Brali smo

160

LJUBLJANA — Zaradi hitrega povečevanja okužb v številnih evropskih državah in vnosov v Slovenijo je vlada na dopisni seji sprejela sklep, po katerem bo od 15. julija dalje v državo možen vstop le s predložitvijo dokazila o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirus, če ne bo oseba morala v desetdnevno karanteno. Pri tem PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur, potrdila o prebolevnosti pa ne starejša od šestih mesecev. Veljala bodo tudi potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike, so sporočili po seji vlade.

LJUBLJANA — Institut Jožefa Stefana je ugotovil, da epidemja virusa Covid-19 narašča in da se nakazuje, da se je že zzčel pravi četrti val in da število potrjeno okuženih ne narašča samo zaradii maturantov, ki so se okužili v tujini. Virusova različica delta bo postala dominantna predvidoma v drugi polovici julija.

BRATISLAVA — Ker rusko cepivo Sputnik V v Evropski uniji še vedno ni odobreno, 200.000 odmerkov cepiva, ki jih je konec februarja kupil predsednik vlade Igor Matovič, kar ga je stalo položaja predsednika vlade, na Slovaškem ne bodo uporabili. Zdravstveni organi so jih 2. julija 160.000 poslali nazaj v Rusijo.

PRAGA — Češki premier Andrej Babiš je 8. julija dejal, da nima razloga, da bi sopodpisal pismo, ki ga je na pobudo 18 evropskih voditeljev ostro kritiziralo začetek veljavnosti madžarskega zakona proti pedofilom. “Ne vem, zakaj bi se morali vmešavati v madžarske zakone, saj gre za suvereno državo. Ne gre za homoseksualce, ampak za zaščito otrok in pravico staršev, da jih vzgajajo, kot se jim zdi primerno,” je dejal v odgovoru na vprašanje piratskega poslanca v parlamentu.

ZAGREB — Nikola Grmoja, poslanec opozicijske stranke Most nezavisnih list, je 6. julija, napovedal, da bo vložil predlog zakona, podoben madžarskemu, ki bo otroke zaščitil pred pedofilijo in propagando LGBT. “Pedofilija je najbolj sramoten zločin, ki ga je mogoče zagrešiti, saj uniči mladega človeka … Vsak človek ima pravico, da se svobodno odloči, s katerimi vrednotami želi živeti, vendar sem odločen, da se bom boril proti vsiljevanju agresivne ideologije otrokom.

ANKARA — Neodvisna raziskava odkriva, da turška uradna agencija navaja prenizke številke brezposelnih. V resnici je ta pri ženskah 33,7%, pri moških 23,9% in pri mladih, ki ne najdejo del 42,4%.

HAVANA — Kuba je bila pred komunistično revolucijo dežela obilja: Pod dohodkih na prebivalca je bila na 5. mestu na svetu. Do današnjih dni pa je Kuba postala sinonim za lakoto, revščino, migracije in zatiranje. S pospešitvijo globalizacije v 80. letih 20. stoletja, pričela zmanjševati tudi revščina po svetu, medtem ko se je na Kubi dogajal ravno nasproten proces. Leta 2019 je minimalna plača na Kubi znašala četrtino tiste na Haitiju.

NEW YORK — Po podatkih Združenih narodov poseljuje Zemljo od leta 2019 že več kot 7,7 milijarde ljudi. Ta številka vztrajno raste, vendar počasneje kot nekoč. V letih od 2015 do 2020 se je dvigala za polovico počasneje kot v letih od 1965 do 1970. V zadnjih letih se zviša za približno 1,1 odstotka na leto. Do 2030 naj bi svetovno prebivalstvo naraslo na približno 8,5 milijarde, do 2050 na 9,7 milijarde, do 2100 pa na okoli 10,9 milijarde.

LJUBLJANA — Predstavljajte si, da bi Marjan Šarec vodil predsedovanje Svetu EU, kot predsednik vlade pa si ni upal niti spregovoriti pred Evropskim parlamentom! Potem, ko je vrgel puško v koruzo, pa ne zamudi priložnosti, da se ne bi obregal ob vlado Janeza Janše, ki je v najtežjem času prevzela vajeti in se soočila s težko situacijo- epidemijo novega koronavirusa, ki je večini sveta tedaj predstavljala popolno neznanko.

LJUBLJANA — Janez Janša Marjanu Šarcu: »Ko srednješolec s 6 popravci, na katere je ponosen, zavrnitev kandidata za US, ki je univerzitetni profesor ter slovenska in svetovna pravna avtoriteta, razglasi za zmago – smo v miselnosti tam, kjer je bila Kitajska med ‘kulturno revolucijo’.«

VATIKAN — Papež Frančišek je 14. julija zapustil bolnišnico, kjer je v začetku julija prestal triurno operacijo debelega črevesa. Pred vrnitvijo v Vatikan se je ustavil v S. Maria Maggiore v zahvalo Materi Božji za srečen izid.

LUKSEMBURG — Sodišče EU odločilo: Delodajalec lahko pod določenimi pogoji prepove nošnjo naglavne rute v službi, na primer če to stori z namenom, da prispeva k oblikovanju nevtralne podobe podjetja v odnosu do svojih strank.

LJUBLJANA — Potem, ko je Mark Boris Andrijanič dobil zeleno luč na pristojnem odboru Državnega zbora RS je bil z 45 glasovi za in 44 proti izvoljen za novega ministra, ki bo zadolžen za digitalizacijo Slovenije. Takoj po glasovanju prisegel pred DZ in poslance tudi na kratko nagovoril.

image_pdfimage_print