Krištofova nedelja

122

25. julij 2021

Kot pripoveduje prastara legenda, je Krištof nosil Kristusa kot otroka preko reke, zato tudi njegovo ime, ki je v grščini Hristoforos, kar pomeni Kristonosec. Zato so si ga za svojega zavetnika izbrali čolnarji in splavatji, nosači in vozniki pa tudi romarji in popotniki. V našem času pa je postal tudi zavetnik voznikov avtomobilom in drugih motornih vozil. Na nedeljo, ki je najbližja njegovemu godi (24. juija), praznujemo Krištofovo nedeljo, ko se mu posebej priporočajo avtomobilisti in si dajejo tudi blagosloviti svoje “jeklene konjičke”. To je pa tudi dan darovanja za akcijo Miva.

Akcija Miva

je akcija veselega sprejemanja in pogumnega podarjanja Kristusove ljubezni. MIVA Slovenija »Moj dar Boga slavi – za vse prevožene poti.« Kako naj duhovniki (misijonarji) dosežejo oddaljene vasi na podeželju? Kako naj bolni pridejo do več dni hoje oddaljene ambulante ali bolnišnice? Kako naj kmetje svoj pridelek po brezpotjih spravijo na tržnico? Kako naj brez gradbenih strojev zgradijo v divjini šolo ali ambulanto? Kako naj učitelji in zdravniki pridejo do tistih na koncu sveta? Ko skušamo najti odgovor na ta vprašanja, spoznavamo, zakaj so misijonska vozila tako zelo potrebna. MIVA ima, hvala Bogu, veliko plemenitih darovalcev, ki se zavedajo, da je mogoče pomagati in to tudi storijo. MIVA Slovenija je katoliška ustanova, ki jo vodi Misijonsko središče Slovenije. Vsako leto oskrbuje naše (pa tudi druge) misijonarje s prevoznimi sredstvi, ki jih potrebujejo za pastoralno in humanitarno poslanstvo. Obiskovanje oddaljenih podružnic, kjer mašujejo, poučujejo verouk, delijo zakramente, je možno samo z dobrimi prevoznimi sredstvi (avtomobili, motorna kolesa). Skrb za bolne, obiski in njihov prevoz skrajša čas iz nekaj dni v nekaj ur. Gradbeni material, ki ga na hrbtih nosijo tudi več ur daleč, more v večjih količinah s tovornjakom priti veliko prej. Dolge razdalje in nevarne poti za otroke je lažje premagati s prevoznim sredstvom, kombijem ali avtobusom. Hrana, ki je v sušnih obdobjih ali ob poplavah nujno potrebna takoj (ne jutri ali čez en teden), lahko dospe v doglednem času. MIVA vozila rešujejo življenja in peljejo v lepšo prihodnost. Za temi rdečimi črkami MIVA Slovenija, ki so nalepljene na misijonska vozila, pa stojijo ljudje plemenitega srca in dobre volje, ki s svojim darom v zahvalo za srečno prevožene kilometre ob blagoslovu vozil na Krištofovo nedeljo omogočijo nakup prepotrebne tehnike. Pa naj gre za most ali cesto, za terensko vozilo ali traktor, rešilni avto ali motorno kolo, štirikolesnik ali pristaniški pomol, tovornjak ali kombi, čoln ali bus – vse to omogoča najbolj odmaknjenim ne le preživetje, ampak odpira tudi pot k napredku – k izhodu iz revščine in nepismenosti, iz lakote in bolezni, iz odrinjenosti in pozabe – iz doline smrti, na poljane človeka vrednega življenja.

Hvala zato vsem, ki imate odprto uho, da slišite krike v stiski, ki vidite pot k rešitvi, ki čutite potrebo po pomoči, ki imate odprto roko za dobroto, ki imate korak usmerjen k siromakom. Hvala vam, da svojo srečo delite z drugimi, da ob lastnih stiskah delite kruh s še bolj ubogimi – hvala, da ste podaljšana Kristusova roka ljubezni in daritve.

»Z veseljem darujem – življenja rešujem.«

Srečno povsod – vam MIVA želi, naj Bog blagoslavlja vse vaše poti!

Svoj dar lahko izročite osebno v
Misijonsko središče Slovenije
Kristanova 1, 1000 Ljubljana.

Lahko ga nakažete na isto Misijonsko središče:

TRR pri NLB SI56 0201 4005 1368 933
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 249500
Koda namena: CHAR
Namen: akcija MIVA.

Lahko ga pa izročite svojemu župniku, ki bo poskrbel, da bo prišel na pravi naslov.

image_pdfimage_print