Brali smo

166

LJUBLJANA — »On je pravzaprav oče nestrpnosti,« je o nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu, ki ga ima Spomenka Hribar za edinega državnika med politiki in med politikanti, povedal zgodovinar Stane Granda. Po mnenju zgodovinarja ni sposoben demokratičnega razmišljanja, vsak njegov nastop je samo poglabljanje sovraštva. Podobno pa bi lahko rekli tudi za Hribarjevo, iz vsakega njenega stavka namreč kar bruha sovraštvo do aktualnega predsednika vlade Janeza Janše – kar se je izkazalo tudi v njenem zadnjem pogovoru za Svet24.si.

WASHINGTON — Mediji razkrivajo, da je nekdanji vodja kitajske protiobveščevalne službe Dong Jingwei razkril ogromno informacij, povezanih s kitajsko obveščevalno službo. Podatke je Jingwei razkril ameriški agenciji za obrambo in varnost, kar pa naj bi storil za zagotovitev svoje varnosti. Kot navaja vir, naj bi Jingwei razkril, kako je Kitajska namenoma v ZDA pošiljala študente, ki so dejansko del njihove osvobodilne vojske, kako so sprostili virus iz Wuhana in celo podatke iz prenosnega računalnika Hunterja Bidna.

DUNAJ — Na Dunaju so policisti prijeli dva osumljenca, ki sta obtožena umora 13-letnice. Gre za Afganistanca, stara 16 in 18 let. Gre za grozljiv umor deklice, ki je bila močno pretepena in nato zadavljena. Njeno odvrženo truplo je bilo najdeno v dunajski četrti Donaustadt. Oba osumljena Afganistanca so policisti odkrili in izsledili s pomočjo prič. Zaenkrat še ni znano, če sta žrtev poznala že od prej in ali je bila pred smrtjo tudi spolno zlorabljena.

VATIKAN — Pred vatikansko sodišče bo stopil kardinal Angelo Becciu in devet sodelavcev, ki so obtoženi poneverb, zlorabe položaja, prevar, pranja denarja in še nekaterih drugih kaznivih dejanj, zaradi katerih naj bi bile vatikanske finance oškodovane za skoraj 100 milijonov evrov. Pri tem je bilo udeleeno tudi podjetje iz Ljubljane. Papež je sprejel kardinalovo odpoved vsem službam in pravicam, ki jih je imel kot kardinal, tudi volilni pravici v konklavu.

RIM — Papež Frančišek je bil operiran na debelem črevesu v rimski kliniki Gemelli. Operacija je trajala tri ure. Operacija je uspela, papež je pri zavesti, diha brez aparatov in se dobro počuti.

BRUSELJ — »Zares me veseli, da ste bili takrat poveljnik, minister za obrambo in danes sedite tukaj,« je nemški evroposlanec dr. Maximilian Krah v Evropskem parlamentu izjavil o predsedniku vlade Janezu Janši in mu napovedal podporo pri predsedovanju, saj je prepričan, da Evropa potrebuje racionalno politiko in ne moralnih naukov. Pri tem je še izrazil prepričanje, da ne moremo dajati naukov borcem, ki so si sami izborili svojo svobodo.

LJUBLJANA, KRANJ — Ne le na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, tudi pred kranjskim voliščem prihaja do direktne agitacije. Na mimoidoče oziroma na tiste, ki so predčasno prišli oddati svoj glas na referendum, namreč prežijo “mrhovinarji”, ki delijo propagandne nalepke in prepričujejo ljudi, kako naj glasujejo.

BRUSELJ — Evropska komisija je izboljšala napovedi: Slovenija bo imela eno najvišjih gospodarskih rasti v EU!

BRUSELJ — V Španiji pretepajo geje, na Nizozemskem streljajo novinarje, evropske poslance pa skrbi madžarsko ustavljanje LGBT ideologije v šolah.

LJUBLJANA — Predsedniki vlad Višegrajske skupine (Češka, Slovaška, Madžarska in Poljska) so se 9. julija mudili na delovnem obisku v Sloveniji kot predsedujoči Svetu EU. Na skupni tiskovni konferenci so sporočili, da podpirajo prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu EU. V luči širjenja okužb s covidom-19 so opozorili na pomen množičnega cepljenja in še kot posebej problematično vprašanje izpostavili vprašanje migracij.

DUNAJ — Avstrijska policija obravnava 14 državljanov Avstrije in Nemčije, osumljenih, da so hoteli vzpostaviti skrajno desničarsko milico, katere cilj je bil po navedbah policije zrušitev sistema. Vodja skupine je bil že večkrat kaznovani neonacist, poleg orožja in več kot 100.000 kosov streliva pa so policisti v raciji zasegli tudi predmete z nacistično vsebino in mamila, s katerimi so osumljenci financirali nakupe orožja.

LA VALETTA — Malta je sporočila, da bo zaprla svoje meje za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19. Vlada se je odločila za zaostritev, potem ko so so v državi v enem dnevu potrdili 96 novih okužb, medtem ko so imeli še konec junija 28 aktivnih primerov, so poročali mediji. Večino novih okužb so povezali s potovanji v tujino, predvsem z mladimi, ki so na Malti obiskovali jezikovne šole. Vlada bo zato v sredo zaprla tudi vse jezikovne šole.

image_pdfimage_print