Brali smo

52

LJUBLJANA — Vlada Republike Slovenije je 17. junija sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 v rednosti 234,5 milijona €.

RIO DE JANEIRO — Slovenija praznuje 30 let samostojnosti in ob rojstnem dnevu prejema tudi čestitke iz tujine. Na drugem koncu sveta, natančneje v Riu de Janeiro v Braziliji, se je znameniti kip Kristusa Odrešenika odel v belo, modro in rdečo barvo. Na beli barvi je napis “Parabens Eslovenia” (Vse dobro, Slovenija), slovenski grb pa delno na beli in delno na modri barvi.

BRUSELJ — Na srečanju vrha G7 si je Biden privoščil kopico besednih spodrsljajev. Tako je ves čas zamenjeval Sirijo z Libijo. Ob poskusih britanskega premierja Borisa Johnsona, da ga opozori na napako, je le odmahnil z roko. Libijo je s Sirijo v govoru Biden zamenjal vsaj trikrat, ko je omenjal ekonomsko pomoč, na koncu se je “izvlekel” s tem, da je mislil na pomoč v hrani Libiji. Ob tem je v mikrofon zamrmral, da “se ne bi smel javno pogajati” z Rusijo, čeprav ljudstvo “Libije” nujno potrebuje pomoč. Seveda je mislil na Sirijo. To je bil le eden Bidnovih ocvirkov v govoru, ko je govoril o državah Bližnjega vzhoda.

PYONGYANG — Severnokorejski diktator Kim Jong-un opozarja na morebitno pomanjkanje hrane in razširjene omejitve zaradi covida. Severna Koreja je uvedla stroge protivirusne ukrepe, čeprav trdi, da nima niti enega primera covid-19. Na seji centralnega komiteja partije je diktator opozoril, da “položaj postaja napet” in da je treba “situacijo zaradi hrane” razrešiti, so danes poročali tuji mediji. Poleg epidemije naj bi situacijo zaostril tudi lanski tajfun.

LJUBLJANA — Dobičkonosno popoldansko delo, s katerim je v petih letih zaslužil čez milijon dolarjev, se za Tomaža Vesela končuje. Iztekel se mu je namreč mandat nadzornika Fife, s kandidaturo na čelo združenega odbora pa mu ni uspelo. Na volitvah ga je namreč prepričljivo premagal tekmec iz Indije Mukul Mudgal. O Tomažu Veselu se že dlje časa širijo govorice, da bo postal nov obraz nove leve stranke.

LONDON — Zaradi širjenja različice delta v Angliji znova močno narašča število okužb z novim koronavirusom. Glede na analizo, ki jo je naročila vlada, je med 20. majem in 7. junijem število naraslo za 50 odstotkov. Časovni okvir sovpada s širjenjem delte, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Londonu. K širjenju največ prispevajo necepljeni mladi.

MOSKVA — V mali sibirski vasi Belostok je bila 18. junija končana obnova katoliške cerkve sv. Antona Padovanskega, ki je zgorela v požaru leta 2018. Dgodek pomeni znamenje upanja ne le za katoličane, ampak za vse prebivalce kraja. V času stalinistične represije je bilo pobitih 90% moških prebivalcev. Katoliška vera se je ves čas ohranjala samo v srcih maloštevilnih starih.

LJUBLJANA — V cepilni center v Ljubljani je 21. junija vdrla neznana skupina oseb, ki so izražale svoje mnenje proti cepljenju, brez dovoljenja snemale prizorišče in ljudi, ki so se prišli cepit, in vsiljevale diskusijo strokovnim delavcem o cepljenju. V cepilnem centru so zaradi tega vdora začasno prekinili cepilni proces in tedaj čakajoči na cepljenje so morali (po)čakati. Za obnovo reda so morali poklicati policijo.

VARŠAVA — Parada ponosa, ki so jo v 19. junija Varšavi organizirali aktivisti homoseksualnega političnega gibanja, na ulice poljske prestolnice ni privabila zgolj poljskih državljanov, marveč tudi tujce z diplomatskimi potnimi listi. Predstavniki nekaterih zahodnih držav pa so pozabili, da jim mednarodno pravo prepoveduje vmešavanje v notranje zadeve države gostiteljice. Ob tem se pojavlja vprašanje, ali bo aktualna poljska vlada končno ukrepala proti tej eklatantni samovoljni kršitvi mednarodnega prava. Bil bi skrajni čas.

LJUBLJANA — Posnetek varnostno-nadzornih kamer je razkril, da je skupina moških do ministrstva, ki ga vodi minister Vasko Simoniti, prišla iz Metelkove, s posnetka pa je mogoče razbrati, da so se tja očitno tudi vrnili. Glede na to, da kaže, da je bil med mazači digitalni strateg stranke SD Vuk Čosić, marsikdo pride do sklepa, da očitno stranka SD podpira nasilje, ki se odvija na ulicah Ljubljane!

MADRID — Iz Španije poročajo, da je bilo iz zapora izpuščenih devet katalonskih političnih in civilnodružbenih voditeljev, ki so bili v torek od vlade deležni pomilostitve. V zaporu so znašli po tem, ko so s svojimi dejavnostmi poskušali doseči odcepitev Katalonije od Španije leta 2017. Opozicija premierja že poziva k odstopu.

KRANJ — Slovenska nacionalna sramota je, da kot edini narod na svetu še praznujemo pakt komunistov in nacistov (Vitomir Gros).

LJUBLJANA — Medtem ko večinski mediji in nekateri jugonostalgiki, zlasti podporniki stranke Levica, še vedno opevajo čase, ko je bila Slovenija del Jugoslavije, pa anketa, ki jo je za Domovino izvedel Episcenter, dokazuje, da je še vedno velika večina Slovencev ponosna na svojo državo, ki letos praznuje 30 let, in da bi se za samostojno Slovenijo odločili ponovno. Danes bi se za samostojno in neodvisno Slovenijo namreč odločilo 92 odstotkov sodelujočih v anketi, kar je sicer tri odstotke manj od plebiscitarne odločitve leta 1990, pa vseeno veliko.

image_pdfimage_print