo Britannico, ker je v njej recept za varjenje piva.

Država Utah prepoveduje uporabo atomskega orožja in kaznuje tiste, ki povzroče kako katastrofo. Možje v Utahu so odgovorni za kriminalna dejanja svojih žena, dokler so v njihovi družbi.

V državi Washington se tisti, ki je prehlajen, ne sme prikazati v javnosti. Nikomur ni dovoljeno kupiti in lizati lizike. Otrokom je prepovedano delati se, kot da imajo bogate starše. V Washingtonu tudi ne morete kupiti mesa v nedeljo. Toda najbolj koristno in potrebno je navodilo, kako zmanjšati zločinstvo: »Motorist z zločinskimi nameni se mora ustaviti pred mestom in poklicati policijo.«

V West Virginiji je kazen za javno preklinjanje $1.