Brali smo

15

LJUBLJANA — Predsednik vlade Janez Janša je 22. junija sprejel podpredsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola, odgovorno predvsem za odnose z nacionalnimi parlamenti, še posebej v okviru konference odborov parlamentov EU za evropske zadeve (COSAC). Pogovor je bil namenjen predvsem predstavitvi slovenskih prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU.

NOVO MESTO — 1. julija je bilo razglašeno imenovanje novega novomeškega škofa. To je msgr dr. Andrej Saje, duhovnik ljubljanske nadškofije, oficial Metropolitanskega cerkvenega sodišča in docent pri Katedri za cerkveno pravo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Škofovsko posvečenje bo 26. septembra.

KOPENHAGEN — V okviru preventivnih ukrepov proti afriški prašičji kugi so na Danskem odstrelili še zadnjega divjega prašiča v naravi. Svinjereja na Danskem predstavlja pomembno gospodarsko panogo, zato je bil odlov divjih prašičev nujen, da zavarujejo svinjerejo. Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje iz vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji.

LJUBLJANA — Dobro znano je, da osamosvojitev Slovenije nikoli ni predstavljala Kučanove najintimnejše želje. Iz tega razloga je ta naredil marsikaj, da do nje ne bi prišlo. Ne glede na to pa mnogi Milana Kučana še naprej predstavljajo kot enega najpomembnejših slovenskih osamosvojiteljev. Še več, v luči prihajajoče 30. obletnice osamosvojitve ima Kučan kar svojo turnejo, s katero še naprej skrbi, da njegove “zasluge” za samostojno Slovenijo ne bi bile pozabljene.

WASHINGTON — Ameriška zvezna sodnica Dabney Friedrich je 22. junija zavrnila večino zahtevkov iz tožbe proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in drugim članom vlade zaradi nasilja nad protestniki junija lani pred Belo hišo. Dovolila pa je nadaljevanje tožbe proti policiji Washingtona in Arlingtona.

FAISALABAD — S pomočjo bralcev je agencija AsiaNews osvobodila sedem družine, ki so postale sužnji v tovarni opek zaradi dolgov, ki so jih imeli do lastnika, pa jih niso mogli plačati. Njihovo sporočilo: »Z vašo pomočjo se bodo naši vnuki lahko vrnili v šolo. Nikoli se vas ne bomo nehali spominjati v svojih molitvah.«

LJUBLJANA — Nov škandal: »Stranka Alenke Bratušek je s preglasovanjem sprejela sklep, da se pokojnine znižajo. Še dobro, da imajo večino samo v komisiji za nadzor javnih financ in ne v parlamentu,« je zapisal kritično poslanec stranke NSi, Aleksander Reberšek.

KIGALI — Kava, ki jo pridelujejo v Ruandi in jo končno lahko uživamo tudi pri nas, je ena od najbolj edinstvenih kav, kar jih ponuja svet. Kljub burni zgodovini si Ruanda danes zasluži svoje visoko mesto na zemljevidu najbolj kakovostnih proizvajalcev kave. Poleg tega se v tej mali srednjeafriški državi letno proizvede skoraj 20.000 ton kave, ki ni samo Arabica, pač pa najkakovostnejša ruandska sorta burbonske kave.

KOPENHAGEN — Danski titan industrije igrač Lego bo 27. novembra začel prodajati največji komplet legokock v svoji zgodovini, in sicer Kolosej v Rimu s kar 9.036 sestavnimi deli. Pod veličastno repliko antičnega amfiteatra se je podpisal slovenski arhitekt Rok Žgalin Kobe, ki za Lego dela kot oblikovalec maket svetovno znanih zgradb iz legokock.

MOSKVA — Nekatere pokrajine Rusije so v nevarnosti da bodo izgubile polovico pridelka zaradi podaljšanje pomladne suše. Položaj je kritičen tudi v osrednji Aziji. Deželi gornjega toka rek (Kirgizistan in Tadžikistan) skušata ohraniti vodo za svoje potrebe, s tem pa ostajati deželi dolnjega toka rek (Uzbekistan in Kazahstan) brez vode.

TEHERAN — Narašča protikrščanskii pritisk. Trije konvertiti so obtoženi, da podpirajo “vero, ki vzgaja na odklonilen način” do islama. Članom družin grozijo. Redovnici, ki je 26 let delovala med gobavci in skrbela za msulimane in kristjane, niso podaljšali vizuma. Škof Mathieu še vedno čaka, da bo mogel prevzeti svojo škofijo.

LJUBLJANA — Levica, konkretno pa Marjan Šarec, povsem odkrito napoveduje zamenjavo vseh ljudi, ki jih je nastavila Janševa vlada. No, še pred tem morajo v LMŠ zmagati na volitvah, kar pa jim glede na javnomnenjsko podporo ne bo uspelo, zato si želijo čim prej na predčasne volitve, dokler jim ne usahne podpora na minimum. Še posebej bi bila LMŠ prizadeta, če v politično tekmo vstopi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Takrat bo LMŠ le še obrobna stranka, ki bo vesela, če bo sploh še kdaj videla parlament.

LJUBLJANA — Delo s podporo protivladnim protestnikom tako razjezilo bralce, da ti množično odpovedujejo svoje naročnine. Teh je bilo v enem dnevu blizu trideset. In vemo, pri tako nizki nakladi vsaka odpoved veliko šteje. Naročnike je namreč razjezila Delova Sobotna priloga, ki se je več kot očitno povsem neobjektivno postavila na protivladno stran in temu primerno namenila svoj medijski prostor.

image_pdfimage_print