2. avgust: Porciunkulski odpustek

Frančiškanski viri pripovedujejo, da je neke noči leta 1216, ko je bil Frančišek zatopljen v molitev, zažarela v cerkvici pri Porciunkuli velika svetloba in je videl nad oltarjem Kristusa z njegovo najsvetejšo Materjo, obdana z množico angelov.

Vprašali so ga kaj si želi za zveličanje duš.

Frančišek je nemudoma odgovoril: »Prosim te, da bi vsi spokorjeni in spovedani, ki bodo obiskali to cerkev, prejeli obširno in velikodušno odpuščanje vseh krivd.«

»Veliko je kar prosiš, brat Frančišek,« mu je rekel Gospod, »toda še večjih stvari si vreden in jih boš tudi prejel, vendar pod pogojem, da za ta odpustek prosiš mojega namestnika na zemlji.«

Frančišek je takoj stopil pred papeža Honorija III. (tedaj se je zadrževal v Perugii; op. ur.) Papež ga je pozorno poslušal in njegovo prošnjo odobril. Vprašal ga je pa: »Frančišek, za koliko let pa hočeš ta odpustek?« na kar mu je Frančišek odgovoril: »Sveti oče, ne prosim za leta, ampak za duše.»

On je 2. avgusta 1216 skupaj s škofi Umbrije naznanil ljudstvu, ki  je zbralo v Porciunkuli: »Bratje moji, vse bi vas rad poslal v nebesa!«

Tako je nastal porciunkulski odpustek, ki je veljal v začetku samo za 2. avgust in za frančiškanke cerkve. Danes pa velja v Porciunkuli vse dni v letu, v vseh frančiškanskih in župnijskih cerkvah pa 2. avgusta. Nakloniti ga je mogoče rajnim. Podrobnosti o odpustkih pa razlaga Katekizem katoliške Cerkve (1471-1479).

Porciunkula – zibelka frančiškanskega reda

Porciunkula se uradno imenuje Santa Maria degli Angeli, Marija Angelska. V Frančiškovih časih, torej v začetku 13. stoletja, je bil na tej ravnini pod mestom Assisijem osamljen gozdiček, v katerem je bila kapelica, posvečena Mariji Angelski. Oboje je bilo last benediktinske opatije Monte Subasio nad Assisijem (danes je ni več). Sv. Frančišek si je od benediktincev izprosil dovoljenje, da si je smel s prvimi brati postaviti okrog te kapelice skromna bivališča. Odtod ime Porciunkula, ki je pomanjševalnica italijanskega izraza porzione, kar pomeni majhno porcijo, majhen del zemljišča. Sem se je vračal s svojih misijonskih poti, sem se je vrnil iz Rima, ko je papež Inocenc III. ustno, nato pa njegov naslednik Honorij III. z bulo (slovesnim pismom) potrdil frančiškanski red. Tu je preoblekel v redovni habit Klaro Offreduccio, sv. Klaro, ustanoviteljico klaris. Sem se je vrnil z La Verne, ko je prejel Kristusove rane in tukaj preživel zadnja leta svojega življenja. Tu je tudi umrl 3. oktobra 1226, star 44 let.

Bazilika Santa Maria degli Angeli

Leta 1569 so začeli graditi nad prastaro kapelico renesančno baziliko Santa Maria degli Angeli. Kapelica je zdaj pod njeno kupolo, bazilika sama pa nima nobenih poslikav, mozaikov ali drugih okraskov, saj je njena naloga varovati kapelico iz Frančiškovih časov in sprejemati romarje, ki se žele udeležiti porciunkulskega odpustka. Žegnanje praznuje 2. avgusta.